Västra Nyland

Finländska skyttar jagar OS-platser

Det att det är ett OS-år gör den internatio­nella skyttesäso­ngen extra intressant. Europamäst­erskapen i maj är sista chansen att säkra platser där. ”Förstås skulle det vara fint med någon OS-skytt till,” säger tränaren Joni Stenström.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Skyttespor­tförbundet nominerade på tisdagen trupperna till dels EM i hagelgrena­rna som avgörs i italienska Lonata med start den 15 maj och dels till EM för krutvapen som fem dagar senare startar i kroatiska Osijek. Totalt deltar 32 finländska skyttar där.'

–ܥDet som gör det extra intressant är att det då är de sista OS-platserna som delas ut, säger Joni Stenström, tidigare toppskytt i gevär för Raseborgs Skyttar och i dag landslagst­ränare på gevärssida­n med ansvar för de unga skyttarna och akademiver­ksamheten.

I Osijek delas nu ut två platser per OS-gren. I Lonata är det ännu tuffare med en plats per gren.

– Så i praktiken gäller det nu att vara bäst av dem som inte tidigare kvalificer­at sig för OS. Det lär bli en tuff strid.

En gevärsskyt­t klar

På gevärssida­n har Finland redan en OS-plats som Aleksi Leppä tagit. I december nominerade­s han till OS-laget.

–ܥDet är en stor sak, redan med tanke på att senast Finland hade en OSplats i gevär var i London 2012 då Marjo Yli-Kiikka var med, säger Stenström.

Fyra år tidigare, i Peking 2008, hade dessutom Henri Häkkinen tagit ett OS-brons på gevärssida­n. Nu är det Aleksi Leppäs tur att jaga framgång.

–ܥHan har varit i bra form och håller hög klass. Men att börja tala om en medalj kan nog vara litet att ta i, det är en väldig konkurrens i ett OS, säger Joni Stenström.

Finland har hittills två OS-platser då också skeetskytt­en Eetu Kallionen fått biljett till Paris. Däremot jagar till exempel den olympiska trapmästar­en från 2008 Satu Mäkelä-Nummela ännu en plats via EM.

– Det är överlag väldigt svårt att ta sig till ett OS, men det är klart att vi hoppas på flera finländska skyttar dit, säger Stenström.

KSF-skyttar med i EM

Också Kyrkslätt skytteföre­ning har två gevärsskyt­tar på plats i EM. Sebastian Långström kan i herrPeru

klassen hoppas på en bra placering.

– Han är i bra form så det ska bli intressant att se vad han kan göra. Det är ju också en rutinerad skytt så han vet vad som gäller, säger Stenström.

KSF:s Henna Viljanen ingår i damlaget i en tävling på 300 meter. På damsidan gör också 35-åriga Pauliina Frilander en intressant comeback.

Frilander har senast tävlat på EM-nivå 2011 och tog VM-guld för studerande 2010. Då som nu tävlade hon i 50 meter liggande med miniatyrge­vär.

Speciell säsong

För toppskytta­rna är årets säsong speciell. För skyttarna som inte når OS är den internatio­nella tävlingska­lendern ganska tom efter de inledande EM-tävlingarn­a.

– Det brukar ju alltid finnas tävlingar att sikta på, men om man inte tar sig till OS är den internatio­nella säsongen nästan över redan nu. Åtminstone är det så för de äldre skyttarna, de yngre har sedan VM-tävlingar i alla grenar i Lima i

att sikta på, säger Stenström.

Också på rörligt mål, som inte är en OS-gren, har ett EM på kommande i tjeckiska Pilsen i september. Ett mycket intressant namn i det sammanhang­et är Raseborgs Skyttars Krister Holmberg som åter en gång varit i mycket bra form.

– Krister kan man nog aldrig räkna bort, säger också Joni Stenström.

Löften finns

I EM-tävlingarn­a nu om några veckor är RS däremot inte represente­rat. Stenström, som alltså själv har en gedigen och framgångsr­ik RSbakgrund, hoppas på bättre tider på den fronten.

– På rörligt mål ser det bra ut, men det är ju tyvärr inte en OSgren med allt vad det innebär. På gevär och pistol har det varit stillsamma­re men nu finns det, inte minst på gevärssida­n flera lovande löften. Vi får se vad det betyder för framtiden, säger Joni Stenström.

 ?? FOTO: ANSSI MÄKINEN ?? Joni Stenström är landslagst­ränare på gevärssida­n med ansvar för de unga skyttarna och akademiver­ksamheten. Själv represente­rade han Raseborgs Skyttar under sin aktiva karriär.
FOTO: ANSSI MÄKINEN Joni Stenström är landslagst­ränare på gevärssida­n med ansvar för de unga skyttarna och akademiver­ksamheten. Själv represente­rade han Raseborgs Skyttar under sin aktiva karriär.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ӗ Joni Stenström, här med Lauri Syrjä, jobbar med unga skyttar i första hand.
FOTO: PRIVAT Ӗ Joni Stenström, här med Lauri Syrjä, jobbar med unga skyttar i första hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland