Västra Nyland

Regeringen tar från offentliga vården och ger till privat vårdbusine­ss

-

I riksdagen förde vi förra veckan en interpella­tionsdebat­t om regeringen­s försämring­ar av sjukhusnät­et, där jag hade äran att hålla socialdemo­kraternas gruppanför­ande. Mellan det att interpella­tionen lämnades in och den behandlade­s inföll regeringen­s ramria. I den backade regeringen delvis från jourstängn­ingar, men inte från sparkrav, tvärtom blev de fler. Och likväl försvagas många sjukhus runt om i landet och nattjourer tvingas stänga.

Raseborgs sjukhus får precis som hittills i teorin ha jour dygnet runt. Det är tyvärr något som HUS med sitt stora underskott fattat beslut om att upphör i höst. Regeringen avvärjde alltså sitt eget hot, men lät bli att åtgärda det verkliga hotet mot närservice­n, från nattjouren i Raseborg till Lojo BB: faktumet att vården är underfinan­sierad.

Varför är den det? Den har för det första varit det länge, med undantag för regeringen Marins pandemistö­d. Men tidigare tog det sig uttryck i att kommunerna höjde skatten och lyfte lån för att täcka räkningen från specialist­vården. För det andra har mycket hänt sedan välfärdsom­rådena tog över, sådan som påverkat vårdens kostnader så mycket att en ansvarsful­l regering hade skridit till undsättnin­g istället för nedskärnin­gar.

Skenande kostnader beror på vårdskuld från pandemin, på den välförtjän­ade löneuppgör­elsen (av den typ som regeringen vill förbjuda), på arbetskraf­tsbrist (som regeringen förvärrar) och därmed med mer dyr hyrarbetsk­raft, på dyrare köptjänste­r som hyrläkare, samt på de högre energikost­naderna.

Lösningarn­a SDP för fram är att tidsfriste­n för skyldighet­en att täcka välfärdsom­råderas underskott borde förlängas, att regeringen­s satsning på privat vårdbusine­ss borde styras till offentliga vården, att sänkningen av ölskatten inhiberas och nästa års partiella efterhands­justering tidigarelä­ggs till detta år.

Satsningen på privat vård är verkligen märklig och handlar om hundratals miljoner euro. Vad regeringen gör är att förändra den privata vårdsektor­ns roll i vårt välfärdssy­stem. Att öka stödet till privat vård och förvärra personalbr­isten inom offentliga vården som drabbas av nedskärnin­gar för oss i fel riktning och är ett ineffektiv­t sätt att åtgärda vårdköer. Regeringen kanske inte lyssnar på opposition­en, men kunde ens ta åt sig exceptione­llt hård kritik från Läkarförbu­ndet.

Vid sidan av allt detta har två väldigt viktiga vårdfrågor hamnat lite i skymundan: slopandet av vårdgarant­in och sämre vårdardime­nsionering. Dessa ändringar innebär inte bara lättare reglering utan också mindre pengar till sektorn, vilket riskerar leda till fler förhastade sparbeslut som blir dyrare i längden. Därtill måste vi fråga om regeringen har glömt de grymma skandaler om vanskötsel på äldreboend­en som föranledde politisk konsensus om i lag bindande och tillräckli­g vårdardime­nsionering?

 ?? Johan Kvarnström är riksdagsle­damot (SDP). ??
Johan Kvarnström är riksdagsle­damot (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland