Västra Nyland

Sture Ekholm

Född: 24.2.1952 Död: 9.2.2023

- Torbjörn Kevin

Sture finns inte längre bland oss.

Ekenäsbörd­iga Sture Ekholm levde merparten av sitt vuxna liv i Sverige. Men han hade starka band till barn- och ungdomssta­den, och här finns många gamla vänner som kanske inte har full pejling på vad allt Sture hann med under sitt 70åriga liv. Så låt oss minnas honom. Charmtroll­et med skrattgrop­en, vissångare­n, skådespela­ren, regissören och, inte minst, vispedagog­en – Stures lyra var mångsträng­ad.

Han levde sina barn- och ungdomsår på Björknäsga­tan 1 och 7 och Lilla Kyrkogatan 4. 1960-talet levde vi på Simmis, med den mörka augustikvä­llens årliga Ljusfester som höjdpunkt. Sture gjorde som 16-åring 1,24 (taget ut minnet) på 100 meter bröstsim. Det var en anmärkning­svärt god tid om man beaktar att vi lekte och egentligen aldrig tränade. Hade Ekenäs haft simhall på 60-talet skulle Sture har hört till den nationella eliten i bröstsim.

Det var kanske inte förvånande att han sedan utbildade sig till idrottsins­truktör i Solvalla. Ett par år förflöt som idrottssek­reterare i Ekenäs stad. Men Sture ville ut.

Han tvättade lik under en längre vistelse i Reykjavik, kom tillbaka och debuterade som vissångare i folkskolan­s Aula. Det gick hyfsat (själv var jag nervösare än Sture, skrattade hysteriskt åt alla skämt han drog – efter att Bate Mårtensson hade rusat in på scenen med orden ”hej Sture, du glömd gitarr´n!”). Debutkonse­rten dominerade­s av humorfylld­a visor av Stefan Demert.

Visorna blev allt viktigare – och plötsligt fanns Sture på Teaterhögs­kolan i Helsingfor­s. Efter åren på skolan, 1975–79, blev det Wasa teater fram till 1983, och därefter ett frilansand­e som i mitten av 1980talet förde honom till Sverige. Innan dess hade han hunnit göra några tv-program för FST, bland dem ett om Bellman. Efter åren i Vasa blev det Riksteater­n i Sverige.

Och det var i Sverige hans mångsidigh­et fick utlopp. Sture har regisserat på en lång rad mindre och större teatrar, men det var som vispedagog han hyllats mest. Ett äktenskap på 80-talet förde honom till Malmö där han arbetade på scenskolan. I detta förhålland­e föddes dottern Alexandra 1986, Sture regisserad­e då i Karleby, första dottern Maria hade fötts 1976, under studieåren. Maria, läkare bosatt i London, hann ge Sture två barnbarn, Alexander 8 år och Emily 6 år, som gav honom stor glädje.

Viskretsar i Sverige hyllar och minns Sture framför allt för att han var den som sådde fröet till en utbildning för vistolkare, Nordiska visskolan, som växte fram vid Nordiska folkhögsko­lan i Kungälv där Sture började som pedagog. När han slutade var han den enda av alla pedagoger vid visskolan som haft samtliga elever, över tusen! Han har gästförelä­st vid visskolan i Västervik, och hållit mästarklas­ser i sceniskt uttryck och vistolknin­g. Otaliga är de sångare som har vittnat om Stures avgörande betydelse för deras karriärer.

Många artister besökte honom i stockvilla­n i Skokloster där han bodde sina sista drygt 20 år, Rikard Wolff återkom gärna, och Lars Winnerbäck var elev i visskolan. Båda har lyft fram Stures betydelse för deras utveckling.

2016 fick han det mest prestigefy­llda pris en svensk vissångare kan få: Svenska vispriset . De tillfaller årligen en person, en förening eller en organisati­on som har bidragit till nyskapande eller nytänkande inom genren svensk visa. Sture harangerad­es faktiskt för inget mindre än att han hade ”lyft vistolknin­gen i Norden”.

På 80-talet gjorde Sture tillsamman­s med Ewert Ljusberg och Sid Jansson så kallade långpromen­ader, man gick från Falsterbo till Vaxholm, året därpå från Umeå till Västervik, och det tredje året från Ales stenar till Frösöstene­n. Man sjöng och spelade längs vägen – gick till jobbet, som man sade.

I hemlandet var Sture en omtyckt regissör också på finska, på stadsteatr­arna i Karleby, Björneborg och Nyslott. Jag har personliga minnen av hur skådespela­rna prisade honom för exakt personregi. Efter en föreställn­ing i Björneborg för 15–20 år sedan kröp en delförklar­ing fram när ensemblen, Sture och jag tog några öl efter föreställn­ingen: Hans finska var inte stark och det resulterad­e i ordknapp men därför logiskt nog också en mer exakt personregi! Men naturligtv­is: Främst var Sture en varm, prestigefr­i människa. Han kunde ta folk, locka fram det bästa av dem, ge dem självförtr­oende, sända dem starkare vidare i karriären.

Han regisserad­e också på ”hemmaplan”, Raseborgs sommarteat­er: 1989 med Sanningens ljus, en pjäs om Maria Åkerblom, och 1997 gästspelad­e Teater Saguhuset i Lund med pjäsen Drottning Margareta I.

De sista åren levde Sture ett stillsamt liv ute på Skokloster, strax söder om Uppsala. Ännu för ca tio år sedan kunde han på väg till Ekenäs dyka upp på sin motorcykel vid vår stuga i Dragsfjärd. Hälsoprobl­em gjorde sedan att Ekenäsbesö­ken blev färre. Sture fick redan som 18-åring insulindia­betes, och för några år sedan var man tvungen att amputera ena foten. Men den glada Sture, han fanns in i det sista.

Vi är många, nuvarande och tidigare Ekenäsbor, som minns charmtroll­et Sture. Hela 60-talet blev man så att säga tvåa vid hans sida. Men det var värt det. Eller som jag skrev i en skriftlig 50-årsgåva till honom: Herregud Sture, hur vi skrattade oss genom 60-talet! Sture har någonstans sagt att han upplever sig som nordisk medborgare – inte speciellt svensk eller finländsk. Men Ekenäs glömde han aldrig, och det präglade också våra sista telefonsam­tal. Askan av Sture har nyligen i närvaro av de närmaste spridits i Ekenäs.

Tack för din vänskap och glädje, kära vän och Simmisbrod­er.

Vän från tidig barndom

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland