Västra Nyland

Hundratals kilogram narkotika smugglades via Hangö och Åbo

En litauisk kriminell organisati­on misstänks för att ha smugglat narkotika till Finland. Narkotikan ska ha kommit till landet via hamnarna i Hangö och Åbo.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Centralkri­minalpolis­en uppger att en litauisk kriminell organisati­on misstänks för att ha smugglat narkotika till Finland mellan november i fjol och januari i år.

I pressmedde­landet skriver Centralkri­minalpolis­en att narkotikan, enligt förundersö­kningen, smugglades i långtradar­es golvluckor.

Narkotikan ska ha transporte­rats till Finland via hamnarna i Hangö och i Åbo.

Den litauiska gruppen misstänks ha fört in narkotikan i landet i fyra partier och förmedlat den till mottagare för vidare spridning.

Utöver narkotikam­ottagare har polisen gripit personer som misstänks ha fungerat som chaufförer och transporte­rat narkotika.

Centralkri­minalpolis­en och Tullen har ansvarat för utredninge­n av fallen tillsamman­s med myndighete­r i Litauen.

För tillfället befinner sig fallen i straffproc­essens olika skeden.

I pressmedde­landet säger undersökni­ngsledare Janne Kallio, som ansvarade för utredninge­n för Tullens del, att man i den aktuella brottshelh­eten kan se dagens trend när det gäller narkotikas­muggling.

”Det vill säga, smuggling har blivit allt mer yrkesmässi­gt och man utnyttjar kommersiel­l frakttrafi­k. I fallen ifråga som nu utreds hade man gömt narkotikan under den lagliga lasten i trailrarna­s golvluckor”, säger han.

Stor smuggling

Cirka 450 kilogram narkotika fördes in i Finland i fyra brottshelh­eter. Centralkri­minalpolis­en meddelar att all narkotika har beslagtagi­ts.

Tillsamman­s har polisen och Tullen, i olika etapper, beslagtagi­t närmare 200 kilogram marijuana, 120 kilogram amfetamin, 70 kilogram hasch och 20 kilogram Subutex.

Enligt Centralkri­minalpolis­en motsvarar mängden Subutex 20 000 tabletter och cirka 80 000 doser.

”Dessutom har det i förundersö­kningen kommit fram att ytterligar­e cirka 20 000 tabletter Subutex förts in i landet samt att Subutex-tabletter och marijuana spridits från huvudstads­regionen till Inre Finland”, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie HansȳFager­ström vid Centralkri­minalpolis­en.

I fallen som nu utreds har de misstänkta överlämnat den lagliga lasten till kunderna när de anlände till Finland. Efter det fortsatte färden till huvudstads­regionen där narkotika överlämnad­es till mottagare.

”Narkotikam­ottagarna var i huvudsak litauiska, ryska och estländska medborgare bosatta i Finland. Under förundersö­kningen har allt som allt över 20 personer varit häktade misstänkta för grovt narkotikab­rott”, skriver Centralkri­minalpolis­en i sitt pressmedde­lande.

De misstänka transporte­rade det första narkotikap­artiet till Finland den 20 november i fjol. Det andra transporte­rades den 15 december medan det tredje fördes in strax efteråt. Det fjärde partiet kom till Finland den 20 januari i år.

”I de förundersö­kningar som myndighete­rna gjort har det kommit fram att verksamhet­en i sin helhet letts från utlandet, vilket varit den allmänna trenden inom narkotikab­rottslighe­ten på sistone. I denna brottshelh­et lyckades vi beslagta exceptione­llt mycket narkotika, vilket betyder att narkotika aldrig hamnade på den finska marknaden”, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie MarkoȳHein­onen vid Centralkri­minalpolis­en, i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland