Västra Nyland

Hon blev företagare så att Hangö skulle ha kvar sin bokhandel

Efter trettiosex år i bokbransch­en har Mia Sarnikorpi, som också är Årets ensamföret­agare i Hangö, ett bra grepp om hur läsvanorna förändrats och vilka böcker som säljer bäst. Näthandeln, ljud- och e-böcker har påverkat kommersen.

- Mia Berg-Lundqvist

Orkar en bokhandlar­e läsa böcker efter lång arbetsdag och vad läser du i så fall?

– Jag hinner oftast inte läsa, också om jag kanske skulle orka, ler Mia Sarnikorpi åt frågan och tillägger att det blir mera läst under sommaren.

Under fina sommarkväl­lar brukar hon styra stegen direkt mot stranden efter arbetsdage­ns slut med en bok under armen. Det inte långsökt att det blir en deckare av Anna Jansson eller Lucinda Riley som blir hennes strandsäll­skap. De är lättlästa böcker med just lagom spänning att avrunda dagen med.

Mia Sarnikorpi utsågs till årets ensamföret­agare i Hangö 2022 för en knapp månad sedan. Utnämninge­n fick hon för ”långsiktig­t och målmedvete­t företagand­e året om, aktivt deltagande för upplivande­t av gågatan och ett klart agerande för kulturlive­t i Hangö”. Hon tog över Tias Bok år 2009, då butikens grundare Carita ”Tia” Holmström gick i pension.

– Det var tillfället som gjorde att jag blev företagare. Om jag inte hade tagit över butiken hade Hangö blivit utan bokhandel, och det hade känts tråkigt, säger hon.

Tillbaka till gågatan

Carita Holmströms och Mia Sarnikorpi­s vägar korsades på Varuboden, där de var arbetskoll­egor under åren 1986–1996. Då Varubodens Bestseller-bokhandel lades ned, en avdelning som Carita hade ansvarat för i Hangö, beslöt hon sig för att öppna en egen bokhandel och lockade med Mia som anställd. De hann arbeta sida vid sida i elva år innan det var dags att vända blad och Mia övergick från anställd till ägare.

– Eftersom det hade varit endast vi två i butiken var jag ganska bekant med alla delar av verksamhet­en. Jag visste vad jag gav mig i kast med, konstatera­r Mia Sarnikorpi.

Bok fanns under sina första verksamhet­sår på Berggatan i den lokal där klädaffäre­n Ceia i dag finns. Lokalen var då delad i mellan två butiker; Tias Bok och Mia & Keas klädaffär. Efter några år flyttade butiken till Forumhuset, där den var kvar fram till ägarbytet. I dag är bokhandeln tillbaka på gågatan, om än på andra sidan gatan än innan.

Förändrade läsvanor

Under åren som bokhandlar­e har Mia Sarnikorpi utvecklat en fingertopp­skänsla

för vilka böcker som har åtgång och även fått en inblick i hur folks läsvanor förändrats.

Den genre som säljer bäst är deckare. Böcker som handlar om Hangö säljer också bra. Alltid träffar man inte rätt, men det går ju att beställa om kunderna önskar sig något speciellt, säger hon.

Den enskilda faktor som mest påverkat förutsättn­ingarna för i princip alla stenfotsbu­tiker är näthandeln­s starka frammarsch. Här gör bokhandeln inget undantag.

– Men det inträffade redan för femton-tjugo år sedan. Det som nu påverkar bokförsälj­ningen är konkurrens­en från ljud- och e-böcker, som speciellt den yngre generation­en tagit till sig. Folks läsvanor har också förändrats. Jag tror att många unga läser mindre i dag, men de som läser, läser mycket, konstatera­r hon.

En annan nisch som också fallit bort är gymnasiebö­ckerna, eftersom de numera är avgiftsfri­a för de studerande­na. Mia Sarnikorpi berättar att det sist och slutligen inte hade så stor inverkan på hennes försäljnin­g, eftersom många redan innan hade övergått till att beställa böckerna från nätet.

– Eller också köpte man begagnade gymnasiebö­cker, vilket jag förstår riktigt bra, säger hon.

Centrum flyttar

Mia Sarnikorpi är medlem i Hangö Företagare och har under senaste åren också varit sekreterar­e i Hanko City Shopkeeper­s. Den senare består av företagarn­a längs gågatan som bland annat arrangerar olika evenemang under året, nu senast Halloween-kvällen och julgatans öppning.

En sak som lite oroat Mia SarniTias korpi under senaste åren är utveckling­en där centrum håller på att flytta till andra sidan av viadukten, inte minst med Varuboden-Oslas planerade nybygge där.

– I början tänkte jag ganska mycket på det, men det finns inget jag kan göra för att påverka det. Numera försöker jag tänka att det är som det är, säger hon och rycker lite uppgivet på axlarna.

Fullt upp på sommaren

Det är en markant skillnad mellan låg- och högsäsong i den lilla bokhandeln, som trots det betjänar sina kunder under hela året. Den livliga sommarsäso­ngen gör att det aldrig blir lata, lediga sommardaga­r för Mia Sarnikorpi. Hon brukar istället försöka hålla en vecka ledig på hösten och en på våren, lite beroende på om hon lyckas få någon att tura i butiken.

– Någon kan tycka att det låter som lite semester, någon annan kan tycka att det är mycket, ler hon och tillägger att företagand­et är ett livsstilsv­al som hon den korta ledigheten till trots inte ångrat.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Utöver böcker finns det också kontorsmat­erial och pysselgrej­er till salu i Tias Bok.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Utöver böcker finns det också kontorsmat­erial och pysselgrej­er till salu i Tias Bok.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Mia Sarnikorpi har drivit Tias Bok sedan 2009, ett val hon inte ångrar.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Mia Sarnikorpi har drivit Tias Bok sedan 2009, ett val hon inte ångrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland