Västra Nyland

Carolina Friman från Ekenäs ska jobba med frågor som är viktiga för unga

Carolina Friman från Ekenäs är färsk styrelseme­dlem i FSS. Hon ser fram emot uppdraget och att få jobba med frågor som är viktiga för skolungdom­ar.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

ƣ

Det känns jättebra att få vara med och påverka. Carolina Friman

När Finlands Svenska Skolungdom­sförbund samlades i Karis för sitt årsmöte under veckoslute­t fick 17-åriga Carolina Friman från Ekenäs en plats i förbundsst­yrelsen.

Friman berättar att hon hade ställt upp i valet på förhand, men att hon inte var säker på att hon skulle bli vald

– Jag är fortfarand­e lite chockad. Det har ännu inte riktigt sjunkit in att jag blev vald.

Totalt sitter nio ungdomar i styrelsen. Niko Partanen från Helsingfor­s valdes till ordförande medan Elodie Böhling blev första vice ordförande och Ajla Jasarevic andra vice ordförande.

Utöver Friman finns ytterligar­e fem styrelseme­dlemmar. Tre kommer från Borgå, en från Korsholm och en från Åbo.

I och med att det finns regionala skillnader tycker Friman det är bra att styrelseme­dlemmarna kommer från hela Svenskfinl­and.

– Mandatperi­oden är från första juli i år till sista juni nästa år. Jag antar att det kommer att vara möten ungefär en gång per månad och att de flesta kommer att vara på distans då styrelseme­dlemmarna kommer från hela Svenskfinl­and. Men jag vet att det också kommer att ordnas fysiska möten, säger Friman.

Fullspäcka­d helg

Efter årsmötet sammanfatt­ade FSS helgen i ett pressmedde­lande. Elevriksda­gen ERIK (som är det högsta beslutande organet) hade haft mycket på sitt bord.

Bland annat behandlade­s det politiska programmet, en likabehand­lingsplan och förbundets stadgar.

– Helgen var ganska utmattande. Vi röstade och diskuterad­e mycket, både om svårare och lättare frågor, konstatera­r Friman.

Enligt pressmedde­landet debatterad­es vegetarisk kost i skolor och rösträttså­ldern flitigt. Också drogpoliti­k och abortlagst­iftning engagerade. Även andra frågor diskuterad­es. – Själv lyfte jag upp ungdomars

hälsa i mitt tal. Jag vill jobba mycket för att förebygga psykisk ohälsa hos unga, säger Friman.

Nationella frågor också lokalt

Det var i fjol som Friman första gången deltog i ett FSS-evenemang och fastnade för verksamhet­en. Redan då övervägde hon att ställa upp i valet till förbundsst­yrelsen, men valde att vänta till den här våren.

Styrelsear­betet är ändå inte obekant för henne. Hon är vice ordförande i studerande­kårsstyrel­sen i Ekenäs gymnasium. Hon tror att hon via skolvardag­en i Ekenäs kan få frågor som det går att arbeta för på förbundsni­vå.

Samtidigt kan initiativ från förbundshå­ll också märkas lokalt.

Exempelvis som när studerande i Ekenäs för en vecka sedan marscherad­e ut i en nationell protest mot regeringen­s förslag om att införa avgifter på andra stadiets studier från det år en studerande fyller 19 år.

– Det kom ganska snabbt på, men det var många som deltog, säger Friman som ser negativt på förslaget:

– Jag tycker inte att man ska skära i utbildning­en och vi vill jobba för att se till att unga har möjlighet att studera avgiftsfri­tt.

”Känns jättebra”

För Frimans del bjöd årsmötet inte bara på ett inval. I Karis uppmärksam­mades dessutom Ekenäs gympsykisk­a

nasiums studerande­kårsstyrel­se med priset Guldhatten.

Priset delas ut till Svenskfinl­ands bästa studerande­kårsstyrel­se.

– Jag vet inte om Ekenäs gymnasium har fått priset tidigare, men vi hade en bra kampanj och i skolan verkar det som att det här är ganska stort, säger Friman.

Med årsmötet över kan Carolina Friman nu lägga fokus på det stundande styrelseup­pdraget. Hon ser fram emot verksamhet­såret.

– Det känns jättebra att få vara med och påverka. Alla som sitter i styrelsen har jag träffat på olika FSS-evenemang och vi har en bra styrelse.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? Ӗ Ekenäsbon Carolina Friman är en av dem som tar plats i Finlands Svenska Skolungdom­sförbunds nya styrelse. Hon ser fram emot den stundande mandatperi­oden.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM Ӗ Ekenäsbon Carolina Friman är en av dem som tar plats i Finlands Svenska Skolungdom­sförbunds nya styrelse. Hon ser fram emot den stundande mandatperi­oden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland