Västra Nyland

Läckande rör ledde till stort vattenavbr­ott i Ingå

En ”betydande mängd” vatten läckte under natten mellan söndag och måndag ut vid Ingå torg. Läckaget ledde till vattenavbr­ott på hela centrumomr­ådet. Företagarn­a kring torget var utan vatten största delen av dagen.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Ett större vattenläck­age inträffade i Ingå centrum natten mellan söndag och måndag.

– Läckaget pågick en god stund innan vi hittade var felet var. Nu har största delen av centrum fått tillbaka vattnet. Bara kommungård­en, köpcentret Strand och Sea We är utan vatten, säger Ingås tekniska chef Peter Bergman vid niotiden på måndagsmor­gonen.

Läckaget har skett mellan Muminparke­n och köpcentret Strand. Det är inte första gången som ett rör på just det här området har sprungit läck.

– Det är en lite dålig plats, marken är ganska mjuk så det kan hända att någonting har rört på sig och orsakat läckan. Det har hänt förr på samma område. Marken borde förstärkas för att det inte ska hända igen.

Nu jobbar kommunen med att reparera skadan så att också de fastighete­r där vattnet ännu är avstängd åter får i gång kranarna. Bergman uppskattar att allt är åtgärdat under dagen. Vad som sedan sker är oklart..

– Vi måste se om vi ska gräva upp ett större område, byta ut rören och laga allt ordentligt. Det är inte för att rören i sig är gamla, men i och med att det har hänt förr på samma område är rören redan lagade.

Västra Nylands räddningsv­erk rapportera­de om läckaget kort före klockan 1 under natten mot måndag, men meddelade att det inte var ett uppdrag för räddningsv­erket.

Som mest var hela centrumomr­ådet utan vatten. Kring 8.30 på måndagen hade största delen fått vattnet påslaget igen.

Krävde extra åtgärder

För företagarn­a kring torget blev måndagen en annorlunda dag. Frisören Jannica Henriksson har nyss tvättat håret på en kund med vatten ur en dunk när Västra Nyland besöker köpcentret Strand.

– Det gick fem liter här i första skedet, säger hon medan hon lägger färg i håret.

– Vi har köpt trettio liter vatten här som en första åtgärd, och så har vi vattenkoka­re. Nog går det bra så här också, det är en inställnin­gsfråga.

Inte heller Café Candis har stängt för dagen.

– Jag har så härliga stamkunder!

De har alla hämtat vattendunk­ar med sig ur egen brunn så jag klarar mig. Kaffet får jag kokat, och till lunch har jag sallad så jag klarar mig med lite mindre vatten. Och så använder jag engångskär­l, säger kaféföreta­garen Marika Sontag.

På spisen står en kastrull med vatten på uppvärmnin­g.

– Det värsta är ju händerna som jag måste tvätta hela tiden. Därför värmer jag vatten här. Där ser man hur beroende vi är av en så liten sak som vatten. Vi är riktigt bortskämda.

På andra sidan torget har Rasmus Sulonen ryckt in för att få i gång dagen på restaurang Sea We. Lunchen är framdukad som vanligt, men i stället för det vanliga porslinet står papperstal­lrikar och -muggar framme.

– Inte går det ju egentligen att driva en restaurang utan vatten. Värst är våra ugnar som fungerar med ånga. Men vi har fått göra saker på ett lite annat sätt. Med yrkeskunni­g personal går det men det gör allting svårare. Allting baserar ju sig på vatten i en restaurang, säger han.

 ?? STRANDBERG
FOTO: MIRA ?? Ӗ I en grop mellan köpcentret Strand och Muminparke­n fixas vattenrör som sprungit läck.
STRANDBERG FOTO: MIRA Ӗ I en grop mellan köpcentret Strand och Muminparke­n fixas vattenrör som sprungit läck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland