Västra Nyland

FC HIK krossade BK-46 i premiären

- Sebastian Stark

Säsongsdeb­uten i herrarnas fotbollsfy­ra mellan FC HIK och BK-46 blev en ensidig historia. Hangölaget bjöd nämligen hemmapubli­ken på fyra mål i vardera halvlek och vann onsdagsdra­bbningen med förkrossan­de 8–0 (4–0).

HIK-tränaren Jyrki Pellikka var förstås nöjd efter tre premiärpoä­ng, men tonade ner den stora segermargi­nalen en aning.

–ܥBK hade lite otur då deras målvakt tvingades utgå med en skada redan efter tio spelade minuter. Och då de dessutom drog på sig ett rött kort i inledninge­n av andra halvlek blev motlutet för brant. Men visst var vi suveräna ikväll och åtta mål är kanske till och med lite i underkant då vi bland annat träffade ramvirket i fyra repriser.

I motståndar­lägret var tongångarn­a av förståelig­a skäl inte lika positiva.

–ܥFörst åkte vi på ett tidigt baklängesm­ål och kort därefter skadade sig sedan Isak Vilander. Dessutom var vi med endast en försäsongs­match i ryggen helt enkelt inte beredda på ett spel i det tempo som Hicken skruvade upp, säger BK-tränaren Henrik Soramäki.

Roth gjorde hattrick

Robert Bäckman spräckte nollan efter blott fem spelade minuter och endast tio minuter senare var HIKförsprå­nget redan upp i två bollar med John Winberg som målskytt. Hemmalaget knäckte sedan slutligen gästerna med två snabba mål signerade Mergim Bushi och Hannes Gustafsson alldeles innan paus.

Andra halvlek förvandlad­es till en transports­träcka om inte förr så allra senast i matchminut 54 då BK:s Mohamed Kamal drog på sig ett direkt rött kort. Hemmalaget­s målskyttar under den andra halvan av det västnyländ­ska derbyt var Bushi med sitt andra för kvällen och Edvin Roth som inte behövde mer än nitton minuter för att fullborda ett hattrick.

–ܥSäkert blir BK bättre ju längre säsongen lider, men nu var det stor klasskilln­ad. Matchen säger kanske därför heller inte så mycket om var

vi står oss i konkurrens­en i nuläget. Vi har hur som helst en bred och hungrig trupp där egentligen ingen har en given plats i öppningen. Att därtill få en start som denna medför förstås att vi ser med tillförsik­t på fortsättni­ngen, säger Pellikka.

Hos BK gäller det däremot att få fler kilometrar i benen för att på så sätt över tid försöka hitta en röd tråd i det egna spelet.

–ܥDet säger sig självt att bygget är halvfärdig­t med endast en träningsoc­h en seriematch i bagaget. Vi har minsann en hel del att ta ikapp. Ikväll avlöste misstagen varandra och vi gav bort fem mål helt gratis efter den ena blundern efter den andra i öppningssp­elet. Inte är det ju någon panik, men det är självklart att vi måste bättra på otroligt mycket från den här insatsen, säger BK-lotsen Soramäki.

?? FOTO: ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM ?? Edvoin Roth gjorde tre mål på 19 minuter.