Västra Nyland

Finlandise­ring och Rånäs nya teman på Igormuseet

- Lena Selén

Ordförande­n Kim Rajalin återvaldes vid årsmötet liksom större delen av styrelsen. Ny medlem efter Tom Räihä som önskade avgå blev Henrik Lehelä.

Finlandise­ringen får både en utställnin­g och en debatt som museibesök­arna kan delta i under vårens lopp. Pol. dr. Henrik Ekberg och det baltiska projektets Johannes Bach Rasmussen har lovat medverkat i en diskussion på Öppna byars dag den 8 juni och under vårens lopp kan museibesök­arna medverka med synpunkter på frågan.

Myrarenan på Rånäs i Sjundeå var en av de få fördelar ryssarnas avverkning­siver röjde vägen för. Stort intresse väntas också presentati­onen av Porkalabas­ens fortsättni­ng i Haralaht, Estland. Där satsades nämligen på en högteknolo­gi som man annars inte var så bekväm med i Sovjet.

Igormuseet har redan lockat besökare trots att säsongen egentligen inleds först i maj.

I samband med årsmötet presentera­de Minmin Zhao kinesiska tetraditio­ner och vår gemensamma historia. Nästa språk som blir aktuellt är ukrainskan.

Byarådet har också fått understöd för ett Fordsonpro­jekt som presentera­s vid en utställnin­g på Degerbydag­en. Projektgru­ppen leds av AFD Stefan Bäckman och förväntas presentera också en bok med historier om både Porkala och Fordtrakto­rerna utan vilka röjningen av Porkala hade blivit ännu jobbigare.

Byarådet ser också fram emot att filmen Röster från Parentesen får premiär på Yle Arenan i höst. Filmen är ett separat projekt som förverklig­ats i byarådets namn med en skild projektgru­pp med Christoffe­r Holm som manusförfa­ttare och Kerstin Karlberg i projektgru­pperns ledning.

 ?? SELÉN
FOTO: LENA ?? Ӗ Varför dricker kineserna så sällan saft, men hellre te. Bland annat det här berättade Minmin Zhao vid en presentati­on på Igor för bland annat Kerstin Karlberg. I bakgrunden syns Röda Korssyster­n, som i år fått en egen utställnin­g på museet.
SELÉN FOTO: LENA Ӗ Varför dricker kineserna så sällan saft, men hellre te. Bland annat det här berättade Minmin Zhao vid en presentati­on på Igor för bland annat Kerstin Karlberg. I bakgrunden syns Röda Korssyster­n, som i år fått en egen utställnin­g på museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland