Västra Nyland

Pelé är borta – det här skrev VN om hans tre VM-guld

En av idrottshis­toriens största är borta. Pelé vann tre VM-guld under tre decennier med Brasilien och i VN:s arkiv hittar vi texter om framgångar­na 1958, 1962 och 1970.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Brasilien och fotbollsvä­rlden är i sorg. På torsdag kväll kom beskedet att Pelé, en av de största någonsin i idrottshis­torien, har dött efter en tids sjukdom. Pelé, eller egentligen Edson Arantes do Nascimento, blev 82 år gammal. Pelé anses av många vara den bäste som har spelat fotboll och karriären som pågick mellan 1950-talet och 1970-talet innehöll flera av fotbollshi­storiens mest anmärkning­svärda bedrifter.

Den största var de tre VM-gulden med Brasilien och Pelé är fortsättni­ngsvis den enda som har vunnit världsmäst­erskapet tre gånger. Det första guldet kom i Sverige 1958 och följande kom i Chile fyra år senare. VM i England blev en missräknin­g både för Pelé och Brasilien, men 1970 i Mexiko var det dags igen.

Pelé gjorde ett av målen i finalseger­n mot Italien och såväl hans som Brasiliens tredje VM-guld var bärgat. Någonting som också innebar att Brasilien fick behålla den dåvarande VM-pokalen. Efter det har landslagen kämpat om den pokal som färska världsmäst­aren Argentina med Lionel Messi i spetsen lyfte i Qatar för ett par veckor sedan.

VM-gulden i VN

Pelé är känd i hela världen och hans VM-framgångar har också noterats av VN. Det första VM-guldet kom alltså i Sverige 1958 och det var även då 17-årige Pelé presentera­de sig för fotbollsvä­rlden. Han stannade på sex mål och de flesta kom i de viktiga matcherna. I semifinale­n mot Frankrike gjorde han tre mål och i finalen mot Sverige blev det två fullträffa­r.

Framför allt det första finalmålet, när Pelé i början av andra halvleken lyfter bollen över svensken Bengt ”Julle” Gustavsson i straffområ­det och nätar med ett volleyskot­t, har blivit klassiskt. I VN:s matchrefer­at som ingick i tidningen som täckte både den 30 juni och den 1 juli 1958 nöjde sig skribenten dock med att konstatera: ”Vid 10 min. lyfte Pelé bollen över Julle Gustavsson och ökade till 3-1.”

Pelé avslutade Brasiliens målskytte i 5-2-segern och guldet var ett faktum. I VN gick det att läsa om den stora glädjen på Råsunda fotbollsst­adion i Stockholm.

”De båda tvåmålssky­ttarna Pelé och Vava fick förstås de mesta pussarna. Men efter matchen kysste alla varandra i gott och väl fem minuter. Det var ju första gången som Brasilien tog ett VM. Ett mål som man kämpat så länge för. Gilmar grät så det skvalade och Zagallo stod också och snyftade.”

VN tog även fasta på den uppmärksam­made händelsen efter slutsignal­en när Brasilien under pågående guldfest också ville visa

sin respekt för finalmotst­åndaren Sverige: ”En svensk jätteflagg­a vecklades ut och spelarna sprang med denna runt planen. Denna vackra gest möttes av stormande bifall från publiken”, stod det i tidningen.

VM i Chile 1962 var inte Pelés mästerskap utan Garrinchas. Pelé skadade sig i början av turneringe­n och fick följa sina lagkamrate­rs framfart från sidan. Efter Brasiliens 3-1-seger i finalen mot Tjeckoslov­akien skrev VN följande: ”Pelé fick följa med matchen från åskådarläk­taren. Ledningen ansåg

nämligen att det hade varit att ta för stor risk att ta med honom.”

Pelés framgångsr­ika VM-historia avslutades i Mexiko 1970. 29åringen tog då sitt tredje VM-guld och den 23 juni möttes VN:s läsare av en jublande Pelé på tidningens första sida.

Pelé hade hissats av sina lagkamrate­r, hade VM-pokalen i sina händer och var ännu en gång bäst i världen.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Ӗ Västra Nylands första sida sommaren 1970 efter att Pelé har tagit sitt tredje VM-guld med Brasilien. Italien föll med 4–1 i finalen med över 100 000 åskådare på läktarna i Mexiko.
FOTO: VN-ARKIV Ӗ Västra Nylands första sida sommaren 1970 efter att Pelé har tagit sitt tredje VM-guld med Brasilien. Italien föll med 4–1 i finalen med över 100 000 åskådare på läktarna i Mexiko.
 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Ӗ Brasilien har försvarat sitt VM-guld. Utan Pelé på planen. VN sommaren 1962.
FOTO: VN-ARKIV Ӗ Brasilien har försvarat sitt VM-guld. Utan Pelé på planen. VN sommaren 1962.
 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? Ӗ VN efter att Brasilien har vunnit VM-guld 1958.
FOTO: VN-ARKIV Ӗ VN efter att Brasilien har vunnit VM-guld 1958.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland