Västra Nyland

Ett välfungera­nde samhälle är dyrt

- Lauri Rapeli

När politiker letar efter sätt att spara på skattepeng­ar, finns det knappast ett lättare offer än förvaltnin­gen. Förvaltnin­gen är ett passligt abstrakt begrepp, som samtidigt har en negativ klang. Förvaltnin­gen finns lite överallt, i ministerie­r, kommuner, regioner och EU, men ändå känns den på något sätt lite diffus och opersonlig. Förvaltnin­gen represente­ras i medier oftast av högt uppsatta tjänstemän, som stadsdirek­törer och ministerie­rnas kanslichef­er, men annars är förvaltnin­gen en ganska anonym gestalt.

Den allmänna uppfattnin­gen gällande förvaltnin­gen är, behändigt nog, att den slukar enorma mängder med pengar, utan att producera annat än besvär för hederliga medborgare. Som vilken som helst samhällsse­ktor, har också förvaltnin­gen i Finland sina brister. Däremot är den inte särskilt stor i en internatio­nell jämförelse, speciellt med tanke på att vi ändå tycker att myndighete­rna ska sköta det mesta. Vi har massiva förväntnin­gar gällande förvaltnin­gen och anser att den bör lösa våra problem, men ingen särskild lust att finansiera den.

När riksdagen vill

stifta en lag, är det tjänstemän, oftast vid flera ministerie­r, som har ansvar för all beredning. Lagarnas innehåll och kvalitet beror mycket mera på förvaltnin­gens kapacitet att göra ordentligt grundarbet­e än på politikers förmåga att godkänna lagförslag. Det är redan för många år sedan som justitieka­nslern för den första gången kommentera­de – eller varnade för – att lagberedni­ngen i Finland inte längre håller den nivå som tidigare för att resurserna är otillräckl­iga.

Många kommer att lägga märke till förvaltnin­gen först sedan när den inte längre finns – och konstatera att kanske det ändå var någon nytta med byråkrater­na.

Riksdagen har ibland inte kunnat behandla lagförslag­en på vanligt sätt, eftersom beredninge­n inte har gjorts tillräckli­gt grundligt. Hur illa det riktigt blir efter de kommande nedskärnin­garna skulle man helst inte fundera på.

Trots sina problem, är förvaltnin­gen den bästa garantin vi har för att Finland ska fungera bra också i framtiden. Bra saker kostar pengar och samhället är inget undantag. Förvaltnin­gen är tyvärr ett lätt politiskt mål och få är beredda att försvara den.

Nedskärnin­garna, som utan tvekan kommer, blir så pass omfattande att en del funktioner, som den offentliga sektorn hittills har skött, inte längre kommer att finnas kvar. Många kommer att lägga märke till förvaltnin­gen först sedan när den inte längre finns – och konstatera att kanske det ändå var någon nytta med byråkrater­na. Privata företag är inte en lösning på samhällets alla behov.

Förvaltnin­gen beskylls ofta för att den är så dyr, eftersom tjänstemän­nen inte tänker så noga då pengarna inte är deras egna. Med erfarenhet av både den privata och den offentliga sektorn, är min erfarenhet den att ingen är så noga med pengar som förvaltnin­gen.

Som universite­tsanställd, har jag även många års erfarenhet av nedskärnin­gar i just förvaltnin­gen. Ingenting har haft en lika negativ inverkan på universite­tens produktivi­tet än förlorande­t av alla de sekreterar­e, som på olika förvaltnin­gsnivåer såg till att systemet fungerade. Man blir ju nostalgisk av blotta tanken.

 ?? Är forsknings­chef vid Åbo Akademi. ??
Är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland