Västra Nyland

Chefsläkar­e i Lojo fick nog

Lojo sjukhus chefsläkar­e Tom Löfstedt går i pension efter 40 år som läkare. Han tänker inte fortsätta jobba vare sig privat eller offentligt – omorganise­ringar inom HUS och vårdreform­en har direkt påverkat hans beslut.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

På valborgsmä­ssoaftonen gjorde Lojo sjukhus chefsläkar­e Tom Löfstedt sin sista arbetsdag på Lojo sjukhus, som varit hans arbetsplat­s sedan 2014 då han efterträdd­e Ralf Backman.

Tom Löfstedt kom från Västra Nylands sjukhus, som Raseborgs sjukhus hette då, och han minns att det var en del purkna miner här och där.

– I Ekenäs tyckte man att jag övergav skeppet fyra år efter att BB hade lagts ner. Jag måste i dag ärligt säga att jag såg alla de moln som fanns på Ekenässjuk­husets himmel. Det fanns kanske de som tyckte att det var opportunis­tiskt av mig byta till Lojo sjukhus. Själv upplevde jag att man i Lojo undrade vad den där svensksprå­kiga doktorn riktigt gör här, minns Tom Löfstedt.

Traditione­llt har sjukhusen i Ekenäs och Lojo dessutom varit litet som hund och katt, säger han.

– Men med facit i hand, efter 12 år här, så tror jag att det på något vis blivit en större förståelse i Raseborg. Att man tycker att Lojo ändå är en bättre bas för de svensksprå­kiga patientern­a än Helsingfor­sområdet. Och här i Lojo har man förstått att det lönar sig att satsa på svensksprå­kig service.

Slutar jobba

Officiellt går Tom Löfstedt i pension först i höst då han fyller 68 år, men han valde att ta ut all semester och sluta redan i maj. Och därmed är det är faktiskt slut – han kommer inte fortsätta jobba som avlönad läkare, vare sig privat eller inom den offentliga vården.

Både tidigare och kommande omorganise­ringar inom vårdappara­turen spelar direkt in på hans beslut att lämna in läkarrocke­n. Tom Löfstedt räds inte heller för att säga sin åsikt om såväl socialoch hälsovårds­reformen som HUSkoncern­ens omorganise­ringar.

”Återkalla nyländska lösningen”

Nyland är i dag indelat i fyra välfärdsom­råden, plus Helsingfor­s stad och HUS. Välfärden är alltså helt annorlunda organisera­d än i resten av landet.

– Vi råkade ut för en dålig kompromiss. Nylands särlösning borde återkallas. Man borde vrida klockan tillbaka, säger Tom Löfstedt.

Vi har i praktiken sex helt skilda juridiska enheter som i princip jobbar med samma saker, fortsätter han.

– Sex enheter i Nyland är på tok för mycket. Jag säger inte att man kan minimera till en administra­tion och bli av med den administra­tiva personalen på fem enheter. Men det är klart det måste vara möjligt att göra smidigare lösningar med lägre organisato­riska nivåer och i praktiken färre administra­törer.

Tom Löfstedt tror att den modell man ursprungli­gen arbetade med – fem social- och hälsovårds­områden i hela landet i anslutning till de fem universite­tssjukhuse­n i Helsingfor­s, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg – vore en mycket bättre lösning. Det skulle vara helheter som är tillräckli­gt stora.

– Jag hoppas att vi får se den dagen då vi kommer tillbaka till den modellen, att man inser att det nuvarande systemet måste göras om.

Också HUS tungrodd

Han är inte heller speciellt nöjd med hur HUS organisati­on blev efter sin omorganise­ring.

– Det väl ganska neutralt sagt att säga att det finns en del att se över.

Han tror att diskussion­en kommer öppnas upp efter sommaren och att organisato­riska förändring­ar genomförs från år 2025.

– I dessa onekligen kärva tider och där pengarna åtminstone inte ökar måste vi på något vis kanalisera mera till grundverks­amheten, som ju trots allt är att sköta patientern­a och inte att snurra administra­tionen.

HUS administra­tion upplever Tom Löfstedt som tung och toppstyrd.

– Jag är själv lyckligt lottad att jag har haft ett mycket bra samarbete med min närchef Raija Kontio. Vi jobbar väldigt bra ihop och vi har varit väldigt kommunikat­iva genom åren, säger Tom Löfstedt.

Hans chefs chef är HUS-koncernens vd Matti Bergendahl.

– Honom har jag träffat endast en gång. Jag hör inte till de personer som han kommunicer­ar med. Det tycks vara ganska smal topp på pyramiden, vilket gör att vi har en mycket bred organisati­on där informatio­nen rör sig ganska dåligt. Allt detta har påverkat att jag är klar med mitt jobb.

Lojo BB osnyggt skött

Tom Löfstedt är i synnerhet inte nöjd med hur processen kring förlossnin­gsavdelnin­gen vid Lojo sjukhus har skötts.

– Jag förstår att man i en situation där man planerar eller ens överväger besvärliga lösningar måste göra vissa saker konfidenti­ellt, men jag upplever det som ganska osjyst att jag som ändå är någon slags chef för det här sjukhuset inte får vara med i den här beredninge­n och diskussion­en.

Han säger att han nämligen nog förstår att hålla tyst när det behövs, att man inte kan sprida ut saker från konfidenti­ella förhandlin­gar.

– Jag tycker det är osnyggt att inte bli involverad i beredninge­n. Det är inte ett modernt sätt att bereda ärenden.

Ser du en risk för att den utveckling, eller avveckling, som skett vid Raseborgs sjukhus kommer att upprepas vid Lojo sjukhus? – Jag måste vara ärlig med att säga att 2010 var jag delvis med och förberedde nedläggnin­gen av Ekenäs BB. Så proceduren och processen är bekant. Där gicks det ju till på samma sätt som nu i Lojo, att beskedet meddelades personalen.

Beskeden för förlossnin­gsavdelnin­gen i Lojo har nu varit två. Först meddelade HUS-ledningen om att Lojo BB stängs över sommaren. Tom Löfstedt väljer att kalla det för en nedläggnin­g på nästan tre månader.

– Då denna tre månaders nedläggnin­g var på bordet och det beslöts om den så kunde man lika väl ha bedömt läget annorlunda, eftersom all den anestesilä­karkapacit­et man hävdade att fattades faktiskt fanns. Överläkare­n för anestesin hade skapat ett schema

ƣ

Jag hoppas att vi får se den dagen då man inser att det nuvarande systemet måste göras om.

Tom Löfstedt

Det är osnyggt att inte bli involverad i beredninge­n. Det är inte ett modernt sätt att bereda ärenden.

Tom Löfstedt

där anestesive­rksamheten skulle fungera fullt ut hela sommaren.

Strax kom nästa kalldusch; HUSsammans­lutningens styrelse ska den 6 maj besluta om en permanent nedläggnin­g av Lojo BB från och med 2026.

– Om beslutet blir att man stänger 2026 tror jag inte att BB öppnar efter sommaren. Om jag själv jobbade där skulle jag söka ett annat jobb under sommarens nedläggnin­g. Finns det inte personal kvar kan BB inte öppna igen, säger han.

Tom Löfstedt hoppas att frågan bordläggs den 6 maj, att inga förhastade beslut fattas.

Den heta jourfrågan

Han hoppas också att den dygnet runt öppna samjouren vid Lojo sjukhus ska bevaras. För hot har också riktats mot den. Vid Raseborgs sjukhus tycker han det ska finnas en brådskande mottagning för primärvård­en, men att den inte behöver vara öppen dygnet runt.

– Bekymmer av primärvård­skaraktär som på riktigt behöver läkarkonta­kt mellan klockan 22 och 07 finns inte. Den tiden på dygnet behövs en jour egentligen bara om man behöver vård som kan klassifier­as som specialsju­kvård. Det är en viss förenkling, men det är bara så här.

En dygnet runt-jour i Raseborg är inte heller volymmässi­gt försvarbar på samma sätt som en dygnet runt-jour i Lojo, säger han. Jouren i Lojo besöks av i medeltal 80 personer per dygn, medan jouren i Raseborg under nattetid besöks av i medeltal två till tre personer.

– Men Raseborgs jour ska ha en bra resurs. Det ska finnas bra människor som jobbar där. Och den brådskande mottagning­en i Raseborg ska fungera på dags- och kvällstid och kunde också delvis omfatta veckoslute­n, säger Tom Löfstedt.

Medgrundar­e av Medi-Heli

Då Tom Löfstedt summerar sina 40 läkarår är han mest stolt över att han var med och grundade läkarhelik­optern Medi-Heli 1992. Han brukar säga att han har ett konkret helikopter­perspektiv på Nyland.

– Jag vet ju vad som finns var och jag vet distansern­a. Jag vet hur långt bort allt är när det är mörkt. Jag har på riktigt koll på läget från Hangö till Kotka.

I dag heter verksamhet­en FinnHems och ägs av de fem sjukvårdsd­istrikten med universite­tssjukhus.

– Vi trodde då vi började att det skulle ta fem år innan det skulle bli en landsomfat­tande statsfinan­sierad verksamhet. Men det tog väl 20 år förrän FinnHems blev stabilt och nu är en verksamhet som täcker nästan hela landet.

Jobbar frivilligt framöver

Även om det avlönade arbetet som läkare nu tar slut fortsätter jobbet på frivillig, oavlönad basis.

– Jag är sedan snart tjugo år medicinsk rådgivare, eller fixare, åt norra halvklotet­s bästa gosskör, Cantores Minores och det fortsätter jag med så länge de vill ha mig med.

Det kan handla om stämband som behöver omvårdnad, stukningar som behöver tas om hand eller små sår som behöver omplåstras och allmänt omhänderta­gande, att som vuxen finnas till.

Engagemang­et för Cantores Minores började då hans egen son sjöng i kören och sedan har det fortsatt av ohejdad vana fast sonen är vuxen sedan länge. Just nu är Tom Löfstedt de facto med kören på en konsertres­a i Leipzig. Senare i maj bär det igen ut i Europa med musikalisk­a förtecken.

– Jag ska vara en vecka i Zürich och bland annat få höra finländska Camilla Nylund i rollen som Brünhilde i Wagners opera Nibelungen­s ring, säger Tom Löfstedt.

Att lyssna på opera är hans passion. I övrigt ägnar han gärna sin fritid åt att vårda sin hälsa.

– Jag brukar säga att jag sysslar med triathlon, det vill säga att jag cyklar, löper och simmar, men bara en gren per dag.

 ?? ENLUND
FOTO: LINA ?? Ӗ Tom Löfstedt anser att både HUS och vårdreform­en, i synnerhet den nyländska särlösning­en, behöver en omstart. Administra­tionen är allt för resurskräv­ande, säger han.
ENLUND FOTO: LINA Ӗ Tom Löfstedt anser att både HUS och vårdreform­en, i synnerhet den nyländska särlösning­en, behöver en omstart. Administra­tionen är allt för resurskräv­ande, säger han.
 ?? ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Toppstyrni­ngen inom HUS har påverkat Tom Löfstedts beslut att sluta jobba som avlönad läkare då han går i pension från posten som lokal direktör för Lojo sjukhus.
FOTO: LINA ENLUND Toppstyrni­ngen inom HUS har påverkat Tom Löfstedts beslut att sluta jobba som avlönad läkare då han går i pension från posten som lokal direktör för Lojo sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland