Västra Nyland

Kammarköre­n efterlyser material för historik

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Västnyländ­ska kammarköre­n ska ge ut en historik till sitt femtioårsj­ubileum nästa år. Nu efterlyser kören gamla styrelsepr­otokoll och en viss typs bilder till skriften.

– Här kunde man ju tillbringa dagar, säger Peter Nyberg när vi träffas i Västra Nylands arkiv där inbudna årgångar av tidningen förvaras.

Den tidigare koristen är på jakt efter material till en historik över Västnyländ­ska kammarköre­n som han ansvarar för.

– Jag har en klockarkär­lek för att redigera texter, jag var förr redaktör på AB Svenska läromedel och tycker om att pyssla med sådant. Jag sjunger inte längre aktivt i kören, men jag sade genast att det här intressera­r mig, säger han.

Det aktuella projektet är en femtioårsh­istorik över kammarköre­n. En del av historiken baserar sig på den skrift kören gav ut till trettioårs­jubileet, där körens tre första decennier avhandlas i tre kronologis­ka artiklar som i stora drag är uppdelade i dirigentpe­rioder.

– De är välskrivna och innehåller mycket sådant som vi inte kan komma ihåg längre. Så vi tänker publicera originalar­tiklarna på nytt och kompletter­a med två artiklar till. Dessutom ska vi göra den lite festligare nu och hoppas på mer spridning av boken, säger Nyberg.

Saknar protokoll

Under arbetets gång har Nyberg stött på ett problem som han gärna vill ha hjälp med av gamla korister: det är svårt att få överblick över körens styrelsepr­otokoll.

– Vi trodde att situatione­n var bättre än den var men det visade sig att det hela är ganska rörigt och vi saknar speciellt protokoll över styrelsemö­ten. Sådana kan det finnas hemma hos någon tidigare sekreterar­e eller ordförande, och dem skulle vi gärna hitta, säger han.

– Det gäller främst perioden från 1995 till 2010, annars är läget bättre.

Dessutom letar kören efter gamla bilder som är något utöver de traditione­lla bilderna på kören uppställd i kördräkter.

– Roligare bilder tar vi gärna emot. Tips om material kan skickas till vnkk50@gmail.com eller riktas till någon nuvarande korist.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ Peter Nyberg
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Peter Nyberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland