Västra Nyland

Svartåns fiskvägar öppnades – nu kan fiskarna vandra upp i ån igen

Vandringsf­iskarna kan snart stiga upp i Svartån igen – fiskvägarn­a i Billnäs och Åminnefors öppnades den 2 maj.

-

Underhålls­personalen vid Raseborgs stad och sakkunniga från Västra Nylands vatten och miljö (Luvy) har öppnat luckorna i Svartåns fiskvägar i Billnäs och Åminnefors. Det skedde i går den 2 maj. Det gör det möjligt för fisken att stiga från havet upp i Svartån. Det är nu femte gången som fiskvägarn­a öppnas.

Man förväntar sig att den mängd fisk som stiger i Svartån kommer att öka i framtiden, eftersom man under de senaste åren gjort många utplanteri­ngar av laxöring. Även denna vår utplantera­s tiotusenta­ls nykläckta laxöringsy­ngel i vattendrag­ets bäckar och åar. Undantagsv­is utplantera­s även äldre, ettåriga fiskar. Utöver öringarna planerar man inom ramen för resurserna, att utplantera yngel av vandringsl­ax och vandringss­ik.

Under den senaste säsongen steg ett tiotal öringar och laxar upp i Svartån med hjälp av fiskvägarn­a och av dessa vandrade cirka hälften vidare ända till området ovanför kraftverke­t i Billnäs. Uppföljand­e undersökni­ngar visar att fiskvägarn­a fungerar bra för fisk som vandrar från havet upp i ån.

Fiskvägarn­a öppna ett halvår

Tidpunkten för öppnandet av fiskvägarn­a är fortsättni­ngsvis i enlighet med miljötills­tåndet – fiskvägarn­a är i bruk från början av maj till slutet av november.

I fjol kom vintern och stark kyla tidigt, redan i medlet av november. Den stränga kylan medförde utmaningar för fiskvägarn­as luckor då vattenånga som frös fast på konstrukti­onerna förhindrad­e luckorlaxa­r,

nas funktion. I år planerar man att stänga luckorna beroende på väderförhå­llandena.

En tidigare stängning i november

påverkar inte mängden fisk i ån, eftersom antalet stigande fisk i november är litet. I någon mån kan en tidigare stängning påverka de som efter leken är på väg nedströms tillbaka till havet.

Två fiskvägar till

Raseborgs stad fick miljötills­tånd av Regionförv­altningsve­rket för byggandet av en fiskväg som ska leda fisken förbi det översta vandringsh­indret i Svartån, kraftverks­dammen i Svartå.

För kraftverks­dammen vid Åkerfors fick Raseborgs stad miljötills­tånd för att bygga en fiskväg i december i fjol, men tillstånde­t har inte ännu vunnit laga kraft eftersom det har överklagat­s till Vasa förvaltnin­gsdomstol.

Då man i framtiden får fiskvägar även vid Åkerforsen­s och Svartåfors­ens kraftverks­dammar kan fisken vandra från havet upp i Karisåns vattendrag och ända upp till Lojo sjö.

Man kan följa med fiskvägarn­as funktion och resultat på Luvys webbsidor och på sociala medier.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? Ӗ Fiskvägarn­a i Svartån har öppnats. Nu kan vandringsf­iskarna igen stiga upp i ån.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND Ӗ Fiskvägarn­a i Svartån har öppnats. Nu kan vandringsf­iskarna igen stiga upp i ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland