Västra Nyland

Petra Theman söker en praktikant till sitt kontor

Raseborgs stad erbjuder en praktikpla­ts för tre månader på stadsdirek­tör Petra Themans kontor. Platsen kan sökas av studerande vid högskola eller universite­t. Man önskar att de sökande ska ha ett genuint intresse för staden och dess uppgifter.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Vad gör en stadsdirek­tör egentligen? Hur är kommunsekt­orn som arbetsplat­s? Hur fungerar en tvåspråkig kommun? Allt det här – och säkert en hel del till – kan en högskolest­uderande få ta del av under en tre månader lång arbetsprak­tik på Raseborgs stadsdirek­tör Petra Themans kontor.

Idén var hennes och föll sig naturlig:

– Jag är jättevan att ha högskolepr­aktikanter från tiden på Utrikesmin­isteriet. Vi borde som stad bli bättre på att erbjuda möjlighete­r som den här, säger Petra Theman.

Mångsidigt

Tanken är att praktikant­en dels får bekanta sig med de uppgifter staden och stadsdirek­tören har och lära sig om offentlig förvaltnin­g, dels får utföra egna projekt för att utveckla stadens allmänna verksamhet och för den nya näringsliv­soch sysselsätt­ningssekto­rn.

Staden önskar att praktikant­en har kunskaper i de båda inhemska språken, på en nivå att hen kan läsa material samt förstå och följa tal. Staden är också öppen för ansökninga­r från studerande­n med utländsk bakgrund, eftersom mångfald är viktigt för staden.

Sök senast 13 maj

Av stadens rekryterin­gsannons framgår att det viktigaste ändå är inställnin­gen – att den sökande har

ett genuint intresse för stadens uppgifter samt en handlingsk­raftig och aktiv inställnin­g. Studiebakg­rund

och studienivå kan vara nästan vad som helst eftersom städer behöver mångsidig kompetens.

Staden förväntar sig att den blivande praktikant­ens utbildning­splats åtar sig att finansiera en del av praktiklön­en. Staden å sin sida betalar en ersättning om 1 800 euro, som ska täcka en månads praktiklön.

Praktikper­ioden kan anpassas, men är normalt tre månader lång. Den kan till exempel förläggas till augusti–oktober. Boende kan staden inte erbjuda, men nog tipsa om prisvärda och närliggand­e lägenheter. Om praktikant­försöket utfaller bra kommer staden att göra det här till en tradition och söka nya stadsdirek­törpraktik­anter nästa år.

Platsen som högskolepr­aktikant hos stadsdirek­tören kan sökas fram till klockan 23.59 den 13 maj.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? Ӗ Raseborgs stadsdirek­tör Petra Theman är redo att inviga en högskolepr­aktikant i stadsdirek­törens jobb.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND Ӗ Raseborgs stadsdirek­tör Petra Theman är redo att inviga en högskolepr­aktikant i stadsdirek­törens jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland