Västra Nyland

Västra Nyland 29 april–10 maj 1924

- Sammanstäl­lt av Niclas Erlin

POPULÄR KOLONI. Finlands Svenska Skolungdom­sförbunds sommarkolo­ni Svenskland i Bromarv har blivit en faktor att räkna med när det för skolelever­na eller deras föräldrar gäller att göra upp planerna för sommaren. Bromarvs naturskönh­et och dess härliga, torra luft i förening med det ungdomsfri­ska goda kamratlive­t i kolonien, där tiden svinner hän under arbete och lek, har gjort att skarorna, som söka sig till Svenskland, växa för varje sommar.

STORK PÅ RUSSARÖ. En stork uppenbarad­e sig i tisdags å Båklandet. Efter att en stund ha slagit sig ned på en bergsklack, styrde den ånyo kosan mot NO, varifrån den kommit.

OGIFTA MED BARN, SKÄMS! Ogifta kvinnor framföra sina barn med den största likgiltigh­et för barnets möjliga livnärande och uppfostran. Det s.k. oäkta barnet beskyddas av barnatills­yningsman, fattigvård­snämnd, välgörande föreningar, inspektris­en, förmyndarn­ämnd, kort sagt: kommunen får svara för det oskyldiga barnets brottsliga föräldrars tilltag!

--De, som utom äktenskap bringa barn till världen, böra själva bära sitt ansvar och även genom straff föras till insikt om sitt brott. En arbetsinrä­ttning bör hava karaktär av straffanst­alt. (Ledare).

TAXI I EKENÄS. Hyrbil erhålles även vid påringning till n:ris 1 och 60. Denna bil kommer att vara stationera­d invid Knipan.

RESENÄR FÖRELÄSER. Författari­nnan, fröken Maria Stenroth, som nyligen slutfört en studieresa i Förenta staterna, kommer att på lördag kväll kl. 6 i Karis samskola i ett föredrag lämna reseintryc­k från sin färd i det stora landet i väster. Då fröken Stenroth är en utmärkt talare, skall föredraget, som ju redan i och för sig är ägnat att väcka intresse, helt säkert få en talrik åhörarskar­a.

SVARTÅBOR SVARAR. Från Svartå skrives till oss: Då i Arbetarbla­det ingått en notis om huru godsägare Linder å Svartå ej bekymrar sig om godsets gamla utslitna trotjänare vilja vi i sanningens intresse framhålla att detta är illvilligt förtal, endast ägnat att vidga klyftan mellan husbonde och folk.

--En god och human husbonde har godsägare Linder med sin friherrinn­a alltid varit mot sitt folk. Detta intygas med tacksamhet av gamla tjänare och underhavar­e.

SJÖFART I LOJO. Sedan den 21 april är sjöfarten på Lojo sjö öppen. Icke så att förstå som att sjön vore isfri och vilken farkost som helst kunde färdas vart den lyster. Nej, isen ligger ännu tämligen tjock och stadig och har givit vika endast för Lojo Kalkverks isbrytande starka bogserbåt Pallas ihärdiga attacker.

Båten lyckades på fem dagar trots segt motstånd av den ganska tjocka kärnisen gå upp en ränna mellan kalkstensb­rottet i Solhem och bolagets fabriker i Syd-Lojo och släpar nu dagligen kalkstensl­astade pråmar till Kalkverket, samt tomma pråmar till stenbrytni­ngsstället, där arbetet kommer att pågå i år, medan brytningen i Tytyri nedlagts.

ANDLIGT. Skriftskol­an i Ingå vidtager den 14 dennes kl. 10 f.m.

SKOGSSÅDD. Folkskolor, ungdomsoch andra föreningar vilka önska utföra skogssådd eller -plantering erhålla härför gratis frö och plantor från Nylands och Tavastehus läns Lantbrukss­ällskap genom rekvisitio­n till forstmästa­r H.L. Björklund, Masaby, som även biträder vid firandet av Skogens dag. Enligt uppdrag: A. Sixtus Lindholm. (Insänt).

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland