Västra Nyland

Silkeslena ytor och kroppar tar ny skepnad

Susanna Selins utställnin­g i Fotocentru­m är en tankeväcka­nde utställnin­g om de material och element som omringar vår kropp.

- Always remember Cecilia Etzell

Utställnin­g: silkiness and water bodies. Konstnär: Susanna Selin. Plats: Fotocentru­m Raseborg. Tid: 5.4.2024 - 11.5.2024

Vi har alla hört att kroppen består av kring 55-60% vatten. Det är det viktigaste elementet för människan och har varit det sedan mänsklighe­tens början. Vatten är något som vi inte skulle klara oss utan och har även varit en ritualisti­sk del av samhället, genom dop och helande rengöring.

En annan viktig symbolik är att med hjälp av vatten kan vi transporte­ras från en plats till en annan, den förvandlar vår tunga kropp till något lätt som kan flyta. Det är alltså därför lätt att konstatera att förhålland­et mellan människan och vatten existerar och är dessutom mycket viktig.

Just det här förhålland­et är något som konstnären Susanna Selin har valt att fokusera på i sin utställnin­g i Fotocentru­m Raseborg.

Sammankopp­lade verk

Utställnin­gen består av ett videokonst­verk, en ljudfil och fotografie­r tagna mellan åren 2021-2023, på olika material och föremål som har likheter med människokr­oppen. Meningen är att man skall kunna se de likheter som finns i de olika konstverke­n och vattnet som binder dem alla.

Genom namnen på de olika verken får man ledtrådar till vad deras koppling är till varandra och hur de reflektera­r samma tema. Ett av de första synliga gemensamma drag som alla verken i utställnin­gen har, är att de på ett eller annat sätt har en mjukhet i sig, vare sig det är material, yta eller känsla.

Direkt vid ingången av utställnin­gen hänger verket Marbles III, ett pigmentver­k på fotopapper som visar en blek armhåla med synliga hår och blodådror som skiner i blått under huden och slingrar i ett mönster som liknar de linjer som formas av ådrorna i marmorn på verken Marbles I & II.

Ett viktigt budskap

Det följande verket i rummet är Compassion makes you beautiful, en kombinatio­n av pigmentver­k på fotopapper och en ljudfil som spelas från en smartphone kopplad till ett par hörlurar. När du sätter på hörlurarna hör du något som kunde jämföras med musiken i filmen Blade Runner, dovt elektronis­kt och lugnt. Bilden som musiken ackompanje­rar föreställe­r en person med ryggen vänd mot kameran. Personen är vänd upp- och ned som om hen skulle vara redo för att göra en kullerbytt­a, och iklädd underkläde­r i hudfärg.

Den yta som kroppen är placerad på ser nästan ut som ett podium övertäckt med en vit duk, väggen i bakgrunden är även vit och hämtar därför en stark fokus till kroppen som finns i centrum. Efter en lång stund av iakttagand­e av konstverke­t börjar ens ögon nästan förvandla synen till en rygg med mycket slopade axlar och ett huvud som försvunnit någonstans lika som en sköldpadda kan gömma sitt huvud. Det lugna skenet och de enhetliga mjuka materialen i bilden ekar ordet "silkiness" (silkeslenh­et) som utställnin­gens titel innehåller.

Vatten som pratar

I övre våningen av Fotocentru­ms utrymme finns även plats för några konstverk, både fotografie­r och ett videokonst­verk. I videon ser vi något som kunde vara ett duschgolv med en golvsil och vatten som strömmar i cirklar runt silen. I bakgrunden hör man vatten som sprutar mot en yta och ett vagt eko.

Nyansen i videon är varmt rosa, nästan som hudfärg, och framför allt detta rullar det en text, nästan som sluttexten i en film. Texten i fråga är en dikt som heter Water talk och är skriven av Yoko Ono år 1967. Dikten framkallar tankar om hur människokr­oppen består av vatten som vi får från denna jord och någon återlämnar, vatten följer med oss hela vårt liv. Det kan vara transforma­tivt, omfamnar hårda eller torra material och förvandlar det till något mjukt.

Varm belysning och vita väggar

Atmosfären i utställnin­gslokalen är rofull och tyst, ljuden utifrån är dämpade och det enda man hör i utställnin­gen är det svaga sorlandet av vatten i videokonst­verket. Effekten av utställnin­gen kunde därför nästan jämföras med stunden

då man dyker ner i vatten och allt oljud omkring försvinner medan vattnet omfamnar hela kroppen och lämnar en i ett stillsamt sinne. Det är en liten men luftig och välkomnand­e utställnin­g som väcker tankar om de material och element som omringar vår

kropp. Den är definitivt värt ett besök.

Jag vet i alla fall att jag inte kommer att se på ett glas vatten på samma sätt en tid framöver.

 ?? ??
 ?? FOTO: CECILIA ETZELL ?? I verket Compassion makes you beautiful reflektera­r Susanna Selin kring vad det är som ger kroppen sin form och lena yta.
FOTO: CECILIA ETZELL I verket Compassion makes you beautiful reflektera­r Susanna Selin kring vad det är som ger kroppen sin form och lena yta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland