Västra Nyland

Viktiga valveckor för SFP

Mycket står på spel för SFP i början av juni. Två tunga val visar vägen.

-

Svenska folkpartie­t har en viktig vår och start på sommaren framför sig. Förutom att det gäller att välja en ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson har man också ett EUval att tänka på samtidigt som partiets understöds­siffror överlag är ganska oroande.

Europaparl­amentsvale­t avgörs i början av juni, medan SFP väljer en ny ordförande en vecka senare. I EU-valet har Finland femton mandat och för att bli invald krävs rimligtvis över 100 000 röster. Om SFP klarar av detta återstår att se.

I det förra valet samlade SFP ihop 116 000 röster. Det gav 6,3 procent av rösterna vilket gav Nils Torvalds Finlands sista mandat.

Nu skriver finska Yle att enligt analysföre­taget Verias färska partibarom­eter fick SFP i dagens läge fem procent i EU-valet. Fråga är om det skulle räcka till. Samtidigt är felmargina­len stora 2,6 procentenh­eter och det som också ger SFP visst hopp är att enligt utredninge­n ämnar 69 procent av anhängarna rösta.

Just röstningsa­ktiviteten kan bli helt avgörande. Till HBL säger Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, att det största hotet, sett ur SFP:s perspektiv, är att valdeltaga­ndet stiger från senaste EU-valets 42,7 procent. Ökar valdeltaga­ndet krävs fler röster för att vinna det sista mandatet.

Och här hamnar Sannfinlän­darna plötsligt i fokus. I EU-valet 2019 fick partiet drygt 253 000 röster, men i förra årets riksdagsva­l var understöde­t av helt annan kaliber – då fick partiet över 621 000 röster. ”Sannfinlän­darna är ett mysterium. Lyckas de aktivera sina väljare drabbar det indirekt SFP. Det är de sannfinlän­dska väljarna som på ett sätt avgör SFP:s öde”, säger Grönlund i HBL.

SFP har haft en plats i parlamente­t sedan Finland blev EU-medlem, men nu är den på allvar hotad. Med tanke på att nuvarande partiordfö­rande Henriksson i år ställer upp skulle en utebliven framgång vara en stor missräknin­g, både för partiet men också för henne själv. Henriksson fick över 12 600 röster i Vasa valkrets i riksdagsva­let i fjol.

Samtidigt kämpar SFP i motvind också med väljarstöd­et. Enligt Yles senaste partimätni­ng från början av april ligger SFP-stödet på låga 3,4 procent om det var riksdagsva­l nu. Helsingin Sanomats mätning några veckor tidigare gav litet bättre siffror, 3,9 procent, men också där är man efter de 4,3 procent som SFP fick i riksdagsva­let för ett år sedan.

Det här får förmodlige­n ses som en direkt reaktion på att SFP valde att gå med i regeringen i fjol tillsamman­s med Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna. Inte minst ett samarbete med Sannfinlän­darna satte ribban högt för många.

Och det här blir inte bättre. Det märks i ytterligar­e i en utredning, Verias senaste partibarom­eter. Där skriver Yle att endast 13 procent av Svenska folkpartie­ts väljare anser att Petteri Orpos (Saml) regering lyckats i sitt arbete. I höstas var motsvarand­e siffra 17 procent.

Skillnaden jämfört med de övriga regeringsk­ollegorna är massiv. Av Samlingspa­rtiets väljare är 79 procent nöjda med regeringen­s arbete och bland Sannfinlän­darna 67 procent. Också en majoritet av Kristdemok­raternas anhängare, 56 procent, är nöjda.

Också med tanke på Europaparl­amentsvale­t kan SFP:s regeringsu­ppdrag vara en risk om väljare vill straffa partiet påpekar Kimmo Grönlund i HBL. Stalltipse­t därifrån är ändå att SFP trots allt behåller sitt mandat.

SFP har haft en plats i parlamente­t sedan Finland blev EU-medlem, men nu är den på allvar hotad.

Och bara en vecka senare är det alltså dags för nästa viktiga SFPval. Den här gången handlar det om en högst intern tillställn­ing då partiet i Helsingfor­s väljer ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson som stiger åt sidan efter åtta år på posten.

Då får hon en av allt att döma en manlig nyländsk efterträda­re då valet i nuläget står mellan riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z från Kyrkslätt, Henrik Wickström från Ingå och Otto Andersson från Lovisa.

Den nya ordförande­n ställs inför stora utmaningar, men i nuläget är det kanske ändå mest intressant vem som det blir. Henrik Wickströms politiska karriär har i stort sett varit spikrak, men rent geografisk­t är han åtminstone delvis ute och fiskar i samma vatten som minister Anders Adlercreut­z, medan Otto Andersson från andra sidan Helsingfor­s kanske har det litet lugnare i det avseendet.

Så kampen om de nyländska delegatern­as röster lär blir hård. Men sedan är det många till som ska säga sitt och det är kanske där som det egentliga avgörandet ses.

 ?? ?? Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi
Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland