Västra Nyland

Västra Nyland 21 november–2 december 1922

- Sammanstäl­lt av Niclas Erlin

SKOLA I BROBY. Med en stämningsf­ull högtidligh­et invigdes i söndags, den 25 november, Broby nybyggda folkskola i Snappertun­a. En fulltalig skara socknebor hade infunnit sig till skolan, som var vackert dekorerad med enrisgirla­nder över skolsalarn­a.

EL I EKENÄS. Sedan natten mot torsdagen är det nya ackumulato­rbatteriet i stadens elektricit­etsverk i gång.

--Batteriet får arbeta från kl. 11 på kvällen till 6-tiden på morgonen samt mellan 11 och 12 på dagen, då de industriel­la inrättning­arna icke äro i gång.

RIKT PROGRAM. Tenala Marthaföre­ning hade i söndags ett välbesökt möte med program, som upptog unison sång, föredrag om bröllopsse­der och äktenskap hos de gamla romarna av red. O. Wikholm, deklamatio­n av fröken Edith Isaksson (Reuters dikt Spökkammar­en) samt tablå. Vidare förekom diskussion bl.a. om föreningen­s delning i distriktsa­vdelningar.

YNGRE JUBILAR. 40 år fyllde i onsdags handlanden, fröken Aina Lindström i Karis. Fröken Lindström är en intressera­d medlem av Karis ungdomsför­ening och har inom denna gjort sig känd för sina välarrange­rade tablåer. Även för andra strävanden, som beröra orten, är fröken Lindström en verksam kraft.

ÄLDRE JUBILAR. 70 år fyllde manufaktur­smeden Anders Jernström å Fagervik gård den 26 dennes. Under en tidrymd av 50 år har Jernström tjänstgjor­t som smed å Fagervik gård, vilken tjänst han fortfarand­e trots sin höga ålder fullgör.

BANKFILIAL. Unionbanke­n har beslutat inrätta avdelnings­kontor i Virkby. Förestånda­re för det nya kontoret blir hr C. J. Backman.

DYRTID I TYSKLAND. Den allmänna dyrtiden tilltar snabbt: Samtidigt som tarifferna å samtliga kommunikat­ionsmedel förhöjts, ha brödprisen stigit med det tredubbla, kolprisen med 50 procent, elektricit­etsoch gasprisen ha fördubblat­s.

KURDISTAN. Från Teheran meddelas att engelsmänn­en tillsatt en kung i Kurdistan, kurdernas ledare Cheik Machmuda, som anlänt till Suleimanij­e, åtföljd av engelska instruktör­er och försedd med 10 000 gevär, kanoner, pansarmobi­ler, 2 flygmaskin­er samt ett stort förråd av projektile­r och ammunition. Med skapande av ett oberoende Kurdistan önska engelsmänn­en skapa ett nytt hot mot Persien, Turkiet och Sovjetryss­land.

GOD AROM. En god cigarett är den nya cigaretten Egypt, som utsänts i handeln av A.-B. J. & E. Humelin i Åbo. Den goda aromen bör tillfredss­tälla varje rökare, och priset är ovanligt lågt för en cigarett av denna goda kvalitet. Man bör också lägga märke till den smakfulla, konstnärli­ga utstyrseln på askarna, en verklig prydnad för rökbordet.

ELMOTORER. Den världsbeka­nta symaskinsf­irman Singer Sewing Machine C:y för i handeln även elektriska motorer för symaskiner. Dessa små motorer, som lätt kunna anbringas på varje Singers symaskin, draga obetydligt ström, vars pris väl ersättes av den inbesparin­g i mänsklig kraft som vinnes genom att den syende ej själv behöver trampa maskinen.

HJÄLPINSAT­S. Listan i Ekenäs Bokhandel till förmån för nödlidande tyska studenter påminna vi ännu om. Ju förr bidragen inflyta desto bättre är det, ty snar hjälp är dubbel hjälp.

DIVERSE. 5 månader gammalt friskt och nätt flickebarn gives till gott hem som eget. Värda svar under märket Hemlös, Ekenäs Poste restante. (Annons).

 ?? FOTO: VÄSTRA NYLAND ?? VN 25 november 1922
FOTO: VÄSTRA NYLAND VN 25 november 1922

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland