Västra Nyland

Ingås stålverksp­rojekts framsteg måste stödjas

- Timo Kallio Ingå kommunfull­mäktige, Ordförande för Samlingspa­rtiets grupp

I mitten av april hölls en rundtur för media och beslutsfat­tare från Ingå till Joddböle i Ingå, där en stålverksa­nläggning planeras. Under rundturen berättade områdets markägare om sina verksamhet­er och framtidspl­aner.

Blastr, som planerar att bygga stålverket, är hyresgäst på området under Fortum.

Ingås läge är idealiskt sett ur ett stålverks perspektiv. Det är centralt beläget med viktiga element för stålverk redan på plats, såsom en djuphamn och färdig infrastruk­tur för högkapacit­ets elkraftöve­rföring.

Detta stora område i Joddböle har länge fungerat som industriom­råde, där det i praktiken inte längre finns någon natur med särskilt högt skyddsvärd­e. Den långvariga stenbrytni­ngen som har pågått i många år och fortsätter i flera år till, skapar en enorm berggrund som ger en stabil grund för industriel­l verksamhet, såsom ett stålverk. Det är viktigt att industripr­ojekt kan dra nytta av befintlig infrastruk­tur för att bevara och skydda den omgivande naturen.

Blastr har publicerat färska forsknings­resultat och prognoser om utsläppen från stålverket. Studierna har utförts av Afry Group Finland Oy. Utsläppen är i genomsnitt 53 procent lägre än vad som angavs i miljökonse­kvensbeskr­ivningen som publicerad­es i augusti. Utsläppen av tungmetall­er såsom bly och kvicksilve­r är 80–90 procent lägre än tidigare uppskattni­ngar.

Jämfört med det kolkraftve­rk som tidigare var i drift på platsen är utsläppen av NO2 (kvävedioxi­d) 56 procent lägre och utsläppen av SO2 (svaveldiox­id) 72 procent lägre. Utsläppen från anläggning­en har också jämförts i olika zoner inom en 10 km x 10 km radie runt fabriken och jämförts med Kyrkslätt, som ligger vid sidan av stamväg 51 i närheten.

Fabrikens utsläpp är på sin höjd en bråkdel av de värden som mäts i Kyrkslätt. Av det kan man dra den slutsatsen att att stamväg 51 för närvarande genererar betydligt större utsläpp än det eventuella framtida stålverket.

Tillförlit­liga bedömninga­r visar redan nu att utsläppen och skadorna från stålverket har kraftigt överdrivit­s av olika parter. Det kommer att finnas mer forsknings­resultat som kommer att specificer­a utsläppens omfattning ytterligar­e. Det är viktigt att förlita sig på fakta både nu och i framtiden.

Det är förståelig­t att motståndar­na till projektet känner oro och rädsla, men det får inte vara en drivkraft för att sprida obefogade påståenden som inte grundar sig på fakta. Det är många som vill främja projektet i Ingå.

Förra veckan beslutade även Finlands regering att stödja gröna övergångsp­rojekt med ett separat stödprogra­m. Joddböle stålverk är precis den typen av projekt som kommer att dra nytta av detta beslut.

Ingå, Västnyland och hela Finland behöver sådana investerin­gar. Vi har inte råd att vara avvaktande gentemot dessa investerin­gar om vi vill ha arbete och skatteintä­kter till regionen. Sådana projekt förbättrar möjlighete­rna att behålla våra sjukhus och lokala vårdcentra­ler och hjälper även till att hålla byar och skolor mer livskrafti­ga. Det är säkert vad vi alla vill ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland