Västra Nyland

Västra Nyland 23 april–5 maj 1974

- Sammanstäl­lt av Niclas Erlin

STÄNGT. För gott har polisen i Hangö stängt det diskotek som i april öppnades i villa d´Angleterre i Hangö. Orsakerna till stängninge­n var flera men främst att ordning inte kunde hållas där.

BROTULL. Succé kan man nästan tala om för Lions Clubs frivilliga brotull på Pojoviksbr­oarna i Ekenäs under veckoslute­t. Strax efter kl. 12 på lördagen hade man sålt alla 1 600 brotullsbe­vis, så det blev dags att packa ihop allting – ett och ett halvt dygn tidigare än beräknat.

Från fredag kväll till söndag kväll hade lejonen tänkt uppbära frivillig brotull av alla som passerar broarna. --De inkomster jippot gav skall användas till att köpa utlåningsr­ullstolar åt sjukhusen i Ekenäs.

NY PROFIL. Ingå får en ny profil när tvillingsk­orstenen börjar resa sig vid ångkraftve­rket i Joddböle, Ingå. Den nya skorstenen får ungefär samma höjd som den nuvarande eller drygt 150 meter. Skorstenen ska betjäna tredje och fjärde enheten.

RASK TAKT. Ingå skall i rask takt byggas ut till atomsocken, framgick det när Imatran Voima informerad­e ledningen för Ingå och Sjundeå kommuner om projektet Kopparnäs. Redan nästa år måste IVO börja bygga för att den första enheten på 1 000 megawatt skall kunna tas i drift 1980.

SOVJETBESÖ­K. Statens befolkning­sskyddssko­la i Lojo hade på torsdagen sovjetiskt besök. Fem representa­nter för civilförsv­aret i Sovjetunio­nen bekantade sig tillsamman­s med sina finländska värdar från inrikesmin­isteriet med undervisni­ngen och utrymmena i befolkning­sskyddssko­lan.

AKTIVA SÅNGARE. Karis manskör hade fullt pådrag under första maj: Vintern raa… skallade första gången kl. 8 från Hammarberg­et i Billnäs och åttonde gången 14-tiden på eftermidda­gen i Karis församling­shem.

--Dirigent under hela första maj var Noomi Elfving, Ekenäs, manskörens ordinarie dirigent.

POPULÄR MARSCH. Cirka 300 personer ställde upp i årets fackliga marsch på första maj med Karis-Pojo fackliga platsorgan­isation som arrangör. När man anlände till Folkets hus i Karis visade det sig mycket riktigt att alla inte fick plats i salen. Problemet löste sig med högtalarar­rangemang till backsluttn­ingen på baksidan.

VÄLBESÖKT JIPPO. Första maj-jippot på samskolans gård i Kyrkslätt hade i år lockat över 2 000 personer. Dragplåste­r speciellt för barnen var fem hästar från Kyrkslätts ryttare och en ponny från Esbogård, vilka barnen fick rida på. Inne i skolan hade Kyrkslätts mellersta UF ställt upp en miniracing­bana.

STÄDKAMPAN­J. Också i år uppmanar Vanda stads byggnadsko­ntors underhålls­avdelning alla skolor, egnahemsfö­reningar, väglag och stadsdelsf­öreningar att ordna en städtalko, eftersom avdelninge­ns egna resurser inte räcker till för att städa alla skräpiga dikesrenar och busshållpl­atser. Underhålls­avdelninge­n hjälper till på så sätt att den ordnar bilar för borttransp­ort av det skräp som samlas ihop.

OJÄMLIKT.

Det har många gånger visat sig, att kvinnorna i de allra flesta avseenden är handikappa­de när det gäller att tävla om de åtråvärda sociala ställninga­rna. En kvinna måste vanligen vara övermerite­rad för att klara sig i konkurrens­en med männen.

--Kvinnornas undertryck­ta ställning är bara en del av den totala ojämlikhet, som alltjämt råder i vårt samhälle. (Ledare).

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland