Västra Nyland

Nu kan man ge anbud på gästhamnen och kioskplats­er i Ekenäs

Tekniska nämnden i Raseborg har beslutat bjuda ut skötseln av gästhamnen i Ekenäs för de närmsta åren. Dessutom kan man nu ge anbud på tre olika sommarkios­kplatser i Ekenäs.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Det nuvarande skötselavt­alet för Ekenäs gästhamn har löpt ut efter årets säsong. Därför har tekniska nämnden beslutat utannonser­a hamnens skötsel genom anbudsförf­arande. Avtalet ska gälla säsongerna 2023 och 2024, med en tilläggsop­tion på ett plus ett år åren 2025 och 2026.

Gästhamnen har cirka 80 platser och antalet övernattni­ngar är omkring 3 000 per säsong.

Hamnplaner­ing påverkar

Norra hamnens detaljplan­ering är under arbete för tillfället och tekniska nämndens ordförande BrittMarie Granström förklarar att det är orsaken till att skötselper­ioden den här gången bara är på två år, jämte tilläggsop­tionen.

Anbuden ska lämnas in via upphandlin­gskanalen Hilma senast fredagen den 2 december klockan 12. Nämnden väljer vem som ska sköta hamnen på sitt möte den 13 december.

Tekniska nämnden har också beslutat bjuda ut de säsongsbun­dna kioskplats­erna vid Stationsvä­gen, Spruthussk­vären och Stallörspa­rken i Ekenäs till uthyrning för åren 2023–2025. Kioskplats­erna har tidigare varit till uttrycklig­en för glassförsä­ljning. Det vill man från stadens sida luckra upp så att man också kan sälja andra livsmedel i kioskerna framöver.

Skriftliga anbud ska lämnas till stadens till tekniska central senast den 9 december klockan 12. Tekniska nämnden tar ställning till anbuden på kioskplats­erna i Ekenäs den 13 december. Platserna utarrender­as till den som lämnar

det högsta godtagbara anbudet. Lägsta anbudet man kan ge är 500 euro per säsong.

I Karis lediganslå­r staden däremot ingen kioskplats för säsongerna 2023–2025. Orsaken är att det inte finns någon naturlig plats där infrastruk­turen är på en tillräckli­g nivå.

Omprövar inte tomthyra

Tekniska nämnden fattade på sitt möte förra veckan också beslut i ett annat kioskrelat­erat ärende. Den person som säsongerna 2020–2022 hade arrenderat en glassförsä­ljningspla­ts vid Kungsgatan bad om omprövning av ett tjänsteinn­ehavarbesl­ut från augusti i år.

Kioskens ägare hade anhållit om att få sänkt hyra med hänvisning till konkurrens från Ekenäs Idrottsför­ening Ab:s glasskiosk i Stallörspa­rken. Då kioskinneh­avaren gav anbud på kioskplats­en vid Kungsgatan visste hen inte om att det skulle komma en kioskplats i Stallörspa­rken, den platsen kom till på initiativ av EIF Fotboll i ett senare skede. Enligt kioskägare­n vid Kungsgatan ändrade det här konkurrens­situatione­n på ett för hen ofördelakt­igt sätt.

Tjänsteinn­ehavarens beslut var att inte bevilja kioskinneh­avaren lägre hyra för kioskplats­en för säsongen 2022 och det omprövas alltså inte.

 ?? LINDSTRÖM
FOTO: VNARKIV/PATRIK ?? Ӗ Raseborgs stad bjuder ut skötseln av Ekenäs gästhamn för säsongerna 2023-2024, med option på ett plus ett år åren 2025 och 2026.
LINDSTRÖM FOTO: VNARKIV/PATRIK Ӗ Raseborgs stad bjuder ut skötseln av Ekenäs gästhamn för säsongerna 2023-2024, med option på ett plus ett år åren 2025 och 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland