Västra Nyland

Födelsedag firas i förändring­ens tid

Symboliken är uppenbar när Finland stannar upp för självständ­ighetsdage­n.

-

Finland firar i dag sina 105 år och det kulminerar med presidente­ns mottagning på slottet som nu återvänder efter en paus på två år. TVkvällen är därmed räddad för många.

Samtidigt får Finland fira sin födelsedag i ett unikt läge. Man behöver inte gå längre tillbaka än ett år för att se hur snabbt den stora spelplanen ritats helt om.

För det var förmodlige­n ganska få som vid jultider i fjol trodde att vi ett år senare skulle vara på väg in i Nato med god fart. Det enda som väl i praktiken saknas är ett godkännand­e från Ungern och Turkiet. Ungerns ja lär vara på väg, med Turkiet har det från första början varit mera oklart.

När år 2022 inleddes var det i stället mest tal om coronapand­emin och visst finns den fortfarand­e i bakgrunden, men inte alls på samma sätt tidigare. I stället var det det ryska anfallskri­get i Ukraina som kom att sätta sin prägel på omvärlden, också i Finland.

Bland det tragiska i sammanhang­et är att kriget fortsättni­ngsvis fortsätter. Det närmar sig ett år sedan det började och det är väl dessvärre inte alltför mycket som pekar mot en snabb avslutning på det hela.

Samtidigt är det klart att konflikten i Ukraina visat en väldigt stor hjälpvilja. Många länder har ställt upp med konkret krigsmater­ialhjälp, medan man på lokal nivå – också i Finland – varit aktiva både med insamlinga­r till Ukraina, men också med att hjälpa flyktingar som kommit hit. Det kan vi ta oss med från året.

Och visst har konflikten i Ukraina också satt fart på den finländska nationella medvetenhe­ten. Parallelle­rna med Finlands krig för 80 år sedan mot Sovjetunio­nen är förstås uppenbara och det har förmodlige­n också bidragit till beredskape­n att hjälpa till.

Samtidigt finns det fortfarand­e

en förhålland­evis stor grupp krigsveter­aner i livet. Även om antalet av naturliga skäl minskar hela tiden – enligt Krigsveter­anförbunde­t förlorar man sex veteraner per dag – så finns det ännu drygt 3 200 veteraner kvar. Medelålder­n är 97 år och många har redan hunnit fira sin 100-årsdag. Rimligtvis kommer de sista krigsveter­anerna att leva in på 2030-talet.

Sedan många år tillbaka har veteranern­a och lottorna varit hedersgäst­er vid presidente­ns självständ­ighetsfira­nde på slottet. Men i år valde man att fira dem redan i torsdags. Fjorton veteraner och fem lottor var inbjudna till en egen fest hos presidentp­aret.

Den egentliga självständ­ighetsbale­n arrangeras alltså sedan i kväll. Då återkommer man efter två års coronapaus och i något förminskad form. Kvällens 1 300 inbjudna gäster kan jämföras med cirka 2 000 under tidigare år.

Samtidigt har man gått en lång väg sedan den något anspråkslö­sa premiären 1919. Då var K. J. Ståhlberg värd för cirka 150 gäster i något som kanske närmast kan beskrivas som en kaffebjudn­ing på eftermidda­gen. Som rekordung värdinna fungerade för övrigt presidente­ns dotter, den 23-åriga Aino Ståhlberg.

Den första kvällsfest­en hölls sedan 1922 och då infördes också de i dag så traditione­lla handskakni­ngarna med värdparet. Men vissa problem i starten hade man nog för under de inledande decenniern­a valde man ett flertal gånger av olika orsaker att inte ha någon mottagning. Det kunde bero på allt från svenska prinsen Gustaf Adolfs besök 1932 till krigsåren 1939-45. Den sju år långa pausen då innebar också att presidente­rna Ryti och Mannerheim aldrig stod som värdar för presidentb­alen.

Det tog också dryga 30 år för festen att hitta sin form. Riktigt stor blev festen sedan under Urho Kekkonens tid då man kom upp till 2300 gäster.

I år valde president Niinistö att ha färre gäster som av tradition varit inbjudna i sina officiella egenskaper. I stället kommer bland annat hälso- och sjukvårdsp­ersonal att synas i vimlet i kväll.

Någon brist på kända namn lär det ändå inte råda. Och det kan man väl lugnt utgå från att slottsbale­n också i år både lockar tv-tittare och ger tidningsru­briker, för det finns väl få saker som sitter så djupt rotade som just sändningar­na från slottet.

Samtidigt är den traditione­n kanske inte riktigt lika lång som man kunde tro. För faktum är att det var först under Mauno Koivistos tid som de direkta tv-sändningar­na 1982 kom för att stanna. Men i dag är den positionen desto mera cementerad och är för många en given del av självständ­ighetsfira­ndet.

 ?? ?? Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi
Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland