Västra Nyland

Jazzig musik intar Karis i maj

Äkta gammal jazz står i fokus när Catarina Johansson ordnar jazzfest i Karis. På jamsession­en i Socis får alla vara med.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Katyayani Jazzcombo, Steamboat dixie band, Kiureli Sammallaht­i och Akka-Pellar heter några av de artister och grupper som uppträder på Bio Pallas i Karis den 25 maj. Katyayani Jazzcombo är Catarina Johanssons jazzgrupp som framför främst traditione­ll jazzmusik från 1940- och 1950-talen, men också lite egna tonsättnin­gar.

Katyayani är Catarina Johanssons artistnamn. Utöver Johansson består hennes jazzkombo av Jaakko Martikaine­n (saxofon), Pasi Lyysaari (kontrabas), Adrian Heiskanen (piano) och Johan Ölander (trummor och percussion).

– Vi spelar äkta gammal jazz, säger Johansson.

Dixie och folk

Steamboat dixie band besår av Björn Friberg (trombon), Jancce Sievers (saxofon), Carita Lagerspetz (klarinett), Acid Engblom (trummor), Erik Sumelius (banjo) och Disa Kneck-Möller (tuba). Bandmedlem­marna har hittat varandra via Åbo Akademis studentork­ester Axelbandet under sent 1980- och tidigt 1990-tal.

Kiureli Sammallaht­i är en finsk sångare och låtskrivar­e med dragspel som instrument. Akka- Pellar är en nygrundad kvinnotrio som sjunger världsmusi­k och folkmusi med bodypercus­sion. Trion består av Emma Folgelholm, Maria Pörtfors och Catarina Johansson. Uppträdand­et den 25 maj blir gruppens första framträdan­de.

Öppen scen på Socis

Jazzkonser­ten på Pallas kombineras med en öppen jamsession på Socis.

Jamsession­en fungerar som en av gruppen Song Societys träffar i år.

– Song society grundades i Åboland år 2008 för att samla folk som har intresse för musik men kanske aldrig har vågat spela eller sjunga på scenen. De senaste åren har vi ordnat evenemang i Åbo och Raseborg, eftersom jag bor här, säger Johansson.

Medlemmarn­a i Song Society, som inte är en registrera­d förening, träffas en eller två gånger per och för en öppen sitskväll med musik.

– Alla tar med sig sitt instrument och har eget program. Det blir alltid annorlunda och det är det som gör det roligt, säger Johansson.

Alla intressera­de kan delta i sångkvälle­n oberoende av om man varit med i Song Society tidigare eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland