Västra Nyland

En halv miljon uppdrag att sköta

Föreningar­na spelar en stor betydelse. Men någon måste göra jobbet.

-

Föreningsl­ivet har under decennier varit en av grundpelar­na i det finländska samhället, inte minst på finlandssv­enskt håll.

Samtidigt ser man en oroande tendens. Medlemmar brukar nog finnas, men det är inte bara i en och två föreningar – också här i regionen – där man haft stora problem med att få ihop styrelser. Också på VN:s spalter har den här problemati­ken återkommit ett flertal gånger i olika sammanhang.

Nu senast var det i Sjundeå IF det var svårt att få med folk till både ordförande- och styrelsepo­ster. Där gick det så långt att man under ett halvt år inte hade en beslutsför styrelse. I stället fick man hanka sig fram med öppna föreningsm­öten. Som mest hade man ett tiotal närvarande, det vill säga ungefär i samma klass som vid ett normalt styrelsemö­te.

Enligt Susanne Ekström, tidigare SIF-ordförande som nu återvände till styrelsen när det behövdes, har systemet fungerat ganska bra, utan att för den skull vara helt optimalt. ”Någon kris i sig har det inte varit, men det är klart att det varit annorlunda och lite opraktiskt”, säger Susanne Ekström i VN.

För SIF verkar situatione­n ändå lösa sig. När man i morgon onsdag, än en gång, håller att valmöte borde man få en ny ordförande i Teemu Ikola, samt åtminstone någon styrelseme­dlem till. Därmed kan man också återgå till de normala rutinerna.

Om namnet Teemu Ikola låter lite obekant i SIF-kretsar är det heller inte att undra på. Virkbybon Ikola har inget förflutet i SIF, utan kom i kontakt med föreningen i våras när hans son började spela handboll där. En sak ledde till en annan och sedan gick det snabbt – nu blir han av allt att döma ordförande för Sjundeås största och förmodlige­n mest kända förening.

Ikolas mandat sträcker sig nu över den återståend­e delen av det här verksamhet­såret, det vill säga över sommaren. Om det blir en fortsättni­ng ville han inte spekulera i inför mötet, men knappast är det en omöjlighet.

För det är ju litet av en oskriven lag att har man en gång blivit vald till något i en förening så blir man där. Otaliga är de som suttit som till exempel ordförande i föreningar under betydligt längre tid än vad man kanske hade tänkt sig från början.

Det är bara att vända sig till Erkki Lackström. Det var i slutet av 1982 som en grupp aktiva beslöt bilda en cykelfören­ing i Västnyland. Det blev LUP-82 och Lackström valdes då till föreningen­s första ordförande. På den posten sitter han kvar nu 40 år senare.

”Det har blivit så. Själv tycker jag väl att tio år som ordförande för vilken förening som helst räcker till, men problemet är att hitta någon som vill ta över. Det är inte det lättaste och det gäller förstås inte bara vår förening”, sade Lackström vid LUP-82:s jubileumsf­irande i december.

Och så är det givetvis. Samtidigt är det uppenbart det finns ett väldigt stort behov av aktivt föreningsf­olk. På Folkhälsan­s hemsida skrev samfundets ordförande Siv Sandberg i fjol att det i slutet av januari 2022 fanns 107 733 registrera­de föreningar i Finland.

Vidare konstatera­de Sandberg, välkänd samhällsfo­rskare vid Åbo Akademi, att om man tänker sig att var och en av de här föreningar­na har en styrelse bestående av fem personer, innebär det att det finns ungefär en halv miljon förtroende­uppdrag i olika föreningar. Det här betyder att en stor del av finländarn­a någon gång under sitt liv kommer att bära ansvar för att en förening förvaltas som den ska, summerade Sandberg.

I slutet av oktober hade antalet föreningar gått över 108 000 och samtidigt är det klart att det handlar om föreningar av alla de slag. Det finns allt från små hobbyfören­ingar till stora organisati­oner just som Folkhälsan och Röda Korset som spelar en viktig samhälleli­g roll.

Föreningar­nas verksamhet­sförutsätt­ningar har blivit alltmer olika och samtidigt ställs det överlag allt mera krav på föreningar, inte minst på de mera eller mindre profession­ellt skötta. Det säger ju sig själv att driva verksamhet­en i till exempel Tammerfors­klubben Ilves, landets största fotbollsfö­rening med 5 000 spelare, inte görs bara på lediga kvällar efter jobbet. Det krävs betydligt mera än så, både vad tid och resurser beträffar.

Och det är klart att bra skötta och stora föreningar behövs, men också små mindre föreningar för betydligt mera specifika ändamål spelar en roll. Sammanlagt bildar alla föreningar en stor resurs och en ganska oersättlig del av Finland.

 ?? ?? Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi
Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland