Västra Nyland

Avgörande vecka för kanotister­na – ”Man måste kunna se förbi OS”

De sista platserna står på spel i många OS-grenar. För kanotister­na är läget sällsynt tufft konstatera­r träningsch­efen, Petteri Pitkänen från Ekenäs.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

I nästa vecka avgörs de sista OSplatsern­a i kanot i ungerska Szeged. För finländskt vidkommand­e handlar det dels om enmanskaja­k för Eetu Kolehmaine­n på 1ܥ000 meter och Netta Malinen på 500 meter, samt i K2 500 meter där Kolehmaine­n tävlar tillsamman­s med Jeremy Hakala.

–ܥAllt kan förstås hända, men nog är det i K2 som vi borde ha de största chanserna. Eetu och Jeremy var redan nära vid VM i fjol då de missade en plats i A-final med knapp marginal. En plats bland de sex bästa där hade sedan gett en OS-plats. Nu nådde de inte riktigt dit, men visade att kapacitete­n finns, säger Petteri Pitkänen som är träningsch­ef för kanotister­na inom Finlands paddlings- och roddförbun­d.

Samtidigt är nålsögat till OS i Paris otroligt litet för kanotister­na. I K2 deltar tio båtlag i OS och nio platser är redan utdelade. Det enda som finns kvar är en plats i europakval­et.

– Så det gäller att vinna i Szeged, det är enda vägen. Samtidigt är det många toppnation­er från Europa som inte har en OS-plats så det är många om budet, säger Pitkänen.

Små marginaler

Och oberoende är marginaler­na väldigt små. Det kan bokstavlig­en handla om hundradela­r av sekunder.

– Just 500 meter i K2 tar cirka 90 sekunder, litet beroende på förhålland­ena. Ser man på VM-finalen i fjol var hela fältet i mål inom en sekund, det säger ganska mycket om förutsättn­ingarna. Allt ska verkligen klicka, säger Pitkänen.

En utmaning i sig är också tidpunkten. Säsongen är ännu inne i ett väldigt inledande skede och var man står är inte helt lätt att säga.

– Vi har tränat tillsamman­s med svenskarna och deltog också i en dansk regatta. Så vi vet var vi finns där ungefär, men den stora bilden har vi inte och det har nog inte någon annan heller, säger Pitkänen på plats i ett träningslä­ger i Bratislava.

Realist

Samtidigt måste kanotister­na vara

realister. Det finns en uppenbar risk att man inte tar sig till OS i sommar.

– En OS-plats är förstås en väldigt stor sak om den kommer, men det är många tuffa kanotister och nationer som inte går dit. Så tar man sig till OS är det en bonus.

Oavsett om man lyckas kvala in till OS eller inte, så finns det en rad

andra internatio­nella tävlingar att sikta på.

– Arbetet fortsätter definitivt och det finns minsann tävlingar att delta i. På lång sikt är målet att utveckla finländsk paddling och höja nivån, säger Pitkänen.

Ordförande på hemmaplan

Det gäller förstås på internatio­nell nivå, men också på nationell. Där drar Pitkänen sitt strå till stacken då han nu fungerar som ordförande för lokala Kanotklubb­en Wågen i Ekenäs efter att ha efterträtt Patrik Gustafsson som ville stiga åt sidan.

– Jag fick frågan och ställde upp. Samtidigt är det klart att jag via jobbet reser mycket och det måste man ta i beaktande här, säger Pitkänen som under många år represente­rade Wågen med stor framgång.

Han är nu föreningen­s ordförande för andra gången. I dagens läge har Wågen cirka 160 medlemmar och av dem är ett 40-tal juniorer.

– Ett intresse bland vuxna för rekreation­spaddlinga­r och dylikt finns alltid. Det är inte problemet, utmaningen är att skapa förutsättn­ingar för barn- och juniorverk­samheten, vilken är rätt resurskräv­ande gällande instruktör­er, ledare, tränare, utrustning samt följebåtar. Det här är en sak som alla paddlingsf­öreningar får kämpa med, säger Petteri Pitkänen.

Viktiga förutsättn­ingar

Själva idrottsgre­nen är en utmaning i sig. Det krävs många yttre förutsättn­ingar för att kunna bedriva sporten.

– Jämfört med många andra grenar är tröskeln högre, redan med tanke på säkerheten och hur stora juniorträn­ingsgruppe­r man kan ha. Sedan behövs det också stödjande funktioner som följebåtar och dylikt. Och för att skapa ett bra innehåll i träningen krävs grenspecif­ikt tekniskt kunnande av ledarna och tränarna

–ܥDet går alltså inte i regel med att rekrytera föräldrar för att dra juniorträn­ingar, utan man måste ha utbildade paddlingsi­nstruktöre­r eller personer med tävlingsba­kgrund i kanotsport för att kunna bedriva juniorverk­samheten inom kanot, säger Pitkänen.

Bas behövs

Samtidigt finns det också behov av en fast bas. I dag har man sitt klassiska kanotskjul med kiosken vid Södra viken som är hopplöst för litet.

– Vi skulle behöva ett fyra gånger större utrymme, men med tanke på att kanotskjul­et är skyddat av museimyndi­gheterna är det inte aktuellt. Läget i sig är dock geografisk­t perfekt, det är nära och enkelt att komma ut på vattnet, så vi skulle ju gärna hållas där.

En intressant aspekt i sammanhang­et är att man inte är många meter från Barckens udde och de så omtalade sjövillorn­a.

Skulle ett flytande kanothus vara ett alternativ?

– Det är en intressant fråga och faktiskt något vi lite sett på. I teorin kunde det säkert vara en möjlighet och det finns motsvarand­e flytande kanothus i till exempel Norge och Danmark. Vi får väl följa läget och se hur det går med sjövillorn­a, säger Petteri Pitkänen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ӗ K2:an med Eetu Kolehmaine­n (framme) och Jeremy Hakala är Finlands och Petteri Pitkänens kanske största hopp.
FOTO: PRIVAT Ӗ K2:an med Eetu Kolehmaine­n (framme) och Jeremy Hakala är Finlands och Petteri Pitkänens kanske största hopp.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ekenäsbon Petteri Pitkänen är träningsch­ef för kanotister­na.
FOTO: PRIVAT Ekenäsbon Petteri Pitkänen är träningsch­ef för kanotister­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland