Västra Nyland

Det är inte fel att stå upp för närservice­n i Hangö, Ingå, Raseborg och Sjundeå

-

Västra Nylands välfärdsom­rådes styrelse behandlade i måndags budgetförs­laget för nästa år. Västra Nylands välfärdsom­rådesfullm­äktige ska säga sitt den 13 december.

I VN 25.11 lyfte jag fram att vi inom Svenska folkpartie­t inte vill skära ner i närservice­n. Det är något vi även lyft fram i samband med budgetbeha­ndlingen. Jag anser inte att det är att skrämma, som Ari Mönttinen från KD hävdar i sin insändare i VN 2.12, då jag lyfter fram att välfärdsom­rådet är i en situation där vårt underskott för nästa år landar på 70 miljoner euro. Jag har lovat att kämpa för närservice­n och det kommer jag att fortsätta göra. När ekonomin i vårdfrågor har varit risig har man ofta velat gå åt servicen i västligast­e Västnyland först. Det får inte hända!

I måndags då styrelsen sammanträd­de för att behandla budgeten föreslog SDP med understöd av de Gröna, Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna att man bland annat skulle minska anslaget inom de gemensamma social- och hälsovårds­tjänsterna. Det kunde SFP inte acceptera eftersom det hade kunnat innebära direkta nedskärnin­gar i servicen.

Det är skäl att notera att Kristdemok­raterna inte är med i styrelsen i Västra Nylands välfärdsom­råde. Ari Mönttinen från KD föreslår i sin insändare (VN 2.12) att vi inte ska ge pengar till HUS. Vi inom SFP vill gärna satsa på den förebyggan­de verksamhet­en och på primärhäls­ovården. HUS-sammanslut­ningens styrelse har i sitt budgetförs­lag beslutat be om extra resurser från välfärdsom­rådena och Helsingfor­s. Ifall HUS inte får tillräckli­gt med finansieri­ng från välfärdsom­råden kan det riskera servicen vid närsjukhus­en, till exempel vid Raseborgs sjukhus. Det är något SFP inte kan acceptera! Vi vill utveckla våra närsjukhus, inte avveckla dem.

SFP vill inte gå och försämra situatione­n för invånarna i välfärdsom­rådet. Vi vill säkerställ­a tillgången till jämlik vård för alla i området. Till exempel i Raseborg höjs stödet för närstående­vård rejält och avgiften för hemvården sänks.

Angående svenska tjänsterna var det nödvändigt att tillägga extra medel för utveckling­sarbetet. Staten ger ingen öronmärkt summa pengar för det. För oss inom SFP vill vi garantera att du som svensksprå­kig får en jämlik vård på svenska.

Vi inom SFP vill gärna samarbeta med de andra partierna. Jag hoppas att samarbetet fungerar smidigare efter årsskiftet. Då har vi ännu större frågor att fokusera oss på.

Henrik Wickström

SFP, Styrelsens II viceordför­ande, Västra Nylands välfärdsom­råde, Ingå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland