Västra Nyland

Eja Arnkil i Ingå debuterar som författare

Berättelse­n om musen Hummus jakt på ett hem är både en kärleksför­klaring till rimkonsten och Ingå. Författare­n Eja Arnkils och illustratö­ren Kari Nyströms vägar korsades på ortens hälsovårds­central.

- Benjamin Lundin benjamin.lundin@vastranyla­nd.fi

Till skillnad från många andra skrivande personer har Eja Arnkil aldrig velat bli författare. Hon har nöjt sig med att skriva rim för julklappar, födelsedag­spresenter och avskedskor­t till kollegor. Men plötsligt sitter hon med sin rykande färska debutbok Musen Hummus framför sig.

– Nog känns det lite underligt, medger hon.

I boken, som går helt på rim, får vi följa en mus som letar efter ett hus. Under resans gång träffar han många olika djur, som bävern Schwen och en skrattmås som är kommundjur i en kustkommun. En blinkning till Arnkils egen hemort Ingå.

Det var också här fröet till boken såddes en höstdag för några år sedan.

– Jag hade en uppochnedv­änd kruka i min trädgård. Under den hade jag ställt en prydnadsmu­s som höll i en tygsäck och bäddat in den med lite mossa. En dag när jag

kom hem var mossan utriven och säcken trasig. Jag tänkte att det här mysteriet kunde vara något att skriva en saga om.

Så hon skrev en. Och en till. Och så ännu flera.

Under en arbetsdag på Ingå hälsocentr­al, där Eja Arnkil jobbar som byråsekret­erare, träffade hon illustratö­ren Kari Nyström.

– Han har tecknat karikatyre­r för olika tidningar och gjort flera teckningar som hänger på väggarna i hälsocentr­alens väntrum. Jag frågade om han kunde tänka sig att illustrera några av mina berättelse­r. Jag gav honom en bunt som jag hade skrivit ut och nästa gång jag såg honom sa han ”det här måste bli en bok!".

I den färdiga boken finns mysteriet med mossan inte med, men Arnkil utesluter inte att den kan dyka upp i en eventuell uppföljare. Om en sådan kommer är en sak säker: också den ska gå på rim. För trots att barnböcker på rim är en utrotnings­hotad genre ser Arnkil många fördelar med dem.

– De är lätta att skriva. Ett ord ger det följande. Det är som att sagan skriver sig själv.

 ?? FOTO: BENJAMIN LUNDIN ?? Formellt är Eja Arnkil pensionär sedan i våras, men hon jobbar ännu halvtid på hälsocentr­alen i Ingå till årets slut. Där har hon tidigare bland annat transkribe­rat läkares dikteringa­r. – Att skriva rim är betydligt friare, säger hon.
FOTO: BENJAMIN LUNDIN Formellt är Eja Arnkil pensionär sedan i våras, men hon jobbar ännu halvtid på hälsocentr­alen i Ingå till årets slut. Där har hon tidigare bland annat transkribe­rat läkares dikteringa­r. – Att skriva rim är betydligt friare, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland