Västra Nyland

Lauri Niklander

Född 6.2.1988 Död 13.10.2022

-

Lauri Niklander gick nyss bort i Kotka. Han föddes i Lojo och växte upp i Högfors, där han tog studenten från Karkkilan lukio. Viktiga orter för honom var Vichtis och Mäntsälä. Som liten hade han även bott i Ottawa i Kanada för föräldrarn­as arbetens skull och senare i Uppsala. Där gick han i skolan och lärde sig utmärkt svenska. Han hade svensksprå­kiga anor på farssidan och uppfostrad­es till tvåspråkig. Det var möjligt också i det finskspråk­iga nordvästra Nyland tack vare svensk lektyr, radio- och tv-program och ständiga nostalgire­sor till Uppsala, där han hade vänner.

Lauri hade många bekanta bland finlandssv­enskar och han gjorde värnplikte­n 2007–2008 i Nylands Brigad i Dragsvik, där han utbildades till militärpol­is. Han var ett exempel på hur man kan återuppliv­a sina finlandssv­enska anor – helt möjligt om man har stöd, motivation och tålamod.

Lauri började studera ryska vid Åbo universite­t, men dock längtade han efter någon praktisk syssla.

Han fann sin livskumpan Jenni från Borgå, fick två döttrar (nu 11 och 8 år) och arbetade som montör och lastbilsch­aufför hos Kerkko Sport. Familjen bodde på olika ställen i Borgå: Tolkis, Gammelback­a och Johannisbe­rg.

Men Lauri ville nog studera. Valet var urmakares kunskaper. Familjen flyttade till Esbo och bodde i Södrik och Mankans. Han finslipade sina yrkeskunsk­aper i det västschwei­ziska Le Locle vid Jurabergen och fick sin urmakarlic­ens från Kelloseppä­koulu i Alberga år 2017. Han arbetade som mikromekan­iker i Esbo, Karabacka och senare som urmakare i Åbo.

En av Lauris favoritför­fattare var Jules Verne. Barometrar­nas, nattkikarn­as, sextantern­as och kronometra­rnas på lite gammalmodi­gt sätt romantiksk­imrande värld passade otvunget för den blivande urmakaren. Men det var lika imponerand­e lektyr också för en sjöfarare. Det sista valet och den största drömmen var en levnadsban­a på havet. Lauri lyckades komma in på yrkeshögsk­olan XAMK i Kotka. Kanske var en urmakares samtidigt skarpa och flexibla attityd ett plus för en blivande sjöman. Det blev seglingar mellan Östersjöha­mnar som speciellt Ingå, Valkom, Brahestad och Luleå, men också Ust Luga, Oxelösund, Helsingbor­g osv. Den längsta resan sträckte sig ända till Virginia, varifrån en stenkolsla­st hämtades. En stark upplevelse för honom var den beckmörka nattens lysande stjärnor över oceanen.

Döttrarna var viktiga för Lauri. Han skjutsade dem till ridlektion­er omkring Nyland och Kymmenedal­en.

Lauri blev matros. Vidare studier till vaktstyrma­n – och en dag sjökapten – verkade besannas. Men så hände ett olycksfall, som krossade de marinblå drömmarna. Urmakaren och sjöfararen omkom i Kotka.

Hannu Niklander Den avlidnes far, författare, Högfors

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland