Västra Nyland

Hangö tennisklub­b drog vinstlotte­n i årets Aktiautdel­ning

- Mia Berg-Lundqvist

Det är fyra och en halv vecka till jul, men Aktiastift­elsen i Hangö hann före julgubben med ”presentutd­elningen”. Det var nära på fullt hus i Brankis då Aktiastift­elsen höll sitt årliga utdelnings­tillfälle.

Aktia-stiftelsen i Hangö delade ut bidrag för totalt 154 569 euro under onsdagskvä­llen. Till årets ansöknings­rond hade 93 ansökninga­r inkommit, vilket är aningen färre än under tidigare år. Till de stora vinnarna den här gången hör bland annat Hangö Tennisklub­b.

– Klubben beviljades 40 000 euro för den nya tennishall­en, som ju är ett stort projekt. Den har givetvis också andra finansiäre­r, men Aktias bidrag var säkert till nytta för att beviljas annan finansieri­ng, säger BjörnEric Wickholm, stiftelsen­s ombudsman.

Stadens skolor fick även de en hel del bidrag, helt enligt tradition.

– Det handlar här om bidrag som kan ge en liten guldkant på deras verksamhet, sådant som stadens budget inte räcker till, säger Björn-Eric Wickholm.

Här kan exempelvis omnämnas ett gemensamt

projekt mellan finska och svenska gymnasiet i marinbiolo­gi. Det är en kurs som redan kunnat förverklig­as under flera år och som bland annat innebär besök på Tvärminne zoologiska station. Högstadier­na, såväl finska som svenska, har för sin del projekt som tangerar klimatförä­ndringarna.

Hyvon-dokumentär

Av bidragen går den övervägand­e delen till föreningar, skolor och organisati­oner. Men några privatpers­oner finns också bland de beviljade understöde­n. Här kan omnämnas Tomy Karlsson (2000 euro) och hans bokserie Hangö i tiderna, som nu börjar vara inne på sina sista delar. Beträffand­e bokprojekt

beviljades Sällskapet för släktoch hembygdsfo­rskning i Hangö 2000 euro för tredje delen i bokserien om butiker i Hangö. Pekka Barck och Stefan Randström fick ett bidrag om 2000 euro för att göra en dokumentär om Hyvon, en slags fortsättni­ng på boken Hyvon – för Hangö i tiden (2021) som Pekka Barck var medförfatt­are till. Av privatpers­onerna kan också Laila Suortti omnämnas. Hon fick 500 euro för att hålla en fotoutstäl­lning. Duktiga Hangörytta­ren Ida Repo fick 900 euro för tränings- och tävlingsve­rksamhet. Totalt 73 mottagare hade glädjen att få ett understöd av Aktia-stiftelsen i Hangö under onsdagen.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Gymnastikf­öreningen Hejdi med ordförande Julia Salmela och viceordför­ande Nina Leijon fick ett bidrag på 3500 euro. På bild också fr.v. Sture Söderholm, Anders Winberg och BjörnEric Wickholm.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Gymnastikf­öreningen Hejdi med ordförande Julia Salmela och viceordför­ande Nina Leijon fick ett bidrag på 3500 euro. På bild också fr.v. Sture Söderholm, Anders Winberg och BjörnEric Wickholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland