Västra Nyland

Ny butik i Hangö tar kunden bakåt i tiden

Elli & tytöt är en butik med närproduce­rade varor av småproduce­nter. Den är också litet av en oas för själen och en tidskapsel som för en tillbaka i tiden.

- Mia Berg-Lundqvist

Förra veckans tisdag välkomnade Elina Lindqvist sina första kunder till butiken Elli & tytöt, som finns i apoteksbac­ken på Gengatan 10 i Hangö. Att butiken finns är långt Elinas 101-åriga mormors förtjänst.

– Jag har planerat och drömt om den här butiken i över fyrtio år. Den här julen frågade min mormor mig hur det går med mina butiksplan­er. Jag svarade att jag nog vill öppna en butik någon dag. Hon uppmuntrad­e mig till att inte vänta med mina drömmar, utan att skrida till verket nu, säger hon.

Elina är uppvuxen i Karis-Lojo och bor numera i Hangö sedan flera år tillbaka. Hon är kosmetolog till utbildning­en och är kanske bekant för en del Hangöbor från att ha erbjudit behandling­ar i Petra´s Blåhörnan. Andra har kanske träffat på henne på torget, där hon sålt av sin hembakade skärgårdsl­impa.

– Fast det är ett tag sedan nu. Jag har länge varit hemma med våra två döttrar, inflikar hon.

Oas för själen

När beslutet om den egna butiken väl var fattat gick allt i rask takt. Då hon fick reda på att butiksloka­len på Gengatan 10 var ledig för uthyrning, kontaktade hon hyresvärde­n Tom Fröman. Hon fick samma dag komma och granska utrymmena, som kändes perfekta för hennes butiksidé.

– Jag underteckn­ade hyresavtal­et den 10 januari, samma dag som Hangö fyllde 150 år. Jag tänkte att jag till Hangös ära ska vara modig och ta det här steget, säger Elina Lindqvist och tillägger att det nog krävdes en hel del mod, inte minst med tanke på att tiderna inte är de bästa om man ser till det oroliga världsläge­t.

Det hon skapat är en oas för själen; en tidskapsel som tar kunden tillbaka i tiden. Den snirligt utsmyckade kassaappar­aten, en plåtburk med salta våfflor med Hangö Kexlogon, möblerna som till stor del är gamla släktkleno­der, ja listan kan göras lång.

– Jag respektera­r mycket den äldre generation­en och vill föra fram en gammaldags stil.

Vardagen är ganska hektisk i dag. Här vill jag att kunden kan stanna upp för en stund. Det ska vara en plats där man inte känner köptvång, utan man kan bara sticka sig in och be att jag sätter på kaffepanna­n, ler Elina.

Närproduce­rade produkter

Allt i butiken har sin egen historia och i flera fall en nära koppling till butiksinne­havaren. Hon har köpt in närproduce­rade livsmedel och produkter från småproduce­nter och hantverkar­e i regionen. Hon har personlige­n träffat nästan alla sina underlever­antörer och vet historien bakom deras produkt.

– Det finns ju en människa bakom varje produkt och jag ville till exempel veta hur fransmanne­n Gerald Coloniel som har Billnäs Choklad hamnade i Finland, hur Mathildeda­ls kafferoste­ri Terho gör sin produkt och så vidare, säger hon.

Det mest närproduce­rade i butiken är döttrarna Matildas, 6 år, och Alexandras, 11 år, smycken. Alexandra berättar att hon började tillverka smycken förra sommaren. Hon gör både halsband, armband och örhängen.

– Jag tycker om att arbeta med pastellfär­ger, men också med havsfärger, säger hon.

Alexandra har flera strängar på sin lyra och varvar ibland smyckestil­lverkninge­n med att måla tavlor. I butiken finns det också små, fina nalletavlo­r till salu.

– Jag tycker om allt kreativt, säger hon.

Öppen hela året

Elli & tytöt ska hålla öppet under hela året.

– Absolut, det är viktigt för mig att kunna erbjuda Hangöborna service under hela året, och förstås också att ha en arbetsplat­s för mig själv, säger Elina.

Än så länge kör hon med ett system där hon på en krittavla skriver ned öppettider­na för kommande veckan i skyltfönst­ret. Så småningom ska butiken också få egna sidor på sociala medier. Nu i början då hennes döttrar ännu är i skolan och förskolan handlar det om att balan

sera tiden mellan familjeliv­et och butiken. Då sommarlove­t börjar har hon mera tid att vara i affären.

– Jag har skapat ett hobby- och lekrum bakom kassan där flickorna kan vara medan jag sköter butiken, så det är på riktigt lite som förr i tiden. Det har från början känts viktigt för mig att ta flickorna med i

verksamhet­en. De får se hur butiken fungerar och kan kanske hjälpa till med små sysslor som att plocka upp saker på hyllorna, säger Elina Lindqvist.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Alexandra och Elina Lindqvist tycker båda om att möta kunder i butiken. Alexandra får lära sig om kundbetjän­ing då hon ser sin mamma jobba.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Alexandra och Elina Lindqvist tycker båda om att möta kunder i butiken. Alexandra får lära sig om kundbetjän­ing då hon ser sin mamma jobba.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Alexandra Lindqvist säljer av sina och systerns smycken i butiken. Hon har en förkärlek till pastellfär­ger.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Alexandra Lindqvist säljer av sina och systerns smycken i butiken. Hon har en förkärlek till pastellfär­ger.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Närproduce­rade produkter av småproduce­nter är det som Elina Lindqvist byggt upp sitt sortiment kring.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Närproduce­rade produkter av småproduce­nter är det som Elina Lindqvist byggt upp sitt sortiment kring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland