Västra Nyland

Gör din flytt hemifrån till ett roligt och effektivt äventyr

Att förbereda sig för en flytt kan vara både spännande och krävande, men med noggrann planering kan övergången bli mycket smidigare. Oavsett din boendesitu­ation, finns det några viktiga aspekter att beakta – både innan, under och efter en flytt.

- Katharina Jägerskiöl­d Ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet

Det första steget är att bestämma vilken typ av bostad som passar bäst för dina behov och din livsstil. Att hyra ger flexibilit­et och minskar de inledande kostnadern­a, medan ett bostadsköp innebär äganderätt och stabilitet på lång sikt. Ett bostadsspa­rkonto kan vara en smart sparstrate­gi för blivande bostadsäga­re som påskyndar sparproces­sen. När du väljer bostad är faktorer som skick, storlek och placering viktiga att beakta. Använd olika bostadspor­taler (hemsidor, Facebook-grupper) och dina egna nätverk för att hitta alternativ som passar din budget och preferense­r. Börja utforska alternativ i god tid för att vara bekant med marknaden när det är dags att fatta det slutgiltig­a beslutet.

Kom även ihåg att alltid noggrant läsa igenom alla avtal och skriv aldrig under ett avtal du inte fullt ut förstår. Utöver hyresavtal­et finns andra avtal och abonnemang att ta hänsyn till, som el, vatten, internet och försäkring­ar. Det är viktigt att vara medveten om vilka tjänster som behövs och jämföra priser för att få det bästa erbjudande­t. Att känna till dina rättighete­r och skyldighet­er som hyresgäst är viktigt för din boendesitu­ation. Om det känns som mycket att hålla koll på, kan en detaljerad checklista vara till stor hjälp för att hålla reda på alla nödvändiga åtgärder före, under och efter flytten. Du hittar exempelvis en uttömmande lista på www.flytta.fi som kan hjälpa dig.

Vad behövs i mitt nya hem?

När det gäller möbler och husgeråd kan du börja med det mest nödvändiga och sedan stegvis införskaff­a enligt dina behov och din budget. Att skaffa möbler och husgeråd i andra hand är ekonomiskt fördelakti­gt och bidrar även till att minska miljöpåver­kan genom att främja återanvänd­ning och minska avfallsmän­gden. Dessutom kan det ge möjlighet att hitta unika och karak

tärsfulla föremål med en historia som kan lägga till personligh­et i ditt nya hem.

Du kan hitta möbler och husgeråd i secondhand­butiker, på loppmarkna­der eller på nätet, ofta till förmånliga­re priser. Glöm inte att fråga runt i din bekantskap­skrets – kanske har en familjemed­lem eller vän något de kan avvara? Var även uppmärksam på praktiska aspekter, som möbler som kan tjäna flera ändamål. Tänk på pris per användning och prioritera de mest användbara sakerna först för att skapa ett funktionel­lt och ekonomiskt hem när du flyttar in. Kom ihåg att du inte behöver köpa allt på en gång.

Medan exempelvis hemförsäkr­ingen och sängen är viktiga redan vid inflytt, så kanske prydnadsku­ddar och tavlor kan vänta till lite senare? Det kan även vara bra att känna in det nya hemmet och i lugn och ro fundera vad du verkligen

saknar och behöver i din vardag. På så vis kan du undvika förhastade och onödiga inköp, och istället införskaff­a det som verkligen passar dig och dina behov.

Genom goda förberedel­ser, noggrann planering och stegvisa införskaff­ningar kan du göra din flytt till ditt nya hem smidig och mindre ekonomiskt betungande.

Marthaförb­undets 3 tips på hållbara examensgåv­or

Kanske du även tar en examen i år eller känner någon som blir utexaminer­ad? Passa på att önska eller ta reda på om det finns något som kan behövas i ett nytt hem.

1. En gåva i andra hand: Ge något vackert och användbart som en gåva med historia, till exempel mormors gjutjärnsg­ryta eller en fin porslinsva­s. Dessa föremål kan inte bara vara praktiska i examinande­ns nya hem utan också bidra till att bevara traditione­r och minnen på ett hållbart sätt.

2. Mössan: De flesta examenscer­emonier inkluderar idag mössan som en symbolisk del av firandet. Att ge bort mössan som gåva till barnbarnet eller gudbarnet på den stora dagen kan skapa en trevlig tradition och bidra till minnen för livet.

3. En inspireran­de bok: En bra bok inom ämnet som examinande­n har studerat eller planerar att studera kan vara en meningsful­l gåva. Det kan också vara en bok med livstips eller ett uppslagsve­rk. Marthas vardagstip­s är ett särskilt bra val för att ge praktiska råd och inspiratio­n till det kommande livet.

 ?? KJELLMAN
FOTO: HANNAH ?? Planera dina införskaff­ningar gällande möbler och husgeråd väl inför flytten och överväg att köpa dem i andra hand för att spara pengar och minska miljöpåver­kan.
KJELLMAN FOTO: HANNAH Planera dina införskaff­ningar gällande möbler och husgeråd väl inför flytten och överväg att köpa dem i andra hand för att spara pengar och minska miljöpåver­kan.
 ?? FOTO: HANNAH KJELLMAN ?? Ӗ Genom att förbereda dig inför en flytt och använda en checklista kan du göra processen till ett spännande äventyr.
FOTO: HANNAH KJELLMAN Ӗ Genom att förbereda dig inför en flytt och använda en checklista kan du göra processen till ett spännande äventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland