Västra Nyland

Djurhörnan i Ekenäs lägger lapp på luckan

I tolv och ett halvt år har de drivit Djurhörnan, men nu är det slut. De senaste åren har försäljnin­gen stadigt gått neråt. Orsaken? Näthandeln, säger Eva Lemberg och Anna Barman.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Systrarna Eva Lemberg och Anna Barman i Ekenäs har alltid tyckt om djur. Då de var barn ”talade de till sig” sin första hund. Djurintres­set har suttit i; i dag har Eva två storpudlar och Anna två vinthundar och fem katter.

Båda har till och med drivit egna kennlar – Eva födde upp hundar av rasen grand danois, eller dansk dog, och Anna har fött upp labradorer och vinthundar.

De drömde också om en egen djurbutik. Att de båda fick jobb i butiken Happy Pet i Ekenäs var länge nära nog. Då möjlighete­n att köpa butiken gavs tog de chansen. Butiken bytte namn till Djurhörnan och sedan dess har faktiskt tolv och ett halvt år förflutit.

Näthandeln tar ut sitt

Det har mestadels varit roliga och givande år, det syns på dem.

– Men nu har vi bestämt oss för att stänga vår butik. Som så många andra butiksinne­havare fått märka har folk börjat köpa allt mer till sina husdjur på nätet. Näthandeln tog fart på riktigt under coronan och det har bara fortsatt. Det är ledsamt att så många specialaff­ärer stryker med på grund av näthandeln, säger Eva.

Fenomenet där kunder går till en specialaff­är och provar ett par skor eller ett plagg för att sedan gå hem och beställa via nätet har de också upplevt en variant på.

– Det har hänt att kunder inför ett veckoslut frågat efter små förpacknin­gar av någon speciell sorts mat till sina husdjur eftersom de har beställt mat via nätet men inte hunnit få leveransen till veckoslute­t, säger Eva.

Allt kan inte fixas via nätet

Inte bara mat ut också tillbehör som kläder till hunden och leksaker till katten eller marsvinet, liksom bäddar och burar går numera att köpa via nätet. Men en sak rår näthandeln inte på:

– Trimning och kloklippni­ng kan inte göras på nätet, så det fortsätter vi med fast på en annan adress, säger Anna.

De har närmare bestämt inrett en trimnings- och kloklippni­ngsstudio hemma hos Eva. Den öppnar i februari.

– Där får vi till och med bättre med svängrum och kan ta emot större hundar för trimning och tvätt än vi haft möjlighet till i butiken, säger Anna.

Att kloklippni­ng är en omtyckt och efterfråga­d tjänst blir klart redan fem minuter in i vårt samtal. Den andalusisk­a podencon Sira med matte kikar in för att få klorna klippta. Det fixar Eva och Anna förstås på nolltid och med van hand.

Händer det ofta att folk kommer förbi med sitt husdjur och ber om att få klorna klippta?

– Flera gånger om dagen, svarar Anna.

De klipper inte bara hundklor utan också andra djurs klor, såsom katters.

Fynda klappar

Slutförsäl­jningen i Djurhörnan pågår redan och håller på åtminstone hela december, förmodlige­n in i

januari. Den som vill fynda julklappar till sina pälsklinga­r ska dock passa på nu, medan sortimente­t ännu är rätt stort.

– Vi har ganska många bäddar och koppel av olika slag kvar. Men sådant som folk köper på daglig basis, som kattsand, har sålt slut, säger Eva.

Nya varor tas naturligt nog inte in – med ett undantag.

– Endast en sak har vi tagit in mer av, nämligen hö. Höet vi säljer är inhemskt och ekologiskt. Närmaste stället att få tag på det härefter är i Salo, säger Anna.

En av Djurhörnan­s specialite­ter har varit fryst rå mat till både hundar och katter av det inhemska märket Mush som är en del av Snellman-koncernen. Mush mat är

oprocessad, ren och innehåller endast naturliga ingrediens­er och har varit väldigt populär.

– Vi har varit ensamma om att ha ett så stort utbud som vi haft. Vi har fortfarand­e lite Mush-produkter kvar i butikens frysskåp och vi kommer nog att sälja mat från Mush även i vårt nya trimningsu­trymme, säger Eva.

Vad ska ni göra mer än trimma djur och klippa klor i framtiden?

– Vi hoppas få mer tid med våra egna djur. Och så småningom blir det väl dags att tänka på pensioneri­ng, svarar Eva.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? Ӗ Anna Barman och Eva Lemberg har drivit Djurhörnan i tolv och ett halvt år. Efter årsskiftet stänger butiken. Här klipper de klorna på podencon Sira.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM Ӗ Anna Barman och Eva Lemberg har drivit Djurhörnan i tolv och ett halvt år. Efter årsskiftet stänger butiken. Här klipper de klorna på podencon Sira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland