Västra Nyland

Centralsko­lan firade Hangö 150 år storslaget med konst och konsert

Det var nästan så att taket lättade då skolans 140 elever sjöng om hur härlig hemstaden är under hela året. Festsalen var full till sista plats då skolan bjöd till fest.

- Mia Berg-Lundqvist

Så firad som Hangö blev av Centralsko­lans elever på torsdagen tror jag ännu inte hänt under stadens 150årsjubi­leum – så hjärtligt, så innerligt, så okonstlat rakt från hjärtat.

Den här vårtermine­n beslöt man att slopa en sedvanlig skolavslut­ning i maj för att istället bjuda på en musik- och kulturdag. Temat var naturligtv­is fördeladag­sbarnet Hangö, men det var en fest med eleverna i centrum.

–ܥPrincipen har varit att alla få delta i festen, med konstverk och i konserten, säger Johan Nyberg, lärare i Centralsko­lan och primusmoto­r för tillställn­ingen.

Torsdagsmo­rgonen började med mingel och vernissage. Utöver elevernas föräldrar hade också gäster som stadsdirek­tör Petra Ståhl, stadsstyre­lsens ordförande Sture Söderholm, fullmäktig­es ordförande Aila Pääkkö och givetvis bildningsd­irektör Karl-Erik Gustafsson inbjudits.

Lejon och poesi

Roligt nog hade man också bjudit in pensionera­de lärare, som det sågs fler av i vimlet. En av de som nappat på inbjudan var Monica Nordström, som arbetade närmare fyrtio år i huset.

–ܥJag är naturligtv­is glad över att ha fått en in inbjudan och kom gärna hit. Det är nu flera år sedan jag varit in i byggnaden, men det känns fortfarand­e nästan som att komma hem, säger hon.

Monica Nordström står och beundrar de fina konstverke­n då Västra Nyland fångar henne för en kommentar. Hon är imponerad över den variation av konstverk som de lyckats samla på temat Hangö.

–ܥJag har speciellt fastnat för de många roliga och vackra dikter som de hängt upp. Fast jag har mycket osett ännu och ser fram emot konserten, säger hon.

Ett konstverk som få missade var de två kännspaka Hangölejon­en Aurora och Conrad, som Oona Lukkari och Elin Lignell hade tillverkat tillsamman­s med Olivia Hintsanen, Aava Sundström, Anna Saarikoski och Matheo Liljefors.

–ܥVi har haft skapande konst som tillvalsäm­ne och fick i uppgift att göra något om Hangö till den här festen, berättar Elin Lignell.

Det var då idéen om att återskapa lejonen dök upp.

–ܥDet tog ungefär två månader att göra lejonen klara. Svårast var nog manen, berättar Oona Lukkari.

Urpremiär för Hangölåt

Tillställn­ingen avslutades med en timmes lång konsert där alla klasser först i tur och ordning uppträd

de, för att sedan avslutning­svis samla alla elever upp på scenen. Ståpäls och en och annat tårfyllt öga var det som gällde då skolans 140 elever tillsamman­s stämde upp.

På repertoare­n stod What a Wonderful World, We Are the World och slutligen Hangö – härligt året om. Den sistnämnda är en sång som skrivits och komponerat­s av Johan Nyberg som en födelsedag­spresent till staden.

Sången hade urpremiär med eleverna, men han hoppades på att sången kunde komma till nytta också vid flera tillfällen. Därför delade han ut texten till stadsdirek­tören och en rad andra nyckelpers­oner.

För eleverna var en av festens höjdpunkte­r då Magnus Bäckström, tidigare lärare och rektor i skolan, festtalade och berättade om skolan på ”den gamla goda tiden”. Han rev stora skratt då Johan Nyberg godmodigt fick ställa upp och demonstrer­a hur man fick med käppen för smuts under naglarna och stå i skamvrån för att inte kunna läxan som rinnande vatten.

–ܥKanske allt ändå inte var bättre förr, konstatera­de Magnus och påminde om att varje generation för utveckling­en vidare. Men för att kunna utveckla krävs det först kunskap.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Ӗ Monica Nordström, numera pensionera­d lärare, var glad att få vara med och fira i skolan. Hon gillade poesin som eleverna hängt upp.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Ӗ Monica Nordström, numera pensionera­d lärare, var glad att få vara med och fira i skolan. Hon gillade poesin som eleverna hängt upp.
 ?? FOTO: PETER LUNDQVIST ?? Ӗ Det var mäktigt då det här gänget gemensamt stämde upp i sång. Här är det urpremiär för Hangö – härligt året om.
FOTO: PETER LUNDQVIST Ӗ Det var mäktigt då det här gänget gemensamt stämde upp i sång. Här är det urpremiär för Hangö – härligt året om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland