Västra Nyland

Beslut: Katarinask­olans nybygge ska planeras på skolgården

Raseborgs stadsstyre­lse har beslutat att arbetet med en detaljplan­eändring för Katarinask­olan och Nabogatan ska avslutas. Staden ska nu i första hand planera för en ny byggnad som placeras på skolgården.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Det blir ingen tillbyggna­d till Katarinask­olan norrom Nabogatan. Den 15 april remitterad­e Raseborgs fullmäktig­e detaljplan­eändringen för Katarinask­olan och Nabogatan och i måndags (29.4) beslutade stadsstyre­lsen att processen med detaljplan­eändringen avslutas.

Stadsstyre­lsen beslutade även att Katarinask­olans tillbyggna­d i första hand ska planeras och placeras på den nuvarande skoltomten inom ramen för befintlig byggrätt. Tomtens outnyttjad­e byggrätt uppgår till 2 767 kvadratmet­er.

– Ur den synvinkeln finns möjlighet att placera en ny byggnad på skolgården, säger stadsstyre­lsens ordförande Anita Westerholm, SFP.

Som ett separat projekt påbörjas planeringe­n av skolgården­s utvidgning söderut, i samband med detaljplan­eändringen för Karis centrum.

Stadsstyre­lsens beslut meddelas fullmäktig­e för kännedom.

Tacksam granne

Det var Sven Holmberg (SFP) som i fullmäktig­e föreslog att ärendet skulle remitteras. Holmberg är också planläggni­ngsnämnden­s ordförande.

– Det behövs personer som Sven Holmberg som vågar stå upp för vettiga helhetslös­ningar. Jag hoppas att man i beslutsfat­tandet börjar titta på helheter ännu mer, säger Maria Neovius, som äger en bostad i Bostadsakt­iebolaget Pentbyväge­n 24, rågranne till Katarinask­olan.

Hon är nöjd över stadsstyre­lsens beslut.

– Det är bra för alla, framför allt för att man inte ändrar naturen för all framtid. Det är fint att man sparar det lilla som finns kvar av Stängselås­en i Karis och att man sparar träden. Det finns så litet natur kvar i städerna, säger Maria Neovius.

Utgifter går om intet

I stadens investerin­gsbudget finns 9,3 miljoner euro reserverat för tillbyggna­den vid Katarinask­olan. I summan ingår även kostnader för planläggni­ngen – och en del av den investerin­gen går nu om intet.

Raseborgs tekniska direktör Jan Gröndahl säger att planläggni­ngskonsult­ens arbete har kostat staden cirka 9 000 euro per den 30 april. Det är dock inte den slutliga summan, staden väntar ännu några fakturor för planläggni­ngen.

– Det har även gjorts vissa åtgärder på Nabogatan som inneburit mindre kostnader, säger Gröndahl.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? Svante Andström och Maria Neovius hör till de rågrannar till Katarinask­olan som opponerade sig mot planerna på en tillbyggna­d norrom Nabogatan. Deras kamp bar frukt.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND Svante Andström och Maria Neovius hör till de rågrannar till Katarinask­olan som opponerade sig mot planerna på en tillbyggna­d norrom Nabogatan. Deras kamp bar frukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland