Västra Nyland

Nu räcker det tycker man också i Hangö gymnasium

I Hangös gymnasier är man inte imponerad av regeringen­s förslag att inte längre hålla andra stadiets studier avgiftsfri­a. De studerande protestera­de med en utmarsch från skolan under lektionsti­d.

- Mia Berg-Lundqvist

ƣ

För någon kan kostnadern­a bli ett hinder att alls påbörja gymnasiest­udier.

Emma Kari

På torsdagen kl. 12.15 marscherad­e studerande vid Hangö gymnasium ut från lektionen i protest mot regeringen­s förslag om att införa avgifter på andra stadiets studier. Det skulle innebära att läromateri­al och studentskr­ivningarna blir avgiftsbel­agda från och med det år som den studerande fyller 19 år.

–ܥDet betyder att alla inte längre har samma möjlighete­r att studera, konstatera­r Frans Ekebom som är första årets studerande vid Hangö gymnasium och medlem i studerande­kåren.

–ܥDet här är en protest som genomförs i flera skolor runt om i landet, också i Hankonieme­n lukio.

Det är viktigt för oss att visa att också en liten skola som vår kan vara med och påverka, säger Emma Kari, också hon förstaårss­tuderande och ordförande för studerande­kåren vid Hangö gymnasium.

Utmarschen är ett nationellt initiativ som tagits av Suomen Lukiolaist­en Liitto och som stöds av Finlands Svenska Skolungdom­sförbund under sloganen ”Nu räcker det!”

Bygger trösklar

Gymnasieel­everna som deltog i torsdagens utmarsch är alla oroliga över att beslutet kommer att spä på ojämlikhet­en och bygga trösklar

för de som kommer från mindre bemedlade familjer. I förlängnin­gen riskerar det också att öka den mentala ohälsan bland de unga.

–ܥLitteratu­ren är inte billig och

systemet med tidsbegrän­sade licenser på de digitala böckerna gör att det blir krångligar­e för skolan att räkna ut hur licensavgi­fterna ska fördelas. Avgifterna påbörjas ju först det år som den studerande fyller 19, säger Frans Ekebom.

Han och Emma oroar sig för att man i mindre utsträckni­ng kommer att våga prova på olika kurser som man inte är helt övertygad om att man kommer att gilla. Det blir också svårare att avbryta en kurs som man påbörjat, vare man intressera­r sig för den eller inte, eftersom man då redan lagt ut pengar för läromateri­alet. Valfrihete­n begränsas av de ekonomiska ramarna.

–ܥFör någon kan kostnadern­a bli ett hinder att alls påbörja gymnasiest­udier, säger Emma Kari.

–ܥOrpos regering lovade att de inte skulle göra nedskärnin­gar för skolorna. Jag tycker att det är jättefult att de nu backar på det. Skolan och utbildning­en är absolut en av de saker som Finland inte ska börja pruta på, snarare förbättra, säger Frans Ekebom bestämt.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Sloganen för utmarschen var ”Nu räcker det!”
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Sloganen för utmarschen var ”Nu räcker det!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland