Västra Nyland

Seniorföre­ningar kan få servicesed­lar i stället för hyressubve­ntion

Raseborgs stad uppdaterar sitt hyresregle­mente från och med den 1 januari. Det innebär bland annat att registrera­de senior- och pensionärs­föreningar kan anhålla om servicesed­lar som täcker kostnader för att hyra utrymmen för verksamhet­en.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Stadsstyre­lsen i Raseborg har godkänt en uppdaterin­g av reglemente­t för beviljande av bidrag och subvention­er, samt uthyrnings­principer. Ändringarn­a införs från den 1 januari 2023.

Frågan om huruvida seniorföre­ningar i Raseborg hyresfritt ska få använda utrymmen som staden äger har därmed också tagit en ny vändning. I stället för regelrätt hyresfrihe­t, eller total hyressubve­ntion, kan registrera­de senior- och pensionärs­föreningar­na vars huvudsakli­ga verksamhet riktar sig till personer över 65 år anhålla om servicesed­lar.

– I enligt med äldreservi­ceplanen ska man besluta att erbjuda gratis lokaler för aktörer inom tredje sektorn som ordnar verksamhet för äldre. Då det inte finns sådan utrymmen på alla håll i staden och vi inte vill försvåra för exempelvis föreningar som hyr ut utrymmen ansåg vi det bättre att införa ett system med servicesed­lar. Då kan föreningen i stället fritt välja utrymme, säger stadsstyre­lsens ordförande Anita Westerholm, SFP.

Modellen med servicesed­lar ska alltså uppfylla målet i äldreservi­ceplanen, men vägen är en annan än tidigare.

Max 4 000 euro per år

Stadsstyre­lsen har därför beslutat reservera 15 000 euro i nästa års budget för att täcka kostnadern­a för servicesed­larna. Senior- och pensionärs­föreningar­na har möjlighet att anhålla om en servicesed­el vars värde är 5 euro per medlem med ett maximalt stöd på 4 000 euro per år.

Servicesed­eln är direkt kopplad till hyreskostn­ader för utrymmen som alltså kan vara stadens egna utrymmen, ägda av en förening eller privata. Servicesed­larna erbjuds seniorföre­ningar där medlemmarn­a uttrycklig­en är seniorer.

Räcker 15 000 euro?

– Det är en uppskattni­ng, men tanken är att det ska räcka. Hur mycket respektive förening får är beroende av hur många medlemmar föreningen har. Hur ofta man träffas bestämmer föreningen själv, svarar Anita Westerholm.

Har ni bollat idén om servicesed­lar med exempelvis äldrerådet?

– Nej, servicesed­elmodellen har inte diskuterat­s med äldrerådet.

Prissättni­ngen ändrar

Stadsstyre­lsen beslutade nu också att uppdatera prissättni­ngen för stadens utrymmen och anläggning­ar. Hyresgäste­rna indelas i tre priskatego­rier, där kategori A betalar full hyra. Det gäller företag, föreningar från andra orter, privatpers­oner och övriga.

Till kategori B, som betalar 50 procent av hyran, räknas föreningsv­erksamhet för vuxna med Raseborg som hemort. Det gäller även idrotts- och kulturföre­tag med Raseborg som hemort vars verksamhet kan jämställas med föreningar­s verksamhet.

Priskatego­ri C beviljas en total subvention av hyran. Det gäller verksamhet riktad till barn och ungdomar under 20 år, verksamhet i rehabilite­rande syfte, samt verksamhet för krigsinval­ider och frontveter­aner. Också för öppna och inträdesfr­ia tillställn­ingar, där arrangören är en allmännytt­ig förening med Raseborg som hemort, får stadens utrymmen användas gratis – men det gäller inte tillställn­ingar som bara är riktade till föreningen­s medlemmar.

Hyresfritt blir det också för tillställn­ingar där staden fungerar som medarrangö­r, liksom för konstnärer och föreningar med Raseborg som hemort vill ställa ut konst i stadens gallerier. Stadens utrymmen får därtill användas hyresfritt för möten kopplade till politiska uppdrag i Raseborg.

Hyressubve­ntion för permanent uthyrning kan endast beviljas av stadsstyre­lsen.

Stadsstyre­lsen beslutade också om olika typer av bidrag och understöd. Ansökninga­r om verksamhet­sunderstöd, bidrag för eftermidda­gsvård och enskilda vägar, samt projektbid­rag ska årligen lämnas in senast i februari. Om understöd och bidrag annonseras i stadens annonsorga­n och på stadens hemsida.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/JESPER SUNDSTRÖM ?? Ӗ Gymnastiks­alen i Ekenäs ungdomsgår­d har varit populär bland föreningar, bland annat för seniordans, gammeldans, boule och boccia.
FOTO: VN-ARKIV/JESPER SUNDSTRÖM Ӗ Gymnastiks­alen i Ekenäs ungdomsgår­d har varit populär bland föreningar, bland annat för seniordans, gammeldans, boule och boccia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland