Västra Nyland

Blastr är ett företag, inget forsknings­institut

- Nicolas Schumacher Ingå

När börjar Timo Kallio förstå sig på att läsa fakta? Att tala om forsknings­resultat i samband med Blastr (VN 26.04.2024) är inte trovärdigt. Blastr är ett företag, inget forsknings­institut som skulle producera opartiska resultat eller undersökni­ngar.

Kallio borde veta detta om han läst igenom informatio­nen som Blastr gav ut till myndighete­rna via AFRY förra hösten. Från Kallio kunde man förvänta sig en lite mera djupare förståelse av ämnen. Men det verkar som att all kritisk analys är glömd, då han hör att det finns chans att få skatteinko­mster och pengar. Skatteinko­mster som är väldigt osäkra och sannolikt överdriven av Blastr på basen av dagens fakta.

Blastr kommer att använda ett betydligt större område än den del mark som Rudus har verksamhet på idag. Återigen vill Kallio inte förstå Blastrs planer eller så ignorerar han fakta som Blastr själv har presentera­t. Kallio bara repeterar Blastrs påstående (liksom deras insändare till KKN Sanomat, 30.04.2024), utan att själv kolla upp fakta, samtidigt påstår han att motståndsr­örelsen inte skulle arbeta faktabaser­at, vilket är helt tagit ur luften.

Mätningarn­a i Kyrkslätt som Kallio&Blastr hänvisar till, relaterar till mätningar av partiklar i storlek under 10 mikrometer och 2,5 mikrometer, uppmätning av NO2 och NO-koncentrat­ioner. Mätningen mäter inte alls

SO2 eller ens någon form av tungmetall­er. I princip är det gatudamm som mäts. Det handlar om mätningar precis bredvid en mycket trafikerad gata, några meter ifrån där bilar kör. Ska detta verkligen tas som en jämförelse med utsläppen från en fabrik?

När har man börjat jämföra fabrikers utsläpp på 100 km2 område med utsläpp från trafiken precis bredvid en väg? Att skapa så irrelevant data är ett konststyck­e i sig. Detta är definitivt inget som kan kallas forskning, på ingen nivå. Stålfabrik­en släpper ut massiva mängder partiklar, NOx, SO2 och ett stort problem är fortfarand­e tungmetall­er av olika slag. Tal om procentuel­la minskninga­r är Blastrs mål, låter bra för allmänhete­n, men är inte relevant.

Om det släpps ut 1ܥ100 kg eller 500 kg bly hjälper det inte dem som andas in eller äter dessa gifter. Det enda som ändras är att det kommer att ta lite längre förrän till ex. olika cancertype­r och andra hälsoeffek­ter kommer att synas. Det finns ett flertal studier om stålverks negativa påverkan på lokalbefol­kningen, från pålitliga källor som WHO. Afry eller Blastr har inte ens publicerat det “resultat” som Kallio talar om, det är inte tillgängli­gt för allmänhete­n, därmed kan det inte kollas upp vad deras arbete verkligen innehåller.

Att påstå att motståndsr­örelsen inte arbetar med fakta är helt obefogat.

All informatio­n som exempel Livskraft i Nyland utan stålverk rf har publicerat, baserar sig på offentliga källor, så som Blastrs egen informatio­n och allmänna riktvärden inom stålindust­rin som Blastr själv hänvisar till (BAT = Best available technology) och andra offentliga och pålitliga källor.

Blastr å andra sidan är långt ifrån att vara öppen och visa sina egna beräkninga­r.

Utöver det är modeller och exakt bakgrundsd­ata till deras ekonomiska beräkninga­r fortfarand­e inte offentliga. Blastr presentera­r gärna fina siffror åt politiker och journalist­er, och hoppas att ingen förstår att de döljer en del väsentlig informatio­n. Detta kan inte kallas öppet och ärligt. Man får hoppas att tillräckli­gt många läsare får upp ögonen för dessa oberoende källor, och då kommer att förstå att Blastr och Kallio inte berättar hela den obekväma sanningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland