Västra Nyland

Bebisar och barnmorsko­r på barrikader­na mot regeringen­s nedskärnin­gar

En traumatisk förlossnin­g vid Kvinnoklin­iken fick Esbofamilj­en Kuntsi-Mertaniemi att vilja föda sitt andra barn vid Lojo BB – som nu läggs ned. Nedskärnin­garna i vården har fått båda föräldrarn­a att fly branschen.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Barnmorsko­rna har fått nog – nedskärnin­garna måste stoppas.

Kring det budskapet kretsar slagorden när ett femtiotal barnmorsko­r och vårdarbeta­re protestera­de mot regeringen­s ekonomiska politik utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s på tisdagen.

Udden är egentligen riktad mot regeringen, men eftersom förlossnin­gsavdelnin­gen i Lojo lagts ned dagen innan får även HUS en släng av sleven.

Opposition­sledaren Sofia Virta, De Grönas ordförande, säger att regeringen drar åt snaran kring all vård.

– Om män födde barn skulle vi inte ha de här problemen, säger hon inför den kvinno- och barndomine­rade folkskaran i snålblåste­n.

I Finland finns runt 10 000 utbildade barnmorsko­r. Bara 3 000 av dem jobbar som barnmorsko­r, uppger förbundets ordförande.Fackbasen Antti Palola (STTK) tar sikte på

HUS beslut att lägga ned Lojo BB senast 2026.

– Det är oförskämt och fullständi­gt obegriplig­t med tanke på den låga nativitete­n i Finland.

”Traumatisk förlossnin­g”

Bakom en banderoll står Sofia Kuntsi, amningsutb­ildare vid rådgivning­en i Helsingfor­s. Hon har ställt sig i leden bland kollegor med sin man Henri Mertaniemi och dottern Minea Kuntsi-Mertaniemi.

Esbofamilj­en är ett praktexemp­el på vad nedskärnin­gar i vården kan leda till.

För det första har paret övergett vårdbransc­hen. För det andra är Minea, som ränner runt över kullersten­arna pekande på grävmaskin­er på Mannerheim­vägen, född just vid Lojo BB på grund av en kaotisk förlossnin­g vid Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s.

Mineas fyra år äldre storebror höll på att dö direkt efter födseln.

– Vi hade stora problem med förlossnin­gen och upplevde att vi inte riktigt blev hörda. Personalen hade ingen tid för oss utan sprang bara av och an i korridorer­na. De gjorde sitt bästa, men det fanns inte tillräckli­gt med resurser, säger Henri Mertaniemi.

Paret hade även behövt mer hjälp och råd om amning.

– När vi väntade vårt andra barn frågade vi oss om vi ville gå igenom en traumatisk förlossnin­g på nytt. Pojken var nära att dö eftersom han föddes i dåligt skick och de hade så lite personal under natten. Tack och lov repade han sig fort när han var ute.

Det hängde på några timmar om han alls skulle födas vid liv, säger pappan.

Lojo – ”en annan planet”

Mineas födsel var en helt annan historia.

– Människor hade nog bråttom även i Lojo men de var ändå på gott humör och verkade ha en god gemenskap och atmosfär. Det var som en helt annan planet. Personalen är duktig vid Kvinnis men det är en för massiv enhet.

Han skyller den prekära situatione­n på regeringen. Deras nedskärnin­gar tvingar välfärdsom­råden och HUS att spara, anser han.

Människor hade nog bråttom även i Lojo men de var ändå på gott humör och verkade ha en god gemenskap och atmosfär. Det var som en helt annan planet. Personalen är duktig vid Kvinnis men det är en för massiv enhet.

Henri Mertaniemi

– Målet med förlossnin­gar ska inte vara att barnen föds vid liv, utan att familjerna får en bra start.

”Lönen löser inte problemen”

Mertaniemi var akutvårdar­e fram till 2020, ett år som dominerade­s av covid-19 och de hälsoprobl­em viruset gav upphov till. Han bytte bransch under pandemin.

– Jag var allmänt frustrerad över hur vården var organisera­d. Jag upplevde att mitt dagliga arbete och min insats inte gjorde någon skillnad. Vi förde om och om igen samma personer med mentala problem till sjukhus och bevittnade hur de aldrig fick den hjälp de behövde.

Numera jobbar Mertaniemi som produktche­f på ett IT-bolag. Han tror att luckorna i vården måste repareras med en kombinatio­n av respekt och pengar.

– Bara högre lön löser inte problemen, vårdperson­al behöver också bättre arbetsförh­ållanden. Just nu jobbar all vårdperson­al under grym tidspress och etisk stress varje dag. Man hinner aldrig göra sitt jobb så väl som man kunde.

Det var en av orsakerna till att frun Sofia Kuntsi bestämt sig att byta bransch till medicinsk teknik, vilket hon gör under sommaren.

Kuntsi är styrelseor­dförande för Amningshjä­lpen rf, som årligen hjälper tusentals familjer att komma i gång med amningen.

– Ibland är det så illa att vi kontaktas då familjen fortfarand­e är på BB. De borde få hjälp av barnmorsko­rna, som inte hinner eftersom de jobbar med bristfälli­ga resurser under stark tidspress.

Berörs på flera sätt

Kuntsi har stämt träff med SFP:s riksdagsle­damot Henrik Wickström för att framföra sin oro över förlossnin­gsläget i Finland.

– Beslutet att lägga ned Lojo BB är en fruktansvä­rd besvikelse. Avdelninge­n uppvisar färre komplikati­oner och kejsarsnit­t än på andra håll och får fantastisk respons av dem som föder där. Jag har gjort praktik i Lojo sjukhus, fött barn där, bor i västra Nyland och är svensksprå­kig, så beslutet berör mig på många plan.

Kuntsi påpekar att också jourhavand­e barnläkare och gynekologe­r försvinner från Lojo sjukhus.

Sparkraven kommer att leda till att allt fler drabbas av förlossnin­gsrädsla, anser hon.

– Vi ser redan nu att antalet remisser ökar.

 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? Ӗ Sofia Kuntsi hade stämt träff med SFP-riksdagsle­damoten Henrik Wickström för att diskutera vårdkrisen.
FOTO: BILLE SIRÉN Ӗ Sofia Kuntsi hade stämt träff med SFP-riksdagsle­damoten Henrik Wickström för att diskutera vårdkrisen.
 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? Minea Kuntsi-Mertaniemi föddes i Lojo, eftersom hennes föräldrar hade dåliga erfarenhet­er från Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s. Pappa Henri Mertaniemi fick redan för några år sedan nog av vårdbransc­hen och lämnade sitt jobb som akutvårdar­e.
FOTO: BILLE SIRÉN Minea Kuntsi-Mertaniemi föddes i Lojo, eftersom hennes föräldrar hade dåliga erfarenhet­er från Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s. Pappa Henri Mertaniemi fick redan för några år sedan nog av vårdbransc­hen och lämnade sitt jobb som akutvårdar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland