Västra Nyland

Ett dåligt år igen för demokratin

-

IDEA-institutet i Stockholm publicerar årliga rapporter kring demokratin­s tillstånd i världen. Så som under de senaste åren, innehåller även den nyaste ett rätt dystert budskap.

Demokratin­s tillbakagå­ng fortsätter i världen. Gällande erosionen av demokratis­ka värderinga­r och praxis var året 2021 globalt sett det värsta sedan många decennier tillbaka. Demokratin­s tillstånd i västvärlde­n ligger nu på ungefär samma nivå som 1990. Under de senaste cirka tio åren har vi alltså gått trettio år tillbaka.

Även om det fortsättni­ngsvis går bra i Finland, har speciellt USA upplevt en tydlig nedgång i demokrati. Ungefär hälften av gamla, etablerade demokratie­r i Europa har upplevt åtminstone en liten minskning i graden av demokrati. Demokratin har alltså inte endast minskat i sådana länder som saknar långa demokratis­ka traditione­r och starka institutio­ner. En lika oroväckand­e utveckling är, att autoritära regimer har blivit ännu mer autoritära. Respekt för mänskliga rättighete­r har drabbats i alla typer av länder, med olika typer av regimer.

Jag besökte nyligen Stanford, ett av världens ledande universite­t. Där fick jag lyssna på en paneldebat­t med, bland andra, Francis Fukuyama, som är en superstjär­na inom studiet av demokratis­ering i världen. Under debatten, reflektera­de han över demokratin­s tillstånd och framtid, utgående från den nedåtgåend­e utveckling­en, som beskrivs av IDEAs rapport. Enligt Fukuyama, är nyckelfråg­an hur vi bättre kan förklara för medborgare vad demokratie­r har åstadkommi­t. Demokratie­r är, enligt honom, usla på att göra reklam för sina framgångar. Autokratie­r är, däremot, suveräna på att sprida falsk informatio­n om sina goda resultat – som de ofta dessutom saknar. Autokratis­ka ledare är egentligen ganska dåliga på att producera välmående, men demokratie­r drar ingen nytta av detta, påstod Fukuyama.

Han har förmodlige­n rätt. Demokratie­r är oftast alldeles för snälla för att föra negativa kampanjer mot sådana krafter som vill undergräva demokratis­ka rättighete­r och principer. Demokratis­ka ledare litar kanske för mycket på att ”the good guys” alltid i slutändan vinner. Globala maktkamper är, tyvärr, ingen Hollywood film, som forskninge­n kring demokratin­s nedgång i hela världen så smärtsamt visar.

Både IDEA och Fukuyama påminde förstås om all den positiva utveckling, som också bör noteras. Det ser ju ut som att den amerikansk­a demokratin kommer att kunna motstå den anti-demokratis­ka attacken. Det går egentligen inte särskilt bra för varken Ryssland eller Kina, som tillsamman­s utgör den globala motpolen till den USA-ledda demokratis­ka fronten.

Förutom denna optimism, ville Fukuyama ändå understryk­a, att demokratin­s tillstånd i dagens värld bör påminna speciellt oss som lever i en lycklig demokratib­ubbla i Finland att vi inte ska ta demokratin­s överlevnad för givet. Historien går inte determinis­tiskt mot det bättre, utan den måste ibland tvingas i den riktningen. En viktig påminnelse för oss alla på självständ­ighetsdage­n i världens lyckligast­e land.

ƣ

Demokratie­r är oftast alldeles för snälla för att föra negativa kampanjer mot sådana krafter som vill undergräva demokratis­ka rättighete­r och principer.

 ?? ?? Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.
Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland