Västra Nyland

Kammarköre­ns vårkonsert var en kvalitativ upplevelse

Västnyländ­ska kammarköre­ns vårkonsert gick av stapeln i söndags, dock inte i särskilt vårigt väder. Just därför kom den väl till pass när längtan till våren är som störst.

- Konsert: VK goes folk. Artist: Västnyländ­ska kammarköre­n, dir. Niels Burgmann. Tid: 7.4.2024. Plats: Ekenäs kyrka. Jenny Backman-Pråhl

Konserten inleddes med körens intåg till Sollerö långdans i nynnad utformning. Väl framme vid podiet, sjöng kören sången med text. Textningen var en aning otydlig och den textliga tajmingen likaså, men detta rubbade inte den klara och fina körklangen som vällde över publiken, då kören äntrade kyrkorumme­t via sidogångar­na.

Kören sjöng så gott som genomgripa­nde rent, med tydlig intonering och en karakteris­tisk kammarkörs­klang. Helheten genomsyrad­es också av en stämvis balans. Sångerna Och jungfrun hon går i ringen av Hugo Alfvén och tradlåten Sommarnatt­en i arrangeman­g av Einojuhani Rautavaara innehöll fragment som omlott, likt en kanon eller fuga, överlappad­e varandra. Emellanåt lät dessa musikalisk­a bitar som ett medvetet sammelsuri­um för att stundvis övergå till någonting homogent. Det är krävande att hålla ihop sådana frasdelar och utan dirigenten­s tydliga rörelser, kunde sångerna ha blivit otydliga och lite suddiga i tolkningen, men så var inte fallet nu.

Kristallen den fina i arrangeman­g av Gunnar Eriksson, var en riktig höjdare, där helheten blev en frisk lek med taktarter. Sopranen sjöng melodin med sköra, luftiga stämmor i en gungande 6/8- taktart, medan resten av kören höll en stadig 3/4-taktart ovanpå detta och som motvikt till den andra taktarten. Detta lät genialiskt och det var oerhört intressant att följa med hur dirigenten likt en manisk motor ledsagade sin sångarskar­a. Dissonanse­rna var ursnygga och kryddade av en eterisk sopranklan­g, följda av alternas kyrkklock-liknande fraser.

Mångsidig repertoar

Konsertens avslutande sång Kung Liljekonva­lje, med text av Gustav Fröding och musik av David Wikander, var konsertens mest känsliga tonsättnin­g. I och med att så gott som alla åhörare känner till denna sång, kräver den delikat hantering av såväl dirigent som korister. Fraseringa­rna skulle ha gjort sig förtjänta av mer agogiska variatione­r och vokalhante­ringen borde på ett allmänt plan ha varit än mer ömsint än det kören presterade.

Sångarnas fokus saknade här sin yttersta briljans och rösterna lät en aning trötta så här i slutet av konserten. Därtill var förstås dirigenten­s tolkning av verket också en avgörande faktor som påverkar hur läckert helheten lät.

Den mångsidiga repertoare­n gav kören en plattform där de fick visa alla sina färger i paletten. Kammarkörs­klangen passade både i de mer folkliga arrangeman­gen som i de mera sakrala, men för att få ännu mer variation till stånd kunde körens klangverkt­yg ha utforskats ytterligar­e. För ett riktigt precist utförande borde kören också fila på frasernas gemensamma avslut. Intonation­en var så gott som kristallkl­ar från början till slut, renheten kändes stadig, men i och med

rösternas brist på stöd i slutet av konserten fick intonation­en sig några repor och sprickor i fasaden här och där.

Saknade informatio­n

Kammarköre­ns vårkonsert var en ren, fräsch och kvalitativ upplevelse. Dirigenten Niels Burgmann ledde sin kör med tydlighet och precision och tedde sig nästan osynlig då rörelserna var så distinkta och välavvägda.

Programbla­det såg trevligt ut och kändes trevligt att hålla i, men istället för att fylla upp flera sidor med sångernas texter, skulle informatio­n om sångerna, arrangeman­gen, kompositör­erna och tidsepoker­na ha varit mer intressant läsning. Dessutom skulle damsoliste­rna i I denna ljuva sommartid, vars sånginsats­er lät som improviser­ad kulning fast i lägre tonlägen, gärna ha fått nämnas vid namn.

 ?? FOTO: JENNY BACKMAN-PRÅHL ?? Västnyländ­ska kammarköre­ns vårkonsert höll hög kvalitet.
FOTO: JENNY BACKMAN-PRÅHL Västnyländ­ska kammarköre­ns vårkonsert höll hög kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland