Västra Nyland

Byn som vuxit och hållit kvar sin själ

Den färska historiken om Dönsby i Karis visar hur ett litet bondesamhä­lle förändras och urbanisera­s. Boken är en berättelse om både djupa släktrötte­r och nyinflytta­de.

- LITTERATUR Titel: Dönsby. Bondesamhä­llet möter nutid. Författare: Ann-Marie Lindqvist. Utgivare. Västnyländ­ska kultursamf­undet. 2022, 176 sidor. Niclas Erlin

Vårt samhälle och vår vardag har förändrats väldigt snabbt under endast några generation­er. Den här saken blir läsaren fort påmind om i den nyss utkomna historiken om Dönsby, området i Karis på västra sidan av Svartån, väster om kyrkan.

Lövkulla och numera också Dönsby West räknas här till samma helhet, vars historiska kärna kan sägas utgöras av den gamla bondbyn Dönsby som ligger en dryg kilometer norr om Landsbro gård vid Åbovägen.

Dönsby. Bondesamhä­llet möter nutid, är titeln på skriften som författats av Ann-Marie Lindqvist.

Hon är född i byn och har även bott där i så gott som hela sitt liv.

En stor del av historiken handlar om kärnbyn och de människor som levt och lever där, bland annat författare­ns egen familj. Ann-Marie Lindqvist, maka till Harry Yltävä,

represente­rar den femte generation­en lindqvista­r i den lilla byn och parets dotter Nora Garusi den sjätte. Nora och Stefano Garusis barn utgör släktens sjunde generation i Dönsby.

Till saken hör att också Harry Yltävä, uppvuxen i Tavastland, har rötter i byn då man går tillbaka till senare delen av medeltiden.

Många nämns

Historiken blickar flera sekel bakåt i tiden, men tyngdpunkt­en ligger på 1800- och 1900-talet. Läsaren får en inblick i hur böndernas och invånarnas förhålland­en förändras genom årtiondena och får läsa om när traktorn, skörderösk­an, elektricit­eten och telefonen gör entré.

Lindqvist skildrar livet i byn ur ett mikrohisto­riskt perspektiv genom att lyfta fram de enskilda människorn­a i deras vardag. Det är många personer som träder fram. Berörande är bland annat berättelse­n om fröken Jenny Lindqvist (1880–1942), som hela sitt vuxna liv bodde i sytningsvi­llan Skuggfri i Dönsby. Hon stretade på och levde ogift, och då hon gick ur tiden såldes hela hennes lösegendom på auktion.

Viktig balans

I några kapitel ges historien mera liv genom att kryddas med fiktion. Det handlar främst om äldre tider och författare­n meddelar redan i förordet att greppet kommer att användas.

Balans och försiktigh­et är viktiga nyckelord då fakta varvas med självskapa­t innehåll. Slår användning­en över blir läsaren fort osäker på vad som verkligen skett och vad som är påhittat.

Den aktuella historiken slänger i alla händelser inte ut läsaren på ett gungfly. Ann-Marie Lindqvist använder fiktionen på ett övervägt och sparsamt sätt.

Området växer

I berättelse­n görs ständigt kopplingar

till utveckling­en i samhället i stort. Verkligt påtagliga förändring­ar i området skedde då de olika kvarteren i Lövkulla tog form under senare delen av 1900-talet.

”Jag har njutit av utsikten från mina fönster: ekorrar som skuttar i tallarna, solnedgång­ar och fullmåne. Ibland klättrade vitsvanshj­ortar uppför bergskulle­n” konstatera­r Eeva-Maria Grekula som åren 2013–2019 bodde i ett av våningshus­en som uppfördes i början av 1970-talet. Hon är en av flera personer som intervjuat­s för historiken. Slalomback­en i Lövkulla som var i bruk under 1980-talet passerar revy på sidorna, liksom bland annat också nöjesparke­n Lystiland som för tre decennier sedan lockade besökare till Landsbropa­rken.

Författare­n grämer sig inte över att senare tiders byggverksa­mhet i hög grad förändrat hennes hemtrakter, eller i varje fall en del av dem. Tvärtom präglas boken av en positiv underton. Ann-Marie Lindqvist konstatera­r att gamla Dönsby bevarat sin karaktär av en liten gårdssamli­ng, men att den med sina nya invånare förvandlat­s från bondby till multikultu­rell by.

Flygfoton

Boken innehåller elva kartor från fyra olika århundrade­n, från 1700talet till nutid, vilket på ett behändigt sätt beskriver hur området utvecklats genom seklen.

Boken är också rikt illustrera­d med bilder på byggnader, miljöer och människor. En handfull av fotografie­rna är tagna från luften, vilket hjälper läsaren att få ett grepp om omgivninge­n som behandlas. En klar merpart av personerna på bilderna är namngivna, vilket ytterligar­e stärker bokens kvalitet när det gäller lokalhisto­risk dokumentat­ion.

Ett rikligt källmateri­al har använts, däribland även lokalpress­en, företrädes­vis VN.

Verket ges ut av Västnyländ­ska kultursamf­undet, som i år publicerat totalt fyra skrifter vid sidan av sin årsbok.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gunvor Bäckström, Svea Nyman och kon Rosa på Lövkulla gårds ägor. Fotot tillhör Thea Bromans privata samling och ingår i boken.
FOTO: PRIVAT Gunvor Bäckström, Svea Nyman och kon Rosa på Lövkulla gårds ägor. Fotot tillhör Thea Bromans privata samling och ingår i boken.
 ?? FOTO: ANN-MARIE LINDQVIST ?? Sytningsvi­llan Skuggfri i Dönsby byggdes 1908 och totalrenov­erades 1984. Bilden ingår i boken.
FOTO: ANN-MARIE LINDQVIST Sytningsvi­llan Skuggfri i Dönsby byggdes 1908 och totalrenov­erades 1984. Bilden ingår i boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland