Västra Nyland

EIF-tränaren mycket stolt efter oavg jort mot stora HJK

Ekenäs IF kämpade hårt och belönades med en otippad ligapoäng mot den regerande mästaren HJK. Tränaren är nöjd och anser att EIF går framåt.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

– Jag är mycket stolt över insatsen. Det var också första matchen vi höll nollan och det var bra att vi lyckades ta det steget.

Det säger tränaren Gabriel Garcia Xatart efter att Ekenäs IF har levererat säsongens så här långt största skräll i herrarnas fotbollsli­ga. Tabelljumb­on EIF lyckades nämligen spela oavgjort mot den regerande mästaren HJK i Helsingfor­s.

HJK pressade hårt, men fick aldrig in bollen i EIF:s mål. Även om gästerna fick lägga stort fokus på försvarssp­elet hade också EIF några farliga lägen.

Chanserna till trots slutade lördagens match 0–0.

I EIF-lägret är man av förståelig­a skäl ändå nöjda med oavgjort mot den finländska fotbollens dominant.

– Det är så klart positivt. Som tränare ser jag hur vi går framåt och blir bättre. Nu har vi också klarat av att ta två poäng i tuffa matcher mot HJK och AC Oulu, säger Xatart.

Farliga lägen

HJK började med ett stort bollinneha­v i Helsingfor­s och därför var det något otippat att EIF nästan tog ledningen efter drygt tio minuter. Först styrde Simon Lindholm (med en resultatlö­s hörna som följd) bollen mot mål och av bara farten var Noah Lundström nära att näta.

Lundström pressade högt och träffades av HJK-målvakten Elmo Henriksson­s öppningspa­ssning. Bollen rullade dock förbi målet med knapp marginal.

Även om EIF inte gjorde det enkelt för HJK var det hemmalaget som kontroller­ade händelsern­a. Utan ett par bra räddningar av

Ramilson Almeida skulle HJK nog också ha tagit ledningen i första halvleken som slutade 0–0.

EIF var ändå inte helt uträknat på offensiv planhalva. Kort före pausen fick Simon Lindholm ett bra läge från närhåll, men han fick inte nicken på mål.

– Defensivt var vi bra och offensivt hade vi lägen och lyckades skapa några bra situatione­r via Joel (Lehtonen) på den högra kanten, säger Xatart.

Hård kamp

HJK fortsatte att pressa hårt för ett ledningsmå­l efter pausen och kom även nära. Mål blev det ändå inte och med drygt 20 minuter kvar var ställninge­n fortfarand­e 0–0.

Vid det tillfället hade dessutom EIF:s Noah Lundström bjudit publiken på en cykelspark.

Drömmålet var heller inte långt borta.

Slutet av matchen blev sedan en lång kamp. HJK jagade sitt ledningsmå­l, men EIF kämpade hårt och höll undan. 0–0 och säsongens andra poäng var ett faktum.

– Jag är mycket nöjd defensivt. Ramilson (Almeida) var bra i målet och också försvarsli­njen var bra. Offensivt hade vi inte hela tiden våra bästa faser, men vi hade lägen och kunde också ha gjort ett mål som kunde ha förändrat matchen, säger Xatart och syftar på de farliga chanserna i första halvleken.

Äntligen hemma – förhoppnin­gsvis

Det oavgjorda resultatet gör att EIF stiger till nästsista plats i tabellen. Laget har två poäng efter fem omgångar. Också jumbon FC Lahti

och AC Oulu (som är strax ovanför i tabellen) har två poäng efter lika många matcher.

EIF:s ligasäsong fortsätter på söndag med en hemmamatch mot Ilves. Går allting som tänkt kan EIF då för första gången den här säsongen spela på hemmaplan.

Planbygget är på målrakan och Gabriel Garcia Xatart ser fram emot att igen få spela i Ekenäs.

– Det är mycket positivt för oss. I fjol var vi bra hemma och jag hoppas att vi kan fortsätta på samma sätt.

Före matchen mot Ilves spelar EIF ändå i cupen. SalPa, som spelar på landets nästhögsta serienivå, står för motståndet i Salo på onsdag kväll.

?? FOTO: PATRIC WESTERLUND ?? EIF tog säsongens andra ligapoäng i Helsingfor­s på lördag. Arttu Sivonen fick spela från start i den oavgjorda matchen mot HJK.