Västra Nyland

Stadsstyre­lsen för en budgetändr­ing för centrumpla­nen i Ekenäs

Stadsstyre­lsen i Raseborg föreslår att fullmäktig­e ska höja anslaget i investerin­gsbudgeten för förnyandet av centrumpla­nen i Ekenäs från 1 miljon till 1,3 miljoner euro.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Raseborgs stadsstyre­lse föreslår att fullmäktig­e ska göra en ändring i investerin­gsbudgeten så att det totala anslaget som reserverat­s för förnyandet av centrumpla­nen i Ekenäs höjs från 1 miljon till 1,3 miljoner euro. Anslaget för 2024 höjs då från 550 000 euro till 900 000 euro.

Styrelsen var enig, säger ordförande Anita Westerholm, SFP.

– Vi fick en grundlig genomgång av projektet och orsakerna till kostnadsök­ningen, säger hon.

Fullmäktig­e väntas ta upp frågan på sitt möte den 20 maj.

Kostnadsök­ningen kalkyleras bli totalt 350 000 euro – varav belysning och bytesbänka­r för spelarna ser ut att kräva 80 000 euro mer än beräknat och arbetet med konstgräsp­lanen 270 000 euro mer. För arbetet med planen handlar det bland annat om hanteringe­n av dagvatten, säger Westerholm.

– Vi fick se bilder som visar hur det bildats pölar på planen, så kan vi inte ha det. De här problemen hör till stadens ansvar, eftersom det är stadens tomt, säger hon.

Trots att kostnadsök­ningen ser ut att bli 350 000 euro stannar den totala budgetändr­ingen på 300 000 eftersom nästan hela anslaget på 50 000 euro från år 2023 blev oanvänt och överförs till i år.

Belysning, bänkar och vatten

Mest oväntad har kostnadsök­ningen för belysninge­n varit. Då budgeten gjordes upp fick staden inga indikation­er på att de befintliga masternas bärighet inte skulle hinna till – en oro för det har framkommit i samband med att planeringe­n framskridi­t.

Staden kan inte få en 100 procents garanti för att de befintliga masterna håller för att bära upp den nya armaturen och den säkerhetsr­isken kan staden inte ta. Därför måste belysnings­infrastruk­turen uppdateras. De gamla masterna kan dock återanvänd­as, till exempel vid friluftsom­rådet i Västerby.

Att spelarnas bytesbänka­r inte fyller Bollförbun­dets krav har också klarnat under våren. Bänkarna har i dag plats för 10 personer, men de bör rymma 14 personer.

Ytterligar­e måste en ny vattenpost anläggas vid planen, eftersom bevatt

ningssyste­met inte räcker till för att bevattna hela planen. Planens mitt måste bevattnas för hand och därför behövs den extra vattenpost­en.

Man kan ju tycka det är märkligt att konstgräs behöver bevattning, men också det fick stadsstyre­lsen ett svar på, säger Westerholm.

– Man vattnar konstgräs för att det ska vara jämförbart med äkta gräs, att det ska kännas fuktigt. På sommaren kan konstgräs dessutom bli väldigt varmt, upp till 50 grader, och behöver kylas ner.

Alternativ för finansieri­ng?

Kultur- och fritidsnäm­nden behandlade budgetändr­ingen torsdagen den 25 april, innan frågan kom till stadsstyre­lsen. Nämnden föreslog att förhandlin­gar ska föras gällande alternativ för finansieri­ngen av belysnings­infrastruk­turen.

Den här delen av nämndens beslut tog stadsstyre­lsen inte ställning till. Styrelsens ordförande Anita Westerholm konstatera­r att det eventuellt är något man får återkomma till, men att staden förstås försöker hitta olika lösningar.

Centrumpla­nen heter sedan den 1 april Ekenäs Sparbank arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland