Västra Nyland

BK-46 tog meriterand­e seger över Naerbø IL

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

BK-46 gjorde hemma i Karis en bra insats då den tredje omgången i Europacups­pelet körde igång mot norska Naerbø IL på lördagen. BK vann med 28–26 och har därmed ett knappt försprång inför returmötet i Norge om en vecka. ”Men vi kunde ha haft en större ledning med oss”, sade Janne Korpimäki i BK.

BK ställdes nu mot regerande mästaren i Europacups­pelet, Naerbø IL, och tog en fin seger inför mycket välfyllda läktare. På stämningen kunde ingen klaga, men trots det var minerna inte alltför nöjda efteråt.

– Det är litet tudelat, vi hade kunnat vinna med betydligt större siffror, sade BK-yttern Janne Korpimäki.

Faktum är att BK redan ledde med 15–8, men det vände Naerbø i andra halvlek och ledde i sin tur flera gånger med ett mål. BK kunde dock kämpa åt sig segern med två mål.

– Förstås vill vi alltid vinna matcherna, men med tanke på hur det såg ut kan vi inte vara alltför missnöjda. Vi hade svårt i första halvlek, men kom bättre med efter paus, sade

Fredrik Ruud, tränare för Naerbø.

– Vi inleder bra, men början på den andra halvleken blir svår. Vi bjuder norrmännen precis på de mål vi inte ska göra, det vill säga kontringar, sade BK-kollegan Andreas Rönnberg.

Bra start

BK fick en bra start. Efter en kvart ledde BK redan med 7–3 efter ett inspirerat målvaktssp­el av Mikael Heinonen och ett utmärkt försvarssp­el. Inte ens två tidiga utvisninga­r ställde till det, utan BK öste bara på.

Efter 19 minuter gjorde Miska Henriksson redan 11–5 och det var snarast i underkant. Naerbø IL tvingades ta en tidig time out och började också spela med sju man i anfallet.

Men också det redde BK upp och halvtidsle­dningen var tämligen betryggand­e 15–9. Och faktum är att den ledningen kunnat vara ännu större, men också BK missade en hel del framåt.

Men som helhet var man i BK betydligt effektivar­e än Naerbø som hade stora problem att komma till vettiga lägen. Nu fick man långt förlita sig på kontringar.

Och sedan hade Naerbø heller inte en spelare av Nico Rönnbergs kaliber. Även om det kom några missar var förstås sju mål på en halvlek ett utmärkt saldo.

Men mest handlade det om försvaret och en verklig offervilja illustrera­d av till exempel Janne Korpimäki. Också Oscar Kihlstedt kunde medverka och gjorde ett bra inhopp.

Nytt lag

Men till andra halvlek kom Naerbø IL ut som ett nytt lag. BK fick inte fart på anfallet och det öppnade för Naerbøs kontringar. På dryga fem minuter steg man till underläge 16–15 och BK fick i sin tur förlita sig på anfallsspe­l med sju spelare.

Det gav också resultat så till vida att BK fick stopp på den stora anstormnin­gen från gästernas sida. Men likväl jämnade spelet ut sig och efter sexton minuter kvitterade John Thue till 21–21 och då Kasper Lothe gjorde 22–21 på straff var det första gången gästerna ledde matchen.

BK visade sedan fin moral och kämpade åt sig segern med 28–26. Mikael Heinonen var mycket bra i målet och ute på plan fick Janne Korpimäki och Miska Henriksson stora ansvar.

– Förstås hade vi chanser till mera, men samtidigt får vi vara nöjda med att vi vann. Nu har vi det läge vi har, sade Miska Henriksson.

– Rent spelmässig­t gör vi det ganska bra och det är klart att det var en stor skillnad jämfört med att spela i FM-ligan. För egen del är jag också ganska nöjd, framför allt i försvaret ligger vi rätt och så spelar Mikael Heinonen mycket bra i målet, sade Henriksson.

– Det är roligt att få chansen och över lag gör vi en bra match. Men vi missar för mycket framåt, det gäller också för mig själv. Gör vi mål på våra chanser kommer Naerbø heller inte åt att kontra, sade Korpimäki.

Öppet läge

Nu är förstås den stora frågan om ett två måls försprång räcker till för BK i bortaretur­en om en vecka.

– Man brukar alltid säga att det är stor skillnad mellan att spela borta och hemma, men inte behöver det betyda så mycket. Nu vet båda lagen litet vad de har att vänta sig. För oss blir den stora saken att få bort deras kontringar, sade Andreas Rönnberg.

– BK är ett riktigt bra lag, det gäller att vi tar oss an uppgiften på rätt sätt. Vi får nog se upp, sade Fredrik Ruud.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ
Sebastian Säkkinen bidrog med fem mål.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Sebastian Säkkinen bidrog med fem mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland