Västra Nyland

Årets bybo utsedd i Pojo

Pojo kyrkoby byförening har premierat årets bybo i Pojo. Priset går till gruppen Pojo Tassar som håller i många trådar i hundparken.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

När Pojo kyrkoby byförening sammanträd­de för höstmöte i biblioteke­t i torsdags stod mycket på programmet. Bland annat skulle årets bybo premieras. Det är föreningen som utser pristagare­n och i år går det till Pojo Tassar. Styrelsen motiverar beslutet med att Pojo Tassar är ett bra exempel på en sammanslut­ning som inte är en förening, men där frivilliga ändå ”tar itu med saken”.

”Gruppen Pojo Tassar grundades för att rädda hundparken i Pojo. Byns hundaktiva har gjort ett skötselavt­al av hundparken med staden. Pojo Tassar har en Whatsapp-grupp (digital meddelande­tjänst reds. anm.) där tassarna kommer överens om träffar och talkon”, går det också att läsa i motivering­en.

Hedersdipl­omet och blommorna togs emot av Roger Sundström från Pojo Tassar.

I samband med höstmötet erhöll också Martti Leskelä Finlands byars förtjänstt­ecken i brons. Leskelä som tog en styrelsepl­ats i byförening­en 2015 har varit aktiv i utveckland­et av Gumnäs festplats och även deltagit i förverklig­andet av såväl fester som evenemang, skriver byförening­en.

På mötet blev det även klart att Marianne Liitelä fortsätter som föreningen­s ordförande. Till ordinarie styrelseme­dlemmar valdes Hannu Larinen, Tanja Lempinen, Jari Sopen-Luoma, Seppo Sundman och Roger Sundström och till ersättare Anna Andersson, Katja Berg, Reija Mettovaara, Hanna Pirttinen

och Gunilla Starck.

Föreningen meddelar dessutom att nästa verksamhet­sår bjuder på olika kulturprog­ram och utflykter, men också fester och danser vid Gumnäs festplats. Ungdomsver­ksamheten kommer fortsättni­ngsvis att vara en viktig del av verksamhet­en.

Byförening­en kommer också att delta i byns gemensamma evenemang, exempelvis Pojodagen och julmarknad­en.

Före torsdagens höstmöte i Pojo bibliotek ordnades ett diskussion­stillfälle för byborna. På plats var även Raseborgs stadsdirek­tör Petra Theman. Enligt föreningen samlades ungefär 40 personer för att ta del av diskussion­en om stadens planer för kyrkbyn. Den finska skolan och vilken ställning den har i servicenät­sutredning­en lyftes också fram, precis som åldringarn­as situation i Raseborg, betydelsen av levande byar, trafiklösn­ingar och vägunderhå­ll.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland