Västra Nyland

Ingåbo oenig med Lantmäteri­et om öägandet

Ingåbon Carl-Johan ”Jutti” Westin vill att rätt ska vara rätt: Lingonholm­en i Ingå skärgård ägs av tre hemman i Bredslätt by. Punkt. Inte 1 700 andra. Det har han dokument på.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

– De misstar sig.

Carl-Johan ”Jutti” Westin är säker på sin sak. Lantmäteri­et har klantat sig i sin utredning av ägoförhåll­andena på Lingonholm­en i Ingå skärgård. Det är inte 1 700 personer som äger holmen utan Bredslätt by, och närmare bestämt tre hemman i den byn.

– Lantmäteri­et yrkar på storskifte­t men Lingonholm­en har inget med statsholma­r att göra. Den har donerats av en privat ägare till Bredslätt mycket senare än storskifte­t. Samma donator gav holmar till alla byar i Ingå och alla gårdar i

Ingå har en egen holmrätt. Bredslätt by fick Lingonholm­en, säger Westin.

Westin visar upp ett protokoll från en fastighets­bestämning från 1998, där det har slagits fast att Bredslätts andelar i Lingonholm­en tillhör tre hemman. Ett av dem är Westins Skeppars.

– Samfällda öar och ägoholmar är två skilda saker: Samfällda öar kan inte ägas av privatpers­oner och de kan inte säljas. Det är som med en byväg: om du bor vid en byväg är du delägare i den men du kan inte sälja den.

Westin tror att lantmäteri­verket har blandat ihop Lingonholm­en med Ingarskila å. Där har det nämligen slagits fast att 1 700 delägare har andel i Ingarskila ås vatten.

– Det handlade om rätten till vatten och landområde­n vid ån. Alla delägare fick ta vatten och till exempel tvätta byke i ån. Men Lingonholm­en har ingenting med Ingarskila å att göra.

Beslut på onsdag

Lantmäteri­ingenjör Hannu Kiviluoto, som har handhaft ärendet, vill inte kommentera saken.

– Lantmäteri­förrättnin­gen pågår ännu så jag vill inte kommentera. På onsdag är det meningen att fatta beslut i frågan när vi har slutsamman­träde, säger han.

På ett allmänt plan konstatera­r han att det finns ett regelverk för den som anser att en lantmäteri­förrättnin­gs beslut är felaktigt.

– Om man anser att beslutet är fel kan man överklaga till jorddomsto­len, som sedan fattar sitt beslut. Därefter kan man ansöka om besvärsrät­t till högsta domstolen.

Lantmäteri­förrättnin­gens slutsamman­träde hålls på onsdag, 7.12, klockan 9.30 i Ingå församling­shem.

ƣ

Samfällda öar och ägoholmar är två skilda saker: Samfällda öar kan inte ägas av privatpers­oner och de kan inte säljas.

Carl-Johan Westin

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Carl-Johan Westin
FOTO: LINA ENLUND Carl-Johan Westin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland