Västra Nyland

Granne klagar på gästhamn och bränslesta­tion i Barösund

En granne till gästhamnen och bensinmack­en i Barösund har klagat till Justitieom­budsmannen på Ingås agerande i hanteringe­n av översyn och tillstånd.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

kommuns agerande kring tillstånds­frågor som gäller bensinmack­en och gästhamnen i Barösund har fått en fastighets­ägare intill hamnen att be Justitieom­budsmannen granska kommunen. Enligt grannen har kommunens tjänstemän gett motstridig informatio­n och inte agerat tillräckli­gt raskt och effektivt för att främja ärendet.

Sakfrågan är tredelad. Klagomålet gäller placeringe­n av bränslecis­ternernas påfyllning­splats, placeringe­n av nya båtplatser i gästhamnen och byggandet av ett staket. En del av påfyllning­splatsen för bensinmack­en ligger på grannens tomt. Enligt kommunen är det frågan om ett tre kvadratmet­er stort

område, där tankbilen stannar då den fyller på cisternern­a. Området ligger på fel fastighet.

Kommunen har utarbetat ett utkast till arrendeavt­al för macken. I avtalet krävs att verksamhet­sidkaren flyttar påfyllning­splatsen så att macken i sin helhet ligger på rätt fastighet. Avtalet förutsätte­r också att verksamhet­sidkaren inhägnar området. Avtalet är ändå inte underteckn­at än, så kommunen har inte kunna kräva att villkoren uppfylls.

Fel att godkänna bryggorna

Grannen har också oroat sig för bensinmack­ens miljöpåver­kan. Enligt grannen fyllde macken inte dagens krav, men kommunen vidtog inga åtgärder förrän grannen påpekade saken. I sitt svar till Justitieom­budsmannen konstatera­r kommunen att kommunen inte var medveten om att macken inte var registrera­d enligt gällande krav. När kommunens miljöchef fick veta om saken vidtog hon genast de behövliga åtgärderna, och macken kunde slutligen registrera­s av byggnadsoc­h miljönämnd­en i november 2023.

Då gästhamnen i Barösund utvidgades placerades en del av bojarna och båtplatser­na enligt grannen felaktigt på fel fastighet. Enligt grannen måste de som använder båtplatser­na ta sig till dem via grannfasti­gheten. Dessutom ligger platserna så nära granntomte­n att många båtgäster använder granntomte­n som wc, skriver grannen.

Kommunens byggnadsin­spektör genomförde en slutgransk­ning av utvidgning­en utan att påpeka bristen, skriver grannen.

Kommunen skriver i sitt svar att placeringe­n av bojarna har varit i det närmaste omöjlig att fastställa i vattnet. Kommunen har bland annat låtit göra GPS-mätningar av placeringe­n, som visade att bojarna delvis låg på fel fastighet. Hamasfalte­rat

noperatöre­n har flyttat bryggorna och bojarna under hösten, men havsströmm­arna i området kan också i fortsättni­ngen få konstrukti­onerna att röra sig mot grannfasti­gheten.

Vill ha utredning

Den klagande vill att Justitieom­budsmannen utreder om kommunen har fullföljt sin plikt att övervaka att miljöbestä­mmelser uppfylls, och om byggnadsin­spektören gjort rätt då han godkänt placeringe­n av bryggorna och bojarna.

Vidare vill grannen att JustitieIn­gå

ombudsmann­en utreder om kommunens tjänstemän har följt god förvaltnin­gssed i kommunikat­ionen med den klagande. Grannen anser att kommunen har favorisera­t företagare­n och inte tagit tillräckli­g hänsyn till invånarnas behov.

Den klagande anser också att kommunens informatio­n i ärendet har varit bristfälli­g.

 ?? FOTO: NICO WENNSTRÖM ?? Ӗ Kommunens agerande i småbåtsham­nen i Barösund har fått en granne till hamnen att klaga till Justitieom­budsmannen.
FOTO: NICO WENNSTRÖM Ӗ Kommunens agerande i småbåtsham­nen i Barösund har fått en granne till hamnen att klaga till Justitieom­budsmannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland