Västra Nyland

HIK kvar i FM-serien – framtiden oviss

HIK Pingis från Hangö säkrade under helgen sin plats i FM-serien i bordtennis. Men om man fortsätter där är ändå öppet.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Hangöklubb­en HIK Pingis, med rötter från 1963, spelade nu för första gången på landets högsta nivå, mästerskap­sserien. Det gav en sjunde, och nästsista, plats i tabellen vilket betydde att man fick kvala för att hållas kvar.

Och det klarade man av vid helgens turnering i Brunakärrr. Mot division 1-lagen OPT-86 II från Uleåborg och PT från Helsingfor­s blev det segrar med 5–2 respektive 5–0. Den avslutande, i praktiken betydelsel­ösa, matchen mot FMseriekol­legan Kosken Kaiku slutade i förlust med 4–3.

Därmed säkrade HIK och Koka FM-serieplats­erna. I HIK spelade som vanligt Marina Donner, Johan Pettersson och Christian Mattsson.

–ܥDet här var ju vårt minimimål, så med tanke på det får vi vara nöja. Det känns bra att vi kunde förnya serieplats­en på egen kraft, säger ordförande Stefan Långström.

Samtidigt står man kanske nu inför en stor utmaning. Den verkliga HIK-ikonen Christian Mattsson tvekar om en fortsättni­ng.

–ܥMarina och Johan är beredda att fortsätta, med Christian funderar på det för sin del. Han har ju varit med väldigt länge, så det är mycket förståelig­t, säger Långström.

För HIK är läget ovisst eftersom man inte har någon direkt ersättare. I år spelade Långström själv en match, men i övrigt skötte Mattsson om matcherna tillsamman­s med Donner och Pettersson.

– Vi har nog ingen i de egna leden som kunde ta över om Christian slutar, så det här är saker vi får fundera på. Men nu ger vi Christian lugn och ro och sedan ser vi var vi landar, säger Långström.

I sig skulle Långström gärna se Hangölaget i landets högsta serie också i höst. HIK:s första år i mästerskap­sserien bjöd nu på en bra start, medan det planade ut litet mot slutet. Att säkra seriekontr­aktet gick ändå vägen.

–Det har varit en rolig och lärorik säsong och man märker ju att intresset för bordtennis har ökat i Hangö. Så i det avseendet fortsätter vi gärna, men vi får se vad som händer, säger Stefan Långström.

Christian Mattsson och HIK Pingis har en plats i FM-serien i höst. Om man tar emot den är en annan sak,

 ?? FOTO: ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM ??
FOTO: ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland