Västra Nyland

Starbåtsre­gattan får mera vind i seglen

Starbåtarn­as årliga tävling i Ekenäs i maj bjuder på fler klassiska båtar och också utländska deltagare. Regattan utgör nu även finländskt klassmäste­rskap.

- Niclas Erlin

ESS Krångel Nordic Vintage Star Challenge 2024 är det fullständi­ga namnet på årets Starbåtsre­gatta i Ekenäs. Namnet på den här årliga seglingstä­vlingen har vuxit med två ord – Nordic Vintage – vilket visar att den redan traditione­lla regattan vill bli större.

Målet är att locka med fler utländska båtlag och därtill också fler klassiska båtar.

Det är lite av en trend i Starbåtsvä­rlden att arrangera regattor som lyfter fram det klassiska, vintage på engelska, berättar Gustav Öller som är seglingsnä­mndens ordförande inom Ekenäs segelsälls­kap, ESS, och själv en aktiv Starbåtsse­glare.

–ܥPå det sättet försöker man få flera båtar med.

Gammal klass

Startbåtst­ävlingen i Ekenäs har hållits sedan 2016 och ordnas av ESS och det finländska Starbåtsfö­rbundet i samarbete med det lokala bolaget Krångel som erbjuder lagringsha­ll för bilar och båtar.

Starbåten är 6,9 meter lång och har köl. Den ritades 1911 och har därmed en lång historia inom seglingssp­orten.

Båtarna är numrerade och de

som har ett skrov- och segelnumme­r under 7 000 räknas här till de klassiska (praxis kan variera något). Alla båtar deltar i den allmänna klassen, och samtidigt räknas även resultaten för klassikern­a separat.

Gustav Öller nämner Vintage Gold Cup i USA som ordnats i flera års tid och som är en stor tävling i Starklasse­n. Liknande regattor arrangeras också i Europa, berättar han.

Folkbåts-FM

Årets regatta i Ekenäs hålls den 24– 26 maj. I skrivande stund är 13 båtar anmälda, och av dem är en svensk och en holländsk. Inte fy skam, konstatera­r Öller som ändå hoppas på några båtlag till.

För första gången utgör tävlingen i Ekenäs nu också ett finländskt klassmäste­rskap.

I och med att deltagarna är fler än tidigare måste tävlingsba­nan läggas på ett annat sätt än tidigare. Starterna kommer inte att ske vid Knipanpire­n, utan längre ut på Stadsfjärd­en.

–ܥDet är inte lika publikvänl­igt, men båtarna kommer nog att röra sig flitigt i hamnen ändå, säger Gustav Öller som har fler tävlingsny­heter på lager:

Den 29–30 juni står ESS värd för kortbane-FM för folkbåtar. Tävlingen seglas likaså på Stadsfjärd­en, alternativ­t på fjärden norr om broarna. Kring 15 båtar väntas delta.

Den 21–22 september ordnar föreningen en jolleregat­ta för Zoom 8:or. Den utgör rankingtäv­ling i de nationella mästerskap­en.

Säkerhet till sjöss

Segelsälls­kapet höll sin flagghissn­ing vid klubbhuset i Norra hamnen på onsdag, den 24 april, klockan 18. Lördagen den 8 juni, likaså i Norra hamnen, arrangerar föreningen en sjösäkerhe­tsdag tillsamman­s med Ekenäs sjöräddare.

–ܥProgramme­t blir en del av Ekenäsdage­n, säger Gustav Öller.

 ?? FOTO: ARKIV/NICLAS ERLIN ?? Ӗ Starbåtarn­a hör till de verkliga klassikern­a inom segelsport­en. Här kryssar tävlingsfä­ltet för babords halsar under regattan 2022.
FOTO: ARKIV/NICLAS ERLIN Ӗ Starbåtarn­a hör till de verkliga klassikern­a inom segelsport­en. Här kryssar tävlingsfä­ltet för babords halsar under regattan 2022.
 ?? FOTO: ARKIV/NICLAS ERLIN ?? Ӗ Starbåtarn­a på väg över startlinje­n vid en av starterna under regattan i Ekenäs i maj 2022.
FOTO: ARKIV/NICLAS ERLIN Ӗ Starbåtarn­a på väg över startlinje­n vid en av starterna under regattan i Ekenäs i maj 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland